Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Με ορισμό τα περισσότερα ευρωψηφοδέλτια

Με ορισμό τα περισσότερα ευρωψηφοδέλτια

0

Οι φετινές ευρωεκλογές δεν θ’ αποτελέσουν εξαίρεση στον τρόπο με τον οποίο τα περισσότερα από τα κόμματα, που εκπροσωπούνται τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωβουλή, θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά και τους συνδυασμούς που θα παρατάξουν στην «μάχη» της 7ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιλογές των προσώπων θα γίνουν βάσει των διεργασιών που προβλέπονται από τα καταστατικά του κάθε κόμματος. Όμως το τι περιλαμβάνουν οι προαναφερθείσες διεργασίες, καθώς και το κατά πόσο αυτές συνάδουν με τις επιθυμίες της εκλογικής βάσης των ελληνικών πολιτικών κομμάτων είναι ερωτήματα τα οποία θα έπρεπε ν’ αποτελούν την ουσία τόσο αυτής όσο και κάθε εκλογικής αναμέτρησης.
Προσπαθώντας να φέρουμε στο επίκεντρο τις διαδικασίες αυτές, αποταθήκαμε στους επικεφαλείς των κομμάτων στο νομό μας, ζητώντας να μας «διαφωτίσουν» αναφορικά με τις διαδικασίες που θ’ ακολουθήσουν τα κόμματά τους για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους.
«Η επιλογή των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ευθύνη του Πολιτικού Γραφείου και του προέδρου του κόμματος», μας ενημερώνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κ. Στέλιος Μωραΐτης. Αναφορικά με τα πρόσωπα τα οποία συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν αλλά και για τον χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, το κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας για το νομό μας δηλώνει ότι «η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα με την ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Όσο για το ποιοι θα είναι αυτοί, στην πλειοψηφία τους σίγουρα θα είναι στελέχη του κόμματος, χωρίς όμως να αποκλείεται η συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο και προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής».
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις για το θέμα από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Αχιλλέα Τσαρτσάρα. Αναφερόμενος στην διαδικασία με την οποία θα επιλεγούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματός του, δηλώνει ότι «θα ακολουθηθούν οι καταστατικές διαδικασίες του κόμματος. Αυτές προβλέπουν επιλογή των υποψηφίων από συλλογικό όργανο το οποίο θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και του προέδρου του κόμματος, ο οποίος προεδρεύει και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Φυσικά η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στις αποφάσεις θα είναι σημαντική, αφού θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις αναφορικά με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Πάντως όλες οι παραπάνω διαδικασίες, αν και δεν προβλέπεται ακόμη κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαΐου».
Συλλογικές θα είναι οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών και για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπως δήλωσε στο «Ε» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του Κ.Κ.Ε., κ. Κώστας Βογιατζής. Σύμφωνα με αυτές «τα περιφερειακά όργανα του κόμματος θα προτείνουν τα ονόματα των στελεχών του κόμματος προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θ’ αποφασίσει ποιοι από τους συντρόφους θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα», όπως δήλωσε το στέλεχος του Κ.Κ.Ε.
Τέλος, για τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μιλήσαμε με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, κ. Νίκο Καλιαμπάκα. «Σαν κόμμα, οι ευρωεκλογές είναι μία εκλογική διαδικασία υψίστης σημασίας, ισότιμης με αυτή των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό, στην πρώτη μας συμμετοχή σε αυτές σαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την συμμετοχή και των άλλων συνιστωσών του κόμματος πέρα του Συνασπισμού, επιλέξαμε την διαδικασία του εσωτερικού δημοψηφίσματος για την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν την πρώτη και την τρίτη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου, ενώ με συλλογικές εσωτερικές διαδικασίες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, έγινε και η επιλογή της υποψηφίου από τις υπόλοιπες συνιστώσες δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα καταλάβει την δεύτερη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου. Έτσι, από την πλευρά του Συνασπισμού στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου θα βρίσκεται ο κ. Νίκος Χουντής και στην τρίτη ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η κα Ελένη Σωτηρίου, η οποία προέρχεται από τον χώρο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), που αποτελεί μία από τις συνιστώσες του κόμματος». Σε επισήμανσή μας αναφορικά με το αν η προσφυγή στην βάση του κόμματος για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών αποτελεί ένα «παιχνίδι με την φωτιά» της ενότητας του κόμματος, ο κ. Καλιαμπάκας δεν δίστασε ν’ απαντήσει καταφατικά, δηλώνοντας ότι «η προσήλωσή μας σε δημοκρατικές και συναινετικές διαδικασίες έχει αυτό το τίμημα, το οποίο όμως είναι κάτι που «πληρώνουμε» ευχαρίστως! Γνωρίζουμε ότι δίνεται έτσι χώρος για εσωτερικές διαμάχες και λόγος σε διάφορους «καλοθελητές», όμως αυτή η επιλογή είναι βασική για το κόμμα. Άλλωστε αυτή η επιλογή μας έχει και τον σχετικό αντίκτυπο και στην λειτουργία του κόμματος μέσα στην ευρωβουλή, η οποία είναι κοινά αποδεκτό πως είναι υποδειγματική, με μία υποδομή που ταιριάζει σε μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα».
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να έχουμε την σχετική πληροφόρηση για τις διαδικασίες που θ’ ακολουθήσει για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών του και το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.), κάτι όμως που δεν στάθηκε δυνατό.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβλήθηκε η δίκη του Αρδευτικού

Αναβλήθηκε η δίκ_…