Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Με γεμάτα…χέρια επέστρεψαν οι δήμαρχοι

Με γεμάτα…χέρια επέστρεψαν οι δήμαρχοι

0

Με γεμάτα… χέρια γύρισαν από την Αθήνα, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες του νομού μας: Τσακίρη – Χατζηευαγγέλου – Ζλάτκος – Μπηρόλ – Αγγά και οι πρόεδροι της ΔΕΥΑΞ κ. Τσέπελης και της Αναπτυξιακής κ. Λύρατζης, οι οποίοι με πρωτοβουλία του κ. Αλέξανδρου Κοντού, την Τετάρτη 28 Απριλίου είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο. Σκοπός των συναντήσεων η προώθηση εγκρίσεων για την υλοποίηση έργων από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» καθώς και η έγκριση δαπανών για την εκπόνηση μελετών για έργα ΟΠΑΑΧ και η επιχορήγηση για κάλυψη έκτακτων αναγκών στους δήμους και στις κοινότητες.
Χαράς ευαγγέλια για τους Δήμους
Στο Δήμο Αβδήρων: Συγκεκριμένα – όπως μας πληροφορεί η δήμαρχος Αβδήρων κα Τσακίρη, στο δήμο της δίδονται 50.000 για συντήρηση σχολείων και 50.000 για έκτακτες ανάγκες. Παράλληλα «κλειδώθηκε» το κονδύλι των 1.200.000 για αγροτική οδοποιία σε Μάνδρα και Άβδηρα και Γκιώνα, της δόθηκε έγκριση δημοπράτησης για έργα αναπλάσεων (πλατεία Αβδήρων μέχρι τον οικισμό της Βελόνης και πλατεία Μάνδρας μέχρι τη β’ έξοδο του οικισμού. Παράλληλα η κα Τσακίρη σημείωσε ότι αυτά τα έργα υλοποιούνται από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ στα οποία εντάχθηκε ο δήμος της με ενέργειες του κ. Κοντού, όπως επίσης πρόσθεσε είναι σε πορεία έγκρισης από το ΣΧΟΠ η αναπαλαίωση του παλιού Μύλου στο κέντρο των Αβδήρων.
Στο δήμο Τοπείρου: Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η έγκριση αγροτικής οδοποιίας ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Στο Δήμο Μύκης: Αποφασίστηκε η ένταξη και προέγκριση δημοπράτησης 2 νέων έργων
Στο δήμο Βιστονίδας: έγκριση αγροτικής οδοποιίας του Δ.Βιστωνίδας , ύψους 500.000
Στο Δήμο Ξάνθης: Η έγκριση αγροτικής οδοποιίας του Δ. Ξάνθης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και η κατασκευή 8 λιμνοδεξαμενών στον ορεινό όγκο Εράνου, Ασκύρων, Κιμμερίων, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού 300.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΞ για τη κατασκευή μονάδος εξάμμωσης στον βιολογικό καθαρισμό Ξάνθης.
Στο δήμο Σελέρου: Η έγκριση 2 έργων του Δ.Σελέρου, ύψους 1, 2 εκατ. ευρώ.
Στις κοινότητες: Εγκρίθηκαν, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Αθανάσιο Νάκο η δαπάνη για την εκπόνηση μελετών για έργα ΟΠΑΑΧ των Κοινοτήτων Σατρών, Θερμών και Κοτύλης και Δ.Σελέρου, ύψους 435 .000 ευρώ, και η επιχορήγηση με 700.000 ευρώ των Δήμων και των Κοινοτήτων του Ν. Ξάνθης για κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Σύσκεψη και για τα εργασιακά
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Απασχόλησης , στη οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Απασχόλησης, κ. Δ. Κοντός και εκπρόσωποι των Εργατικού Κέντρου Ξάνθης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη μείωση της ανεργίας στη περιοχή, στην στήριξη των καπνεργατών και οικοδόμων του Ν. Ξάνθης και την κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών στο Νομό.
Είναι πολύ σημαντικό ότι σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, ρυθμίστηκε η εκκρεμότητα της καταβολής του ειδικού εποχιακού βοηθήματος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που αφορά πολλούς εργαζόμενους κυρίως από τον ορεινό όγκο της Ξάνθης.
Οι προτάσεις των φορέων στο αρμόδιο υπουργείο
Επίσης ο κ. Κοντός παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις προτάσεις των Επιμελητηρίων της Ξάνθης για την υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορούν στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής στη Θράκη.
Προηγήθηκαν συσκέψεις τόσο με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννη Παπαθανασίου όσο και με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Αθανάσιο Μπούρα, όπου ο κ. Κοντός και οι κ.κ. Π. Ανδρικόπουλος και Β. Σκαρλάτος εξέθεσαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Θράκης λόγω της οικονομικής κρίσης. Προγραμματίστηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Να σημειώσουμε ότι απ’ όλους τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις η …κάθοδος στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε πολύ εποικοδομητική με απτά αποτελέσματα ενώ παράλληλα τονίστηκε η καταλυτική παρουσία του κ. Κοντού στην προώθηση όλων αυτών των θεμάτων των δήμων και των φορέων του νομού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με σημαντικές παρουσίες τα φετινά «Δημήτρεια»

Ένα διήμερο εκδη_…