Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Μία διαφορετική προσέγγιση της βαλκανικής γεωπολιτικής

Μία διαφορετική προσέγγιση της βαλκανικής γεωπολιτικής

0

Μία εναλλακτική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, διαδραματίζονται και προβλέπουν ότι θα συμβούν στο μέλλον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έκαναν τέσσερις διακεκριμένοι εισηγητές, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», την Δευτέρα 11 Μαΐου 2009, στην πόλη μας.
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη», στα πλαίσια τις οποίας αναλύθηκαν από τους τέσσερις εισηγητές οι παρακάτω αντίστοιχες επιμέρους θεματικές ενότητες:
– «Τα δολάρια στα Βαλκάνια», από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, κ. Φαίδωνα Γιαγκιόζη
– «Το ενεργειακό σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η επίδρασή του στις γεωπολιτικές εξελίξεις», από τον Πολιτικό Επιστήμονα και Διεθνολόγο, κ. Ιωάννη Μήτσιο
– «Ο Αλβανικός εθνικισμός ως βασικός παράγοντας αλλαγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», από τον διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών και λέκτορα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, του Δ.Π.Θ., κ. Φάνη Μαλκίδη
– «Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια», από το νομικό και επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελο Συρίγο.
Τις εισηγήσεις συντόνισε, από την πλευρά του Ι.Θ.Τ.Π., το μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, ο οποίος σε μία σύντομη εισαγωγή σύστησε τους παραπάνω εισηγητές στο πολυπληθές, ομολογουμένως, ακροατήριο συμπολιτών μας που συγκεντρώθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Γιαγκιόζης, ο οποίος επικεντρώθηκε σε μία ανάλυση των χρηματικών ροών και συνεπακόλουθων επιρροών, οι οποίες κατευθύνθηκαν από τις μεγάλες δυνάμεις της κάθε εποχής (επικεντρώθηκε στις πιο σύγχρονες: Αγγλία και Η.Π.Α.) προς τις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθώς και στις επιπτώσεις αυτών αναφορικά με τις γεωπολιτικές στρατηγικές και εξελίξεις που αυτές διαμόρφωσαν. Απαρχή αυτών, θεώρησε ο εισηγητής, πως ήταν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του «Σχεδίου Μάρσαλ», προς την χώρα μας, καταλήγοντας στις σημερινές «ημιπαράνομες και καλυμμένες από ένα πέπλο μυστικότητας» χρηματοδοτήσεις, που κατευθύνονται προς ύποπτους και αδιαφανείς παραλήπτες, προοιωνίζοντας δυσάρεστες εξελίξεις.
Την ανάλυση του κ. Γιαγκιόζη ακολούθησε αυτή του κ. Μήτσιου. Ο δεύτερος κατά σειρά εισηγητής επικεντρώθηκε σε ενεργειακά ζητήματα και στον τρόπο που αυτά είναι ικανά να επηρεάσουν και επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο στον γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα της Ευρασίας, ιδιαίτερα μετά την πτώση των Κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Μήτσιος προχώρησε σε μία ενδελεχή ανάλυση των «μύχιων σκέψεων» αλλά και των πρακτικών των μεγάλων σημερινών «παικτών» στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα», αναφορικά με τις ενεργειακές ροές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία προς τις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.
Μία ακόμη ανάλυση, από τον κ. Μαλκίδη αυτή τη φορά, ακολούθησε έχοντας ως αντικείμενο την συνοπτική εξέταση της εξέλιξης του αλβανικού εθνικισμού, καθώς και την αναλυτική πρόβλεψη των επιδιώξεών του, σε σχέση πάντα με τις γειτονικές του χώρες και λαούς. Ταυτόχρονα δόθηκε μία εξήγηση αλλά και ένας αντίλογος στις γνωστές διεκδικήσεις που προβάλλουν οι γείτονές μας αναφορικά με το θέμα των λεγόμενων «Τσάμηδων», ενώ ο κ. Μαλκίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δυσοίωνη ποσοτική παρουσία αλλά και πληθυσμιακή αύξηση του αλβανικού στοιχείου στην πατρίδα μας.
Τελευταίος εισηγητής της εκδήλωσης υπήρξε ο κ. Συρίγος, ο οποίος αφού έθεσε το υπάρχον πλαίσιο στον γεωπολιτικό χώρο της Δυτικής Βαλκανικής, περιέγραψε τα δύο, κατά τη γνώμη του, βασικά «δόγματα» πάνω στα οποία στηρίζεται η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αυτά τα δύο δόγματα συμπυκνώνονται στην ύπαρξη πολυεθνικών κρατών και στην μη αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Επικριτικές ήταν οι αναφορές του και στα δύο αυτά στρατηγικά δόγματα που ακολουθούνται στην περιοχή μας, κυρίως λόγο της ανακολουθίας τήρησής τους στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και του διαμελισμού της, στον οποίο συνέβαλαν καθοριστικά μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικών επιδιώξεων και πρακτικών, ο κ. Συρίγος περιέγραψε την θέση αλλά και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την χώρα μας στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλον, στην συγκεκριμένη ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…