Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 ΈΓΚΛΗΣΗ στις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή

ΈΓΚΛΗΣΗ στις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή

0

Μια υπόθεση οικογενειακού δικαίου και συγκεκριμένα ένα διαζύγιο μεταξύ δύο συμπολιτών μας μουσουλμάνων, κατοίκους Κιμμερίων, επαναφέρει ως θέμα προβληματισμού στο χώρο της δικαιοσύνης και της κοινωνίας ευρύτερα, την αναγκαιότητα ισχύος ενός «νομικού απολιθώματος» όπως έχει χαρακτηριστεί από έγκριτους νομικούς κύκλους της Σαρίας (Ιερός μουσουλμανικό νόμος) που ισχύει στη Θράκη – σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάννης –με βάσει το οποίο ο εκάστοτε μουφτής έχει δικαστικές αρμοδιότητες τις οποίες εφαρμόζει ερμηνεύοντας το Κοράνι. Το θέμα ήρθε στο φως μετά την ΈΓΚΛΗΣΗ που κατέθεσε στο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης, η πρώην σύζυγος κατά του Μουφτή Ξάνθης κ. Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και του πρώην συζύγου της, εγκαλώντας τον Μουφτή ότι η απόφαση με αριθμ. 132/2008 που εξέδωσε για τη λύση του γάμου τους: «ήταν τελείως διαφορετική απ’ αυτή που είχαμε συμφωνήσει στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψαμε και οι δύο συμβαλλόμενοι στις 23 /12/2008 » όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της έγκλησης. Σημειώνεται ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό υπεγράφη ενώπιον του Μουφτή και παρουσία των δικηγόρων των συζύγων. Σ’ αυτό οι δύο συμβαλλόμενοι συμφώνησαν σε συναινετική λύση του γάμου τους, στην ανάθεση τη ανήλικης κόρης τους στη μητέρα και στην καταβολή διατροφής από το σύζυγο (180 ευρώ) και το θέμα επικοινωνίας της κόρης με τον πατέρα της. Αυτό παραδόθηκε αμέσως στον Μουφτή και εκείνος σύμφωνα με την ενάγουσα τους ενημέρωσε ότι η απόφαση λύσης του γάμου θα καθαρογράφει στις 13 – 1 – 2009 και θα τους αποδοθεί.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 18 – 12 – 2008 ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ενάγουσας καταθέτει Αίτηση (Έκθεση Επίδοσης αρ. 720/2008) ενώπιον του Ιερονομικού Δικαστηρίου της Μουφτείας Ξάνθης στην οποία αναφέρεται στους λόγους που αιτεί τη λύση του γάμου της που τελέστηκε από τον Μουφτή Ξάνθης στις 15 – 2 – 2002 και από τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί ηλικίας 5 ετών σήμερα. Η ενάγουσα υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της την έδιωξε το 2006 αναίτια μαζί με το παιδί της και από τότε μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε για το παιδί τους ούτε επικοινώνησε μαζί τους και ότι η ίδια φιλοξενείται στους γονείς της και παρότι δουλεύει δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα διατροφής και ζητά μηνιαία διατροφή 300 ευρώ από το σύζυγό της ο οποίος έχει μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ.
Η Αίτηση συζητήθηκε στις 23 – 12 – 2008 και εκεί υπογράφτηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό. Σύμφωνα μ’ αυτό ο πατέρας ζήτησε να πάρει την κόρη του στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να την παραδώσει στη μητέρα της στις 4 – 1 – 2009. Όταν παρήλθε ο χρόνος της παράδοσης ο σύζυγος ζήτησε ακόμη δυο μέρες και η μητέρα αφού επικοινώνησε με το δικηγόρο συμφώνησε του έδωσε όμως καταληκτική προθεσμία τις 8 – 1 – 2009 για να πάει το παιδί στο νηπιαγωγείο. Όμως και πάλι ο σύζυγος δεν παρέδωσε το παιδί: «…αφού μου ξεκαθάρισε ότι θα μου δώσει το παιδί όταν θέλει αυτός», σημειώνει η ενάγουσα – μητέρα.
Κατόπιν αυτού επισκέφτηκε την εισαγγελία Ξάνθης και στις 13 – 1 – 2008 επισκέφτηκε τον Μουφτή για να πάρει το αντίγραφο της απόφασης ‘Όμως εκεί την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. « Στην απόφαση 132/2008 του Μουφτή αναφέρεται ότι στις 18 – 12 – 2008 και ώρα 11 επισκεφτήκαμε από κοινού με το σύζυγό μου το Μουφτή Ξάνθης, γεγονός αναληθές, και αποφασίζει «Κηρύσσει λελυμένο τον υφιστάμενο μεταξύ των ανωτέρω γάμο, σύμφωνα με τον Μουσουλμανικό Δίκαιο. Την επιμέλεια και η επιτροπεία του τέκνου 5 ετών επειδή η σύζυγος εγκατέλειψε τη συζυγική της στέγη ύστερα από σύμφωνη γνώμη της μητέρας, ανατίθεται στον πατέρα. Κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στη Μουφτεία Ξάνθης στις 28 – 12 – 2008»
Στην ΈΓΚΛΗΣΗ αναφέρεται επίσης: «Οι πράξεις των μηνυμένων είναι παράνομες και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζουν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε βέβαια κράτος Δικαίου. Στερούμαι το παιδί μου, παρά τη θέλησή μου και με πράξεις που δεν μπορεί να συμβαίνουν από λειτουργούς που διορίζονται από την ελληνική πολιτείας». Η ενάγουσα ζητά τη νόμιμη ποινική δίωξη και την παραδειγματική τιμωρία τους.
Τι λέει ο Μουφτής Ξάνθης
Το «Ε» απευθύνθηκε στον κ. Σινίκογλου, ο οποίος αφού καταφέρθηκε εναντίον του δικηγόρου της ενάγουσας σημειώνονται ότι θα τον καταγγείλει στο συμβούλιο της Επικρατείας στη συνέχεια φάνηκε πιο συναινετικός και απηύθυνε πρόσκληση στους πρώην συζύγους και τους δικηγόρους να πάνε στη Μουφτεία και να επανεξεταστεί η υπόθεση. Επί της ουσίας όμως της απόφασής του, η οποία είναι διαφορετική απ’ αυτά που είχαν συμφωνήσει οι δύο σύζυγοι, έδωσε ένα στοιχείο που πιθανόν εκεί βρίσκεται το αιτιολογικό της. Συγκεκριμένα σημείωσε: «αυτή έγινε χριστιανή …συζεί μ’ ένα χριστιανό…έχω μάρτυρες»!
Αντί άλλου επιμυθίου παραθέτουμε αυτούσιες τις δηλώσεις της δικηγόρου και αιρετής κας Γκιουλ Καραχασάν από παλιότερη συνέντευξή της στο «Ε», αλλά και την προσωπική άποψη του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστα Γούναρη, αναφορικά με τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή.
«Ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν»
Γ. Καραχασάν:«Αναφορικά με το οικογενειακό δίκαιο αποκλειστική αρμοδιότητα έχει ο Μουφτής. Δεν επιλέγουμε εμείς αν θα πάμε στα πολιτικά δικαστήρια ή στο Μουφτή. Εφόσον έχουμε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο (το 99%), αναγκαστικά πρέπει να πάμε στον Μουφτή για διαζύγιο ο οποίος θα καθορίσει τη διατροφή και την επιμέλεια. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει δεύτερος βαθμός, απλά επικυρώνονται οι αποφάσεις του από τα πολιτικά δικαστήρια. Δεν ασκείται έφεση. Ένας δικαστικός λειτουργός που ασκεί δικαστική εξουσία, όπως ο Μουφτής ελέω θεού, πρέπει να έχει την αποδοχή της μειονότητας. Δεν υπάρχουν νόμοι καταγεγραμμένοι, ένα νομικό πλαίσιο. Ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν. Ο Μουφτής δεν έχει νομική παιδεία, δεν μπορεί να δικάζει κάποιος χωρίς τις απαραίτητες νομικές γνώσεις, να δικάζει βάσει του Κορανίου που ερμηνεύει κάθε φορά διαφορετικά και δεν υπάρχει έλεγχος από άλλο βαθμό, απλά επικύρωση. Επίσης δεν νοείται ο Μουφτής να μην γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα και να μην έχει κάποιον νομικό σύμβουλο να τον επικουρεί. Να φανταστείτε ότι όλες οι αποφάσεις βγαίνουν στην αραβική».
Κ. Γούναρης: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Μουφτής δεν πρέπει να έχει δικαστικές αρμοδιότητες. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται από τους λειτουργούς της ισότιμα σ’ όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σειρά της Ανδρέου Δημητρίου ν’ αναπλαστεί

Το είπε και το έκα&#…