Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Κάλυψη από το Νομάρχη στην Διεύθυνση Γεωργίας

Κάλυψη από το Νομάρχη στην Διεύθυνση Γεωργίας

0

Την πολυπόθητη για κάθε υπάλληλο κάλυψη του πολιτικού τους προϊσταμένου απολαμβάνουν πλέον οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Γεωργίας, για την υπόθεση της ουσιαστικής ματαίωσης μίας επένδυσης ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ από την «Γεωθερμική Ε.Π.Ε.» στο Ν. Εράσμιο, μία κάλυψη που τους χάρισε απλόχερα ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας στο «Ε».

Βεβαίως, ο Νομάρχης Ξάνθης απέφυγε πολύ προσεκτικά να αναφερθεί ευθέως στην συγκεκριμένη υπόθεση, προτιμώντας να μιλήσει γενικώς και αορίστως για την τακτική που ακολουθεί η Νομαρχία και η Διεύθυνση Γεωργίας Ξάνθης στο θέμα των εκμισθώσεων εκτάσεων δημόσιας γης.

«Για τα αιτήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς και αφορούν την εκμίσθωση εκτάσεων του Δημοσίου, για τις οποίες η εν λόγω υπηρεσία υποβάλλει τις σχετικές εισηγήσεις, τον τελικό λόγο δεν τον έχει φυσικά η Νομαρχία Ξάνθης. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη νομοθεσία που τις διέπει και η οποία θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι οι εισηγήσεις που γίνονται από την Διεύθυνση Γεωργίας και κατ’ επέκταση από τη Νομαρχία, στηρίζονται στην εξυπηρέτηση δύο βασικών προτεραιοτήτων, την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τόπου. Τα παραπάνω διέπουν φυσικά όλες τις περιπτώσεις των ανάλογων αιτημάτων που υποβλήθηκαν προς την συγκεκριμένη υπηρεσία. Πρέπει ακόμη να σημειώσω ότι τα αιτήματα που διατυπώθηκαν, στο σύνολό τους, αφορούσαν την εκμίσθωση εκατοντάδων στρεμμάτων, κάνοντας αδύνατη πρακτικά την ικανοποίησή τους».

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο κ. Παυλίδης, προτίμησε να μην αναφερθεί καθόλου στην συγκεκριμένη περίπτωση, κατατάσσοντάς την μέσα στο γενικόλογο πλαίσιο «της νομιμότητας και του συμφέροντος του τόπου». Επέμεινε μάλιστα στο δεύτερο σκέλος, κάνοντας αναφορά στους ακτήμονες που θα επωφεληθούν του αναδασμού που γίνεται στο Ν. Εράσμιο. Βεβαίως είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως γίνεται μία παραγωγική μονάδα, βασισμένη σε μία οικολογική ενεργειακή αειφορία, λόγω της γεωθερμίας, να αντιστρατεύεται το συμφέρον του τόπου μας… Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να σχολιάσει τις αιτιάσεις της επιχείρησης αναφορικά με το γεγονός της εξαίρεσης του εν λόγω αγροτεμαχίου από την επιτροπή αναδασμού στο Ν. Εράσμιο, ώστε να μην τίθεται θέμα με την ικανοποίηση των ακτημόνων της περιοχής για χορήγηση γης αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του αναδασμού.

Επίσης, ο κ. Παυλίδης, μιλώντας στο «Ε», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των βοσκοτόπων (ως τέτοια άλλωστε είναι χαρακτηρισμένη η εν λόγω χέρσα έκταση των πενήντα στρεμμάτων που είχε την πρόθεση να μισθώσει η «Γεωθερμική Ε.Π.Ε.»…) καθώς και στον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους του νομού μας, αν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλογία βοσκοτόπων και κοπαδιών.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην ρωτήσουμε τον κ. Παυλίδη για το αν και κατά πόσο γίνεται κάποια αξιολόγηση, από την εν λόγω υπηρεσία των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται για την εκμίσθωση και χρήση δημόσιας γης ή αν οι αιτήσεις αυτές απορρίπτονται στο σύνολό τους και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Παυλίδης υπεραμύνθηκε των κριτηρίων νομιμότητας αλλά και τοπικού συμφέροντος που κυριαρχούν στις επιλογές των επενδυτικών σχεδίων που προκρίνονται για να μπορέσουν να πάρουν την θετική εισήγηση της υπηρεσίας, τονίζοντάς μας ότι «και οι υπόλοιπες προτάσεις βασίζονταν επίσης στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, την άδεια για την χρήση της μπορεί να μην έχουν ακόμη όμως θα μπορούσαν να την ζητήσουν και να την αποκτήσουν», όπως χαρακτηριστικά μας είπε, για να κλείσει την αναφορά του στο θέμα λέγοντας με νόημα ότι «αιτήματα για παραχώρηση ή εκμίσθωση γης που παραβιάζουν τη νομοθεσία μας βρίσκουν εκ προοιμίου αντίθετους».

Εν κατακλείδι, φαίνεται πως, παρά τις όποιες εξηγήσεις και διευκρινήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν για το θέμα, η περιοχή μας θα στερηθεί την εν λόγω επένδυση, με όλα τα αρνητικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τον τόπο μας…

 

Γιώργος Συληγαρδάκης

syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…