Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Η ιστορία της πόλης με τα χίλια χρώματα

Η ιστορία της πόλης με τα χίλια χρώματα

0

Το ενδιαφέρον πολλών απλών συμπολιτών μας, ανθρώπων των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου μας, προσέλκυσε η παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκαν ο κ. Δημήτριος Μαυρίδης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.), που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009, στις 20:00’, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που αποτελεί μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της πόλης της Ξάνθης και στην οποία πρωτοστάτησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης (αμφότεροι αφίχθησαν με σημαντική καθυστέρηση), Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ξάνθης, ο επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης «Πολίτες για την Αλλαγή», κ. Χρίστος Πούλιος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Το βιβλίο παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους οι συγγραφείς κύριοι Δημήτριος Μαυρίδης και Ευάγγελος Χεκίμογλου, η επίκουρος καθηγήτρια του Δ.Π.Θ., κα Μάρω Γιαννοπούλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ. και επίκουρος καθηγητής του Δ.Π.Θ., κ. Στυλιανός Σκιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, κ. Θεολόγος Καλαϊτζής και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Δημήτριος Σταμάτης, ενώ προλόγισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης. Την παρουσίαση συντόνισε ο διευθυντής προγράμματος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου.
Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης έκαναν τόσο ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Δ. Μαυρίδης, όσο και ο κ. Μ. Στυλιανίδης. Ο πρώτος ανέφερε ότι «πρόκειται για μία συλλογική έκθεση που φιλοδοξεί να παρουσιάσει την πόλη της Ξάνθης από κάθε άποψη. Σε αυτήν συμμετέχουν τριάντα άνθρωποι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την πόλη και ελπίζουμε αυτή η έκδοση να παραμείνει ως χαρακτηριστική έκφραση της πόλης για πολλά χρόνια στο μέλλον». Ο κ. Στυλιανίδης με την σειρά του δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα είχαμε μία σοβαρή έλλειψη όσον αφορά την παρουσίαση της πόλης και του Δήμου μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από την αρχαιότητα έχουμε σχετικά λίγα στοιχεία, τα οποία όμως γίνονται περισσότερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ακόμη περισσότερα κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας και βέβαια υπάρχει μία πληρέστατη αναφορά στη νεότερη Ξάνθη, από την εποχή της δημιουργίας της σημερινής Παλιάς Πόλης μέχρι και σήμερα, όπου παρουσιάζονται και πολλά στοιχεία της σύγχρονης πόλης. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι η ομάδα που επιμελήθηκε το έργο αυτό, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, αναφέρεται κατά κάποιο τρόπο, και στο μέλλον και τις προοπτικές αυτής της πόλης. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι υπάρχουν αναφορές και εκτενείς παρουσιάσεις των εκκλησιαστικών κειμηλίων κάθε μορφής, που βρίσκονται στην πόλη μας, όπως και πάρα πολλά στοιχεία από την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, την αρχιτεκτονική και την γενικότερη δομή της. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα τέτοιο βιβλίο και οι καταγραφές από τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής μας. Θέλω να εκφράσω, τέλος, τις ευχαριστίες μου προς τον συγγραφέα και προς το Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., για την από κοινού επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου αυτού, αλλά και προς όλους τους συνεργάτες διότι πραγματικά είναι ένα βιβλίο, όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, που ήταν και ο πρώτος στον οποίο το δώρισα και το διάβασε, σπάνια Δημοτικές Αρχές έχουν τέτοια βιβλία για την πόλη τους».
Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομος 17χρονος Αλβανός μετέφερε 5 Πακιστανούς

Συνελήφθη 17χρονο …