Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Εικαστικός οργασμός στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εικαστικός οργασμός στη Δημοτική Πινακοθήκη

0

Μπορεί η επίσημη έναρξη των Γιορτών της Παλιάς Πόλης να πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου όμως το εικαστικό σκέλος και δη των εκθέσεων που φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στον 2ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης, όπου φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Σπίτια της Ξάνθης», που οργάνωσε η Μητρόπολη Ξάνθης. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από τον σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα και τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη και παραβρέθηκαν οι βουλευτές κύριοι Κοντός και Σγουρίδης, ο Κύπριος Πρόξενος κ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Στέγης κ. Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Φανουράκης, ο διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Σεργκελίδης και ο συγγραφέας του βιβλίου «Σπίτια της Ξάνθης» κ. Μαυρίδης, ο οποίος και μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στον αρχιτεκτονικό θησαυρό της πόλης που τον αποτελούν τα παλιά σπίτια της τα οποία όπως είπε,  έχουν ένα ιδιαίτερο ρυθμό και χρώμα και μέσα τους κρύβουν την ιστορία της.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να αναγνωρίζει τα πιο γνωστά στην παλιά της αλλά και την ανακαινισμένη τους μορφή ενώ στις λεζάντες  δίνονται πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες την οδό και την περιοχή.

Ψίθυροι ζωής στη νεκρή ζώνη της Κύπρου

Στον 1ο όροφο της Δημοτική Πινακοθήκης ζωντανεύουν μαρτυρικές μνήμες από την νεκρή ζώνη της Κύπρου και την πράσινη γραμμή. Ο Σύλλογος Κυπρίων σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης Κύπρου παρουσιάζουν την έκθεση ψίθυροι ζωή στη νεκρή ζώνη.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντο, των τελευταίων 20 χρόνων το οποίο έχει συγκεντρώσει ο δήμος Έγκωμης στη Λευκωσία. Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες φωτογράφοι μέλη του ΑΦΥΑΚ έχουν περπατήσει όλη την πράσινη γραμμή και έχουν καταγράψει αυτή την νεκρή ζώνη. Στην εκδήλωση μίλησε η κα Έλενα Χαραλάμπους δημοσιογράφος στο κρατικό κανάλι της Κύπρου παραγωγός του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου: «Στη νεκρή ζώνη μιλάμε για ψίθυρους ζωής…

Είναι αυτή που μοιράζει την ελληνική μας ψυχή στα δυο, αυτή που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τις τουρκοκρατούμενες. Είναι 100 φωτογραφίες που συνοδεύονται με λεζάντες οι οποίοι καταγράφουν την πορεία του κυπριακού ελληνισμού σ’ αυτή την νεκρή ζώνη. Ο στόχος του δήμου Έγκωμης είναι να βγει προς τα έξω και να δείξει αυτό το μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην πορεία αυτών των 20 χρόνων.

Έχουν ανοίξει κάποια οδοφράγματα 5 συνολικά και δεν  ξέρουμε τι θ’ ακολουθήσει.

Δεν είναι μόνο τα πουλιά δεν είναι μόνο τα δένδρα που συνεχίζουν την πορεία τους γιατί δεν γνωρίζουν από πολέμους αλλά είναι και τα νεκρά παλικάρια μας που μας καλούν να κρατούμε το κεφάλι ψηλά μέχρι τη δικαίωσή μας».

Η δημοτική σύμβουλος του δήμου Έγκωμης σημείωσε: «Μ’ αυτή την έκθεση να μεταφέρουμε το δικό μας πρόβλημα τη δική μας ψυχή να τη μοιραστούμε με σας αυτές οι φωτογραφίες μιλούν για την τραγικότητά μας  και τη θλίψη που έχουμε μέσα στην ψυχή μας για την μοιρασμένη πατρίδα μας».

Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων κα Χατζηγεωργίου Ελένη τόνισε: «Είναι φωτογραφίες που μιλούν για την ιστορία του νησιού μας για την βάρβαρη προσβολή, για την καταστροφή για τον βιασμό της Κύπρου. Είναι μια εικόνα με χίλιες λέξεις.

Το φωτογραφικό υλικό από το τμήμα Δασών της Κύπρου λέει ότι σ’ αυτή τη ζώνη παρά την μπότα του Αττίλα υπάρχει μια ζωή αναπτύσσεται μια ζωή. Ένα μήνυμα ελπίδας ότι τα συρματοπλέγματα θα φύγουν, η πράσινη γραμμή θα καταρρεύσει και η Κύπρος θ’ ανασάνει ελεύθερα».

«Ελπίζουμε ότι αυτοί ψίθυροι ζωής να γίνουν φωνές στην νεκρή ζώνη φωνές που θ’ αντηχήσουν σ’ όλη την Κύπρο και θα συμβάλλουν στην επανένωση του νησιού» συμπλήρωσε ο Κύπριος πρόξενος κ. Οικονόμου Ελπιδοφόρος ο οποίος και ερωτηθείς για την περίπτωση του Κυπρίου στρατιώτη του οποίου πρόσφατα έγινε η ταυτοποίηση των λειψάνων του σημείωσε: « Συνεχίζεται η ταυτοποίηση λειψάνων που βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους σ’ όλες τις κατεχόμενες περιοχές  και στις ελεύθερες. Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική προβαίνει σε  διαβήματα και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Τέλος ο κ. Οικονόμου  δήλωσε για την Τουρκία: «Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας περνά μέσα το Κυπριακό. Η αξιολόγησή της Τουρκίας σίγουρα περνά και μέσα από την Κύπρο και μέσα από τις προσπάθειες που έκανε η ίδια για την επανένωση του νησιού. Υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ του προέδρου μας με τον κ. Ταλάτ και ευελπιστούμε όλοι μας να ευοδωθεί χωρίς πιέσεις χωρίς χρονοδιαγράμματα. Να είναι μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους

Πρέπει να βρεθεί μια λύση που διασφαλίζει δικαιώματα των Κυπρίων στην περιουσία τους στην ιδιοκτησία τους ειδικά στις κατεχόμενες περιοχές και το βασικότερο όλων όσον αφορά τη  διαχωριστική γραμμή να μπορεί ο Κύπριος να πάει από το βορρά στο νότο».

 

 

Η Ζένια που ζωγραφίζει με τα δάχτυλα…

 

Στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης εκθέτουν νέοι Ξανθιώτες καλλιτέχνες καθώς και τα μέλη του ΚΑΠΗ Ξάνθης. Υπάρχουν εκθέσεις αγιογραφίας και  κοσμημάτων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στον επισκέπτη  η πρωτοποριακή τεχνική της Βουλγάρας ζωγράφου της 26χρονης Ζένιας Δημήτροβα που έχει αντικαταστήσει το πινέλο… με τα δάκτυλά της!Πρόκειται για μια μοναδική τεχνική που τη χρησιμοποιεί μόνο η κα Δημήτροβα η οποία ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ξάνθη καλεσμένη του Δήμου Ξάνθης για να  συμμετέχει στις γιορτές της Παλιάς Πόλης και δήλωσε γοητευμένη με την Ξάνθη.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…