Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ο Τούρκος Πρέσβης των Σκοπίων στην «ΤΕΞ»

Ο Τούρκος Πρέσβης των Σκοπίων στην «ΤΕΞ»

0

«Εθιμοτυπική» χαρακτηρίστηκε από τον νέο πρόεδρο της ΤΕΞ Χατζηχαλήλ Μεχμέτ, η επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη στα Σκόπια κ. Χακάν Οκτσάλ, το Σάββατο 2 Μαΐου στις 6 μ.μ. στην Ξάνθη. Τον κ. Οκτσάλ, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, υποδέχτηκε στην είσοδο του κτιρίου της ΤΕΞ ο κ. Χατζηχαλήλ και ακολούθησε συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων (α’ όροφο) όπου και παραβρέθηκαν όλοι οι αιρετοί της μειονότητας και μέλη της Ένωσης.
Ο Τούρκος Πρέσβης των Σκοπίων στην «ΤΕΞ»
Παρότι δεν δόθηκε δημοσιότητα στην επίσκεψη του πρέσβη το «Ε» ήταν εκεί και κατέγραψε τη συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκαν: Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη, ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνής κ. Σάρνιτς, ο ψευδομουφτής κ. Μετέ, η κα Καραχασάν, ο δήμαρχος Μύκης κ. Αγγά, οι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι: Δουλγκέρ , Ιρφάν, Μαλκότς, Μπαντάκ, αντίστοιχα όπως και άλλα μέλη του συλλόγου.
Στη σύζυγο του πρέσβη προσφέρθηκε ανθοδέσμη από κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές τουρκικές φορεσιές. Ο κ. Χατζηχαλήλ καλωσόρισε στα τουρκικά τον Πρέσβη και στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Ένωσης. Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένας ιστορικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στον πολιτικό και αθλητικό τομέα. Στη συνέχεια πρόσφερε στον πρέσβη ως αναμνηστικό δώρο ένα κύπελλο. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δικηγόρος της Ένωσης κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ ο οποίος αναφέρθηκε στους δικαστικούς αγώνες της Ένωσης από τότε που χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από το Πρωτοδικείο Ξάνθης και από τον Άρειο Πάγο στη συνέχεια. Ενημέρωσε τον πρέσβη για την εξέλιξη του θέματος μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέροντας ότι εκδικάστηκε η ανάκληση της απόφασης του Δικαστηρίου στις 9 Φεβρουαρίου και αναμένεται απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του ΕΔΑΔ που νομιμοποιεί την ΤΕΞ.
Τέλος μίλησε ο πρέσβης κ. Οκτσάλ, οποίος ευχαρίστησε για την υποδοχή και αναφέρθηκε δε στην παραμονή του στην Κομοτηνή ως πρόξενος και στις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που είχε αναπτύξει τις οποίες διατηρεί και γι’ αυτό το λόγο επισκέπτεται συχνά την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Ο κ. Πρέσβης προσκλήθηκε από τον κ. Γκαλήπ Γκαλήπ που είναι πρόεδρος του συλλόγου ΠΕΚΕΜ. Να σημειώσουμε επίσης ότι η χορωδία της ΤΕΞ είχε επισκεφτεί πρόσφατα τα Σκόπια. Μετά την Ξάνθη ο κ. Οκτσάλ επισκέφτηκε την Κομοτηνή όπου και παρέμεινε.
«Σκόπια» και όχι «Μακεδονία»… από τον Τούρκο Πρέσβη
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χακάν Οκστάλ διετέλεσε Πρόξενος στο Προξενείο της Κομοτηνής την περίοδο 1992 – 1995 και έκτοτε μετά την θητεία του σε Προξενεία άλλων χωρών εδώ και τρία χρόνια είναι Πρέσβης στα Σκόπια.
Χαρακτηρίζεται ως βαθύς γνώστης της διπλωματίας , ιδιαίτερα προσεκτικός στις αναφορές του και χαμηλών τόνων. Ενδεικτικό τούτου – σύμφωνα με πληροφορίες μας – είναι ότι επέλεξε την ονομασία «Σκόπια» στην αναφορά του και όχι «Μακεδονία» ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει με το όνομα «Μακεδονία» τα Σκόπια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αντιλογίας Δόμος», ένα εργαστήρι ιδεών

Λόγος – Αντίλογος&nb…