Ο «πράσινος» ήλιος ανατέλλει…

0

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Μέρες ’81 σε συμμετοχή κόσμου αλλά και σε παλμό αναβίωσαν στο κέντρο «Νεράιδα» – την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου το βράδυ – με τον Παναγιώτη Σγουρίδη επί του βήματος να απευθύνεται στο παλιό και στο νέο ΠΑΣΟΚ του νομού λέγοντας: «Ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου.  Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας… Βλέπετε όπως λέει το τραγούδι «αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια» και θα συνεχίσει να κρατά, γιατί μεταξύ μας υπάρχει χημεία έως δεσμός. Γιατί μαζί ξεκινήσαμε τότε που η Ξάνθη ήταν σύμβολο υπανάπτυξης και απομόνωσης».

Μ’ ένα άμεσο απλό τρόπο ο Παναγιώτης Σγουρίδης συνέχισε να αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών της 4η Οκτωβρίου επισημαίνοντας ότι: « Σ αυτές τις εκλογές δεν αναμετρώνται  κόμματα, αλλά δύο λογικές και φιλοσοφίες. Από τη μια η συντηρητική, πελατειακή , αδιαφανής, μη κοινωνική, όπου 3 μεγέθη  αντικατοπτρίζουν την  πολιτική αυτή – δημοσιονομικό έλλειμμα 18 δις ευρώ, αύξηση κατά 100 δις του δημόσιου χρέους και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η θεσμική κρίση που δημιούργησε με το κλείσιμο της Βουλής, για να παραγραφούν τα αδικήματα. Από την άλλη η προοδευτική, με αξίες και  αρχές. Που έχει εμπειρία από το 1993, έχει  γνώση, έχει σχέδιο και δίνει λύσεις, έχει δύναμη να συγκρούεται με κατεστημένα και συντεχνίες. Που προκαλεί εθνική ανάταση. Θα ζητήσει όμως  την συνεργασία  όλων των παραγωγικών δυνάμεων, που θέλουν την Ελλάδα να προοδεύει, να αναπτύσσεται και να πρωταγωνιστεί».

«Η Ξάνθη ένιωσε στο πετσί της τη «γαλάζια» διακυβέρνηση με το κλείσιμο των συνεταιριστικών και την ανεργία στο 23%»

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα έργα και τις ημέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και στο πως την ένιωσαν στο πετσί τους οι Ξανθιώτες: «-Όπως λέει και ο νομπελίστας οικονομίας για το 2009 Πωλ Κρούγκμαν «Σε κοινότητες ανισότητας επικρατεί διαφθορά». Διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία, αγορά του ΟΤΕ από την D/T, λεηλασία δημόσιας περιουσίας με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Νοσοκομεία χωρίς ιατροφαρμακευτικό υλικό, τεράστια κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών, αδιαφανείς προμήθειες του Δημοσίου, διαφθορά, εκμαυλισμός των  συνειδήσεων των νέων, επιλεκτικά  STAGE, σπατάλη για συναλλαγές, συμβούλια και επιτροπές. Εγκατάλειψη της περιφέρειας ΠΔΕ, ΕΣΠΑ.

-Η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι λαθρομεταναστών. Κρούσματα βίας και τρομοκρατίας.

-Ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση ζει με δανεικά του υπερχρεωμένου ΕΛΓΑ.

-Η αντίληψη ότι το κοινό, το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη, στον αγρότη, αλλά είναι λάφυρο εξουσίας, εφαρμόστηκε απόλυτα εδώ στην Ξάνθη. ΄Ετσι έβλεπε η Κυβέρνηση της ΝΔ την δημόσια περιουσία. ΄Ετσι έβλεπε ο κ. Καραμανλής την εξουσία που του έδωσε ο Ελληνικός λαός. Κι’  έτσι σήμερα η Ξάνθη μαστίζεται από τα προβλήματα της αγροτιάς.

-Μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων που έφυγαν. -Μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία που φθάνει στο 23%. ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, Καπνική Μιχαηλίδη, ΡΟΔΟΠΗ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είναι λίγα από τα δείγματα».

«Αντιστέκομαι όμως στην προσπάθεια του Τουρκικού Προξενείου να μετατρέψει την ψήφο των μουσουλμάνων σε αντικείμενο συναλλαγής»

Για την μειονότητα είπε: «Ήμουν και είμαι υπέρ της πολυπολιτισμικής Θράκης και υποστήριζα τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μου στην μόρφωση, στην προκοπή και στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Το 1994 αγωνίστηκα για τις τηλεφωνικές και τηλεοπτικές υποδομές  της ορεινής περιοχής. Εισηγήθηκα και πέτυχα την κατ εξαίρεση εισαγωγή στα ΑΕΙ των παιδιών της μειονότητας, όπως και την στρατιωτική τους θητεία στον τόπο καταγωγής τους.

Αντιστέκομαι όμως στην προσπάθεια του Τουρκικού Προξενείου να μετατρέψει την ψήφο των μουσουλμάνων σε αντικείμενο συναλλαγής.

Χαίρομαι που ο Πρόεδρος και αυριανός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με δικαίωσε στη ΔΕΘ.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος πατριωτική για τη Θράκη και κάποιοι την εκφράζουν. Αποτελεί την μόνη απάντηση στον ακραίο και επικίνδυνο εθνικισμό του ΛΑ.Ο.Σ.

Οι 4 δεσμεύσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη

Τέλος αναφέρθηκε στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στους 5 άξονες της ποιλιτκής του και στα 5 πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει όταν πάρει την λαϊκή εντολή. Με βάση αυτά δεσμεύτηκε: «Κάτω απ’ αυτή την ομπρέλα μέτρων, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  να απαιτήσω για τις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή για τον τόπο μου, την γεωγραφική εξειδίκευση των μέτρων αυτών, που θα κτυπήσουν το φάντασμα της ανεργίας.

-Αναλυτικότερα:

 1) Δεσμεύομαι για γεωγραφικά κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο, με ειδική πρόβλεψη δημιουργίας μονάδων τυποποίησης βιολογικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αξιοποιώντας την περιουσία των συνεταιριστικών εργοστασίων. Η περιουσία αυτή δεν πρέπει να γίνει βορά των τραπεζών.

 2) Δεσμεύομαι  για μεγαλύτερο επίδομα αλληλεγγύης για τις παραμεθόριες περιοχές.

3) Δεσμεύομαι για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων, όπως ΦΠΑ, των επιχειρήσεων, με τις καθυστερούμενες ενισχύσεις από το κράτος, όπως αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, γεωργικές ενισχύσεις, 12%, εντός εξαμήνου. Μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ για τους ακριτικούς αγρότες.

4) Δεσμεύομαι για την ρύθμιση και σταδιακή εξόφληση των επιταγών, που πνίγουν τον έμπορο και τον μικρό επιχειρηματία, με εγγύηση του κράτους σε αποδεδειγμένη αδυναμία, χωρίς ένταξη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Ζητώ αυτή τη δύναμη για να υλοποιήσω τα κοινά μας όνειρα και θα τα πραγματοποιήσω γιατί σας αγαπώ, αγαπώ τον τόπο μου».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλήρη ενημέρωση των δημοτών για τα γεγονότα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη»

Την θέση της και τ&#…