Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κυριάρχησε η κρίση στην Δικαιοσύνη και την κοινωνία

Κυριάρχησε η κρίση στην Δικαιοσύνη και την κοινωνία

0

Με μεγάλη επισημότητα και σημαντικές παρουσίες, τόσο από τον τοπικό πολιτικό κόσμο της πόλης μας όσο και από το νομικό κόσμο της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Μαΐου 2009, στις 19:00, στο ξενοδοχείο «Ζ – Palace», η πανηγυρική έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που φιλοξένησε η πόλη μας από τις 1 μέχρι τις 3 Μαΐου 2009.
Οι πολλοί χαιρετισμοί των επισήμων προσκεκλημένων αλλά και των διακεκριμένων προσωπικοτήτων του νομικού κόσμου, καθώς και οι αναφορές τους σε φλέγοντα ζητήματα τόσο του χώρου της Δικαιοσύνης, όσο και ευρύτερα της χώρας μας, κυριάρχησαν στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυσή του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στον τόπο αλλά και τη νομική του ιστορία, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ξ., κ. Κωνσταντίνος Γούναρης. Στην ομιλία του ο κ. Γούναρης εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αξιοπιστία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, κάτι που οφείλεται, κατά τον ίδιο, στην καθυστερημένη και αναποτελεσματική απονομή της. Στάθηκε μάλιστα επικριτικός στην λήψη αυστηρότερων νομοθετικών μέτρων δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια δεν την εξασφαλίζουν οι αυστηρότεροι νόμοι αλλά η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών». Φυσικά, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στην «δική μας» υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην λιμνοθάλασσα Βιστονίδα, την οποία χαρακτήρισε ως «τραγική», υπενθυμίζοντας την στάση την οποία κράτησε τόσο ο Δ.Σ.Ξ. απέναντι στις διεκδικήσεις της Μονής, όσο και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, θεωρώντας πως η διατήρηση αυτής της ομοψυχίας είναι απαραίτητη, ενώ εξέφρασε και την βεβαιότητά του για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν παρέλειψε επίσης ν’ αναφερθεί και σε ένα διαχρονικό αίτημα του Δ.Σ.Ξ. σε σχέση με την ίδρυση και λειτουργία στην πόλη μας Διοικητικού Πρωτοδικείου.
Στην συνέχεια στο βήμα τον διαδέχτηκαν τόσο ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Δημήτριος Σταμάτης, όσο και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα, οι οποίοι με την σειρά τους καλωσόρισαν τους συνέδρους, ευχόμενοι την επιτυχία των εργασιών της Ολομέλειας να συνοδεύσει η γνωριμία τους με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Επόμενος κατά σειρά, ήταν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αλέξανδρος Κοντός. Στον χαιρετισμό του προς την εκδήλωση ο κ. Κοντός μίλησε για τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, με αυτές των θεσμών και της Δικαιοσύνης, θεωρώντας ως κύριους υπαίτιους γι’ αυτές τους ίδιους τους πολιτικούς. Μίλησε επίσης για «εισαγγελική νοοτροπία» που χαρακτηρίζει τόσο τους πολίτες, όσο και τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τους βουλευτές, ενώ δεν παρέλειψε να κατακρίνει και τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», προτείνοντας την αντικατάσταση της Βουλής από επιτροπές ανωτάτων δικαστικών, ως κριτές των παραπτωμάτων των πολιτικών προσώπων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο κ. Κοντός μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την δική του συμμετοχή στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, χαρακτηρίζοντας την δίωξή του καθαρά πολιτική, δεδομένου ότι από την αρχή είχε σταθεί ενεργά αντίθετος με τις διεκδικήσεις της Μονής στην Βιστονίδα.
Στον χαιρετισμό του ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν βουλευτής Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, έκανε εκτενείς αναφορές στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, προειδοποιώντας για «επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες οδηγεί η παρεμβατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή», ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στον πρόσφατο εορτασμό των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ στην πόλη μας, μιλώντας για «άλλα παιχνίδια που παίζονται πίσω από αυτούς τους εορτασμούς».
Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, ο πρόεδρος των δικαστικών επιμελητών Ξάνθης, κ. Μιχαλόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Θεολόγος Καλαϊτζής. Από την πλευρά των λειτουργών της Δικαιοσύνης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Κούρτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Σωτήρης Μπάγιας, ενώ τους χαιρετισμούς και την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτριος Παξινός.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν πάει καθόλου καλά η κατάσταση…», η κοινή διαπίστωση

Συνάντηση των εκ`…