Εμπορικοί…προβληματισμοί!

0

Όλα τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου του νομού τέθηκαν επί τάπητος κατά τη γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου που συγκλήθηκε προκειμένου να αποφασιστεί το καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Εμπορικοί…προβληματισμοί!
Ο πρόεδρος κ. Αλεξιάδης έκανε αρχικά μια ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης στο εμπορικό γίγνεσθαι, αναδεικνύοντας ως υστέρηση το γεγονός ότι οι έμποροι του νομού δεν υπέβαλλαν προτάσεις και δεν ωφελήθηκαν όσο άλλοι νομοί από προγράμματα χρηματοδότησης. Προέτρεψε δε με το σκεπτικό ότι θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους βελτιώνοντας τις υποδομές του και εκσυγχρονίζοντας τα καταστήματά τους και να μην ολιγωρήσουν παρά να ενημερωθούν για τα 5 νέα προγράμματα που «τρέχουν» και χρηματοδοτούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων, πράσινες οικοδομές, ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
Επιτακτική η αναβάθμιση του κέντρου
Ο κ. Αλεξιάδης επίσης τόνισε ότι απέναντι στον …μοιραίο κατακλυσμό του νομού μας από εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα και σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται εκεί που πρέπει να επενδύσουν οι έμποροι είναι στη βελτίωση των υποδομών τους και στον εκσυγχρονισμό τους και γενικότερα στη βελτίωση της αγοράς της Ξάνθης προκειμένου να επιβιώσουν.
Πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από μέλη του Εμπορικού συλλόγου που αναδεικνύουν όμως και το αίσθημα παραμέλησης που βιώνουν από το δήμο καθώς κάποια από τα κακώς κείμενα είναι υπαιτιότητας του δήμου. Αναφέρθηκε ως πρωτεύον ζήτημα, η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου με χώρους στάθμευσης, πεζοδρομήσεις, αστυνόμευση, καθαριότητα καθώς και η υπευθυνότητα εκ μέρους των εμπόρων σε τομείς όπως της ρύπανσης με κιβώτια και σκουπίδια. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για ισχυροποίηση του συλλόγου προκειμένου να κάνει παρεμβάσεις προασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών του.
«Η Ξάνθη είναι στο και πέντε…»
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο κ. Χρίστος Πούλιος, με την ιδιότητά του ως μέλος του συλλόγου και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που κατά καιρούς έχει αναδείξει ως αντιπολίτευση στο δήμο και στηλιτεύσει για τις επιλογές της τη δημοτική αρχή: «Η Ξάνθη είναι στο και πέντε», είπε για να καταδείξει την υστέρηση σε υποδομές. Συμμερίστηκε τις απόψεις για την υποβάθμιση του κέντρου που βιώνουν όλοι οι πολίτες, με τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, με την ανεξέλεγκτη στάθμευση, με την παντελή απουσία αστυνόμευσης. Καταλήγοντας τόνισε ότι ο δήμος δεν είναι καθόλου φιλικός στους επαγγελματίες και ανέφερε το ράβε – ξήλωνε της Τσιμισκή αλλά και την απόρριψη της πρότασης της αντιπολίτευσης για επέκταση του δημοτικού πάρκινγκ στην Ηρώων μέσω ΣΔΙΤ με αφορμή το έργο της ενοποίησης των πλατειών. Επίσης ενημέρωσε τα μέλη του εμπορικού συλλόγου για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ζωαγοράς.
Ψηφοφορία για το θερινό ωράριο
Αναφορικά με το θερινό ωράριο των καταστημάτων κάποιοι έκαναν την αυτοκριτική του λέγοντα ς ότι: «μας θεωρούν τεμπέληδες» για τη λειτουργία της αγοράς ένα απόγευμα τους θερινούς μήνες και δύο απογεύματα στους χειμερινούς τη στιγμή που άλλοι εμπορικοί σύλλογοι όπως της Καβάλας έχουν πιο ευρέα ωράρια και κάποιοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το άνοιγμα της Παρασκευής τονίζοντας ότι δεν έχει κίνηση και δεν τους συμφέρει. Μετά από μια εκτενή συζήτηση τα μέλη του εμπορικού συλλόγου κατέληξαν στην απόφαση να γίνει ψηφοφορία για το θερινό ωράριο επί τρεις μέρες (Χθες – σήμερα – αύριο). Οι προτάσεις είναι τρεις: Ανοιχτά το απόγευμα μόνο της Πέμπτης, της Τρίτης και της Πέμπτης – της Τρίτης και της Πέμπτης μόνο τον Ιούλιο.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…