Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2009 Ανανέωση και ενίσχυση των αδελφικών δεσμών

Ανανέωση και ενίσχυση των αδελφικών δεσμών

0

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Δήμου Ξάνθης στον αδελφοποιημένο Δήμο του Νέου Βελιγραδίου, με διπλή αφορμή. Από την μία υπήρχε η διπλή επέτειος, τόσο του εορτασμού της 61ης επετείου της «Ημέρας του Ν. Βελιγραδίου», όσο και της 15ης επετείου της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, η οποία συνέπεσε και με την επίσκεψη, μιας και είχε γίνει την 11η Απριλίου 1994. Από την άλλη υπήρχε η πρόσφατη εκλογή νέου Δημάρχου στην αδελφή σερβική πόλη, που επέτασσε μία εθιμοτυπική τουλάχιστον επίσκεψη από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης.
Στην αποστολή του Δήμου της πόλης μας, που είχε σαν επικεφαλή τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Φίλιππος Φιλίππου και Νίκος Ανταμπούφης, από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Ξ., κ. Μανόλης Φανουράκης, καθώς και η σύζυγος του Δημάρχου Ξάνθης, κα Αγγελική Στυλιανίδου. Η ξανθιώτικη αποστολή αναχώρησε την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009, οδικώς, με προορισμό το Ν. Βελιγράδι, όπου και αφίχθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, μετά από 10ωρο περίπου ταξίδι. Το πρωί του Σαββάτου 11 Απριλίου, την ξανθιώτικη αποστολή δέχθηκε εγκάρδια στο γραφείο του ο νέος Δήμαρχος της σερβικής πρωτεύουσας, κ. Νέναντ Μιλένκοβιτς, όπου και πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνάντηση των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν της δύο πλευρές, όπως οι δυνατότητες συνεργασιών των δύο αδελφών Δήμων σε πολιτιστικά και αθλητικά θέματα, ενώ τέθηκε από ελληνικής πλευράς και το ζήτημα του να μεσολαβήσουν οι δύο Δήμοι στον συντονισμό μίας στενότερης συνεργασίας των Επιμελητηρίων των δύο πόλεων για την προώθηση κοινών δράσεων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις για τις δύο επετείους που προαναφέρθηκαν, με την παρουσία, εκτός του Δήμου Ξάνθης, εκπροσώπων από τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις.
Για την τελευταία ημέρα της επίσκεψης, δηλαδή την Κυριακή 12 Απριλίου, ο Δήμος Ν. Βελιγραδίου επιφύλαξε για τους επισκέπτες του ένα πρόγραμμα περιήγησης στα αξιοθέατα της περιοχής, ενώ στο ίδιο βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν αποκλειστικά της ελληνικής αποστολής, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις και επαφές μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου μας και του προέδρου καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Σερβικής πόλης. Η ελληνική αποστολή αναχώρησε από το Ν. Βελιγράδι το πρωί της Δευτέρας 13 Απριλίου για την επιστροφή της στην Ξάνθη.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην αδελφή σερβική πόλη ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε στο «Ε» ότι «η αποστολή του Δήμου μας πήγε για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εξήντα ένα χρόνια από την ίδρυση του Ν. Βελιγραδίου αλλά και για τα δεκαπέντε χρόνια υπογραφής της σύμβασης αδελφοποίησης, η οποία μάλιστα έγινε την ίδια ημερομηνία, στις 11 Απριλίου. Με την ευκαιρία αυτή βέβαια και αφού γνωριστήκαμε με τον Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή, αφού τα περισσότερα άτομα είναι καινούρια, ανανεώσαμε το ενδιαφέρον για να υλοποιήσουμε αρκετά πράγματα, πάντα βέβαια στα πλαίσια της συνθήκης αδελφοποίησης. Εκεί που κυρίως σταθήκαμε και μπορούμε βεβαίως να συνεργαστούμε είναι σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού αλλά και ανάπτυξης. Διότι πρέπει να τονίσω πως υπάρχουν αρκετά προγράμματα της Ε.Ε. που απαιτούν τη συμμετοχή εταίρου ή εταίρων από χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη. Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν πάρα πολύ καλό, ειδικά οι κάτοικοι του Ν. Βελιγραδίου αλλά και όλοι οι Σέρβοι όπως ξέρετε έχουν τους Έλληνες μεσ’ την καρδιά τους. Ειδικά μάλιστα για τον Δήμο Ξάνθης, δεν ξεχνούν πως ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε πάει ανθρωπιστική βοήθεια στο Βελιγράδι, κατά την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Αισιοδοξώ, τέλος, ότι οι σχέσεις μας με τον Δήμο Ν. Βελιγραδίου θα προχωρήσουν με εντονότερους ρυθμούς». Σε ερώτησή μας για το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την πόλη μας ο νέος Δήμαρχος της αδελφής πόλης, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε θετικά και μας γνωστοποίησε ότι υπήρξε επίσημη πρόσκληση από την δική του πλευρά προς τον ίδιο, ιδιαίτερα για την περίοδο των Γιορτών της Παλιάς Πόλης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, κ. Ν. Ανταμπούφη, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα «στο ζεστό κλίμα και την άψογη φιλοξενία με την οποία τους υποδέχθηκε τόσο η σερβική Δημοτική Αρχή όσο και ο απλός κόσμος της αδελφής πόλης», ενώ υπογράμμισε παράλληλα την δυνατότητα επέκτασης των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο πόλεων, πέραν της συνηθισμένης πλέον ανταλλαγής χορευτικών συγκροτημάτων, καθώς και τον εμπλουτισμό τους με ανταλλαγές εικαστικών εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δρώμενων, όπως αυτές εξετάστηκαν κατά την παράθεση του επίσημου γεύματος που έγινε προς τιμήν της ξανθιώτικης αποστολής.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […