«Το χόμπι που έγινε πάθος»

0

Στο τέρμα της οδού Ικονίου, απέναντι από το πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην πόλη μας, βρίσκεται το κατάστημα επισκευής ταπετσαριών αυτοκινήτων του κ. Άνθιμου Καμαρίδη. Φυσικά αυτός δεν θα ήταν από μόνος του λόγος για να παρουσιαστεί στις σελίδες του «Ε», αν δηλαδή περιοριζόταν αποκλειστικά στην εξάσκηση του επαγγέλματός του ή έστω σε κάποιο από τα συνήθη χόμπι, στα οποία επιδίδονται πολλοί από τους συμπολίτες μας.
Όμως το χόμπι, ή μάλλον καλύτερα το πάθος, του κ. Καμαρίδη έχει μία πρωτότυπη ιδιαιτερότητα. Ο συμπαθής ταπετσιέρης, στο επάγγελμα, είναι συλλέκτης, όχι όμως ένας συνηθισμένος συλλέκτης π.χ. γραμματοσήμων, αλλά συλλέκτης …πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων! Μέρος μάλιστα της μεγάλης του πλέον συλλογής, από ένα χόμπι το οποίο εξασκεί συστηματικά τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια, βρίσκεται αναρτημένο στην βιτρίνα του καταστήματός του, προκαλώντας και τα σχετικά σχόλια απορίας και έκπληξης από τους περαστικούς συμπολίτες μας.
Μιλώντας με τον κ. Καμαρίδη σχετικά με την μοναδική του συλλογή, μας εξηγεί: «Η αρχή έγινε το 1986, με τις αχρηστεμένες πινακίδες ενός αυτοκινήτου από την Δυτική, τότε, Γερμανία, τις οποίες αποφασίσαμε τότε να κρατήσουμε. Στην πορεία κράτησα μερικές ακόμη λόγω της πρωτοτυπίας τους. Αυτό παρακίνησε, προφανώς, διάφορους τοπικούς εμπόρους αυτοκινήτων να μου φέρουν διαφόρων χωρών και ειδών πινακίδες, τις οποίες οι ίδιοι είχαν, για να εμπλουτίσω την συλλογή μου. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σταματήσει μέχρι και σήμερα και πλέον δεν έχω σκοπό να την σταματήσω. Πρακτικά, ποτέ δεν πήγα εγώ στις πινακίδες, αναζητώντας τες, αλλά αυτές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχονται σε μένα». Τον ρωτήσαμε για το πόσες έχει μαζέψει μέχρι σήμερα και από ποιες χώρες προέρχονται. «Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, όμως υπάρχουν και μερικές από τις Η.Π.Α. Όσο για τον αριθμό τους, αν και δεν τον γνωρίζω ακριβώς, πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Υπολογίζω ότι πρέπει να είναι περισσότερες από πεντακόσιες πινακίδες, αναρτημένες και μη» μας απαντά με περισσή περηφάνια ο κάτοχός τους.
Μιλώντας, τέλος, για τον σκοπό που έχει η ανάρτησή τους στην βιτρίνα του καταστήματος, ο κ. Καμαρίδης απαντά χαμογελώντας με νόημα: «για μένα είναι η «τέντα» μου! Και για να εξηγούμαι, κάποια στιγμή αποφάσισα να τοποθετήσω μία τέντα στην πρόσοψη του καταστήματος, όμως μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να βάλω ένα μέρος της συλλογής, κάτι που μου άρεσε αισθητικά και το έκανα, καλύπτοντας την μισή περίπου βιτρίνα. Αυτόν τον καιρό μάλιστα, μιας και το συζητάμε, σκέφτομαι να επεκτείνω την «τέντα» μου, καλύπτοντας με ένα ακόμη μέρος της συλλογής μου και την υπόλοιπη βιτρίνα!»

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…