Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 «Ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού συμβούλου είναι απαξιωμένος…»

«Ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού συμβούλου είναι απαξιωμένος…»

0

Αλλαγή φρουράς στα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων των «Πολιτών για την Αλλαγή», αφού ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ματθαίος Σαββίδης παραδίδει τη σκυτάλη στην πρώτη αναπληρωματική της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Πατσίδου Μπέτυ. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Χρίστος Πούλιος, δήλωσε στο «Ε» ότι η παραίτηση του κ. Σαββίδη αποτελεί ένα δείγμα της πολιτικής φιλοσοφίας της παράταξης που εννοιολογείται στο να παρέχεται η δυνατότητα σε περισσότερους δημοτικούς συμβούλους με τη θητεία τους στα δημοτικά έδρανα να αποκομίσουν τις εμπειρίες που απαιτούνται. Ουσιαστικά δηλαδή να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος πυρήνας έμπειρων δημοτικών συμβούλων που θα είναι απαραίτητος για την διεκδίκηση του δήμου στις επόμενες εκλογές.
Στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Σαββίδης αναφέρεται στο ίδιο λόγο όμως παράλληλα ασκώντας αυτοκριτική του για τον μη ενεργό του ρόλο τον αποδίδει στην απογοήτευσή του επιρρίπτοντας ευθύνες για απαξίωση του θεσμικού ρόλου του δημοτικού συμβούλου.
Ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού συμβούλου είναι απαξιωμένος…
Ματθαίος Σαββίδης: «Καταρχήν πρέπει να πω πως απέρχομαι από τη θέση του τακτικού Δημοτικού Συμβούλου των ‘Πολιτών για την Αλλαγή’ τηρώντας την από διετίας δέσμευσή μου, σύμφωνα με την πρόταση που ο ίδιος είχα κάνει τότε και η οποία κινούνταν στο πνεύμα της αξιοποίησης περισσοτέρων στελεχών των ‘Πολιτών για την Αλλαγή’ σε θεσμικές θέσεις του Δήμου.
Ωστόσο υπάρχει κάτι που νιώθω ότι οφείλω να μοιραστώ και με τους συνδημότες μου (πέραν των συζητήσεων που έχω κάνει για το θέμα με τον επικεφαλής του συνδυασμού μας, Χ. Πούλιο) και να εξομολογηθώ τούτο: ίσως ανέμεναν από εμένα μια πιο δυναμική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, πιο ενεργό ρόλο και αντιπολιτευτική διάθεση…
Είναι αλήθεια πως κι εγώ ο ίδιος κάνοντας την αυτοκριτική μου, είμαι σε θέση να πω πως στο ξεκίνημα της θητείας μου πίστευα στην εν δυνάμει καταλυτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλου ως προς την άσκηση πολιτικής για την τοπική κοινωνία. Πολύ σύντομα όμως, η πραγματικότητα με διέψευσε και με απογοήτευσε…
Δυστυχώς, ο θεσμικός ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου είναι απαξιωμένος στην πράξη και το σύστημα τείνει να λειτουργεί με στεγανά:
1) η Δημοτική Αρχή εισηγείται το οτιδήποτε δίχως προηγουμένως να κάνει διαβούλευση έστω με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας,
2) κατά κανόνα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν εκφράζουν άποψη επί των θεμάτων που έρχονται δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απολύτως ενημερωμένοι για όλα τη στιγμή που όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (πλην των επικεφαλής των παρατάξεων) παίρνουν στα χέρια τους μόνον την πρόσκληση με την ημερήσια διάταξη και όχι τις αναλυτικές εισηγήσεις των θεμάτων! Ωστόσο οι κύριοι συνάδελφοι παρά το γεγονός ότι είναι τόσοι πολλοί, συμπεριφέρονται σα να μην έχουν προσωπική άποψη, δε διατυπώνουν ούτε μία απορία και τα θέματα, από τα μείζονα έως τα ελάσσονα ψηφίζονται από τους ίδιους άνευ …άχνας! Ακόμη και για όσα θέματα, κραυγαλέα, δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο! Αυτό εμένα μόνον σε κύτταρο της δημοκρατίας δε μου κάνει…
3) συστηματικά οι ίδιοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, όποτε η αντιπολίτευση φέρει κάποια ιδέα, κάποια πρόταση ή κάποια κριτική για ένα θέμα, είναι ικανοί να σηκωθούν στο πόδι προκειμένου να υπερασπίσουν το αντίθετο… Αυτό πάλι καταντάει να είναι εις βάρος της τοπικής κοινωνίας που βλέπει τα προβλήματά της να τα μεταχειρίζεται η μεριά της συμπολίτευσης ως εικονικά αν τυχόν και τα θέσει προς συζήτηση η μεριά της αντιπολίτευσης! Ούτε αυτό για λειτουργία ‘κυττάρου δημοκρατίας’ μου κάνει.
Γενικώς η απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου, αλγεινή εντύπωση μου έχει προκαλέσει και αυτό θεωρώ ότι οφείλεται στο μακρόχρονο καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στο Δήμο μας.
Αυτή η τραγική κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει αλλά δεν πρόκειται ν’ αλλάξει εάν δεν την αλλάξουν οι ίδιοι οι Ξανθιώτες. Στο χέρι τους είναι και πρέπει να το καταλάβουν. Από την ψήφο τους εξαρτάται το σήμερα και το αύριο της Ξάνθης. Ό,τι και να κάνουμε εμείς από τη θέση της αντιπολίτευσης, όσο και να προσπαθήσουμε, τη λύση οι ίδιοι μπορούν μόνο να τη δώσουν.
Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον καλό συνάδελφο κι επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» Χρίστο Πούλιο που με στηρίζει στις αποφάσεις μου και συνεχίζει ακούραστος το έργο του, το έργο όλων μας, διεκδικώντας για όλους τους συμπολίτες μας το δικαίωμά τους σε μια καλύτερη Ξάνθη με προοπτική, ελπίδα και μέλλον».
Μπέτυ Πατσίδου: «Μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας που διέπει τη Δημοτική Κίνηση ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι στις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής και δη αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ξάνθης, αναλαμβάνω από τον Ιανουάριο του 2009 και για μια διετία τη θέση της Δημοτικής Συμβούλου μετά την παραίτηση του Ματθαίου Σαββίδη που, προς τιμήν του, αποχώρησε για τους λόγους που αναφέρει στη δήλωσή του. Πρόθεσή μου είναι να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στα πολύ σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνω από σήμερα τόσο στην άσκηση ελέγχου της Δημοτικής Αρχής από τη θέση της αντιπολίτευσης όσο και στην διαμόρφωση εποικοδομητικών προτάσεων για το μέλλον της πόλης μας».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φωτιά στο φυτώριο του Δήμου Ξάνθης!

Η πυκνή και ξερή β&#…