Αίσχος για τους βάνδαλους!

0

Ασυνείδητοι βάνδαλοι ξέσπασαν τα αρρωστημένα απωθημένα τους νωρίς το πρωί της Κυριακής 26 Απριλίου 2009, επάνω σε μία προσπάθεια να ομορφύνει με πράσινο μία περιοχή όπου κυριαρχούν το μπετόν και η άσφαλτος. Ο λόγος για τις δεκαεπτά μανόλιες, δενδρύλλια ηλικίας πέντε ετών, τα οποία είχε φυτέψει κατά μήκος της οδού Τσιμισκή η Αντιδημαρχία Πρασίνου.
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής το «Ε» έγινε αποδέκτης οργισμένων καταγγελιών συμπολιτών μας, οι οποίοι απειλούν ακόμη και με αυτοδικία τους νεαρούς, σύμφωνα με μαρτυρίες, βάνδαλους που κατέστρεψαν «ό,τι απέμεινε να ομορφαίνει πλέον την γειτονιά μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωναν, καταγγέλλοντας το περιστατικό. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η αντίδραση επαγγελματία ο οποίος έχει το γραφείο του στην περιοχή και που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ότι «θα προτιμούσα να μου είχαν σπάσει την τζαμαρία του γραφείου μου, παρά αυτό που έγινε. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν λίγες μόλις ημέρες είχε ξαναγίνει μία απόπειρα και μάλιστα το δεντράκι που βρίσκεται μπροστά στο γραφείο μου μόλις πρόσφατα το είχα δέσει για αντιστήριξη, όμως σήμερα το βρήκα εντελώς κατεστραμμένο…».
Αποδέκτης παρόμοιων παραπόνων έγινε και η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κα Σοφία Καραγιαννίδου, την οποία συναντήσαμε στο σημείο του βανδαλισμού νωρίς το πρωί, σε μία προσπάθεια να κάνει ιδίοις όμμασι μία εκτίμηση της ζημιάς που έγινε. Σε δηλώσεις της η κα Καραγιαννίδου εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη της μπροστά στο θέαμα των κατεστραμμένων δενδρυλλίων, κάτι που όπως τόνισε «καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το πόσο σημαντικό είναι να είναι το πράσινο υπόθεση όλων των συνδημοτών μας και όχι μόνο της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης». Πάντως η κα Καραγιαννίδου εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης κατ’ αγνώστων για το συγκεκριμένο περιστατικό βανδαλισμού στην οδό Τσιμισκή, ζητώντας και με γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργότερα από όποιον γνωρίζει κάτι περισσότερο για το γεγονός να επικοινωνήσει είτε με την ίδια στο κινητό της τηλέφωνο (αρ. τηλ. 6979777707) είτε στο τηλέφωνο της υπηρεσίας (αρ. τηλ. 25410 70423) ενημερώνοντας είτε τον κ. Μπαμπάτσο Αθανάσιο είτε την κα Βασίλα Αναστασία.
Τέλος, όσον αφορά τα ίδια τα δενδρύλλια, που έγιναν θύματα αυτού του αισχρού βανδαλισμού, η κα Καραγιαννίδου ενημέρωσε ότι «πρόκειται για μανόλιες οι οποίες είχαν στοχευμένα τοποθετηθεί στον συγκεκριμένο δρόμο διότι πρόκειται για φυτά ανθεκτικά στο κρύο, ευαίσθητα όμως στον άνεμο και το συγκεκριμένο περιβάλλον ήταν ιδανικό γι’ αυτά λόγω του ότι ο περιστοιχισμένος από πολυκατοικίες δρόμος τα προφύλασσε από τον δυνατό άνεμο». Υπάρχει βέβαια και η άλλη διάσταση στον βανδαλισμό, δεδομένου ότι κάθε νεαρό δενδρύλλιο κοστίζει στον Δήμο 85 ευρώ, ενώ για ν’ αντικατασταθούν τα συγκεκριμένα δενδρύλλια τα οποία ήταν ήδη ηλικίας πέντε ετών, το κόστος θα φτάσει περίπου τα 200 ευρώ ανά δενδρύλλιο. «Όμως αυτό είναι το λιγότερο. Είναι ζήτημα παιδείας αλλά και συμπεριφοράς των ανθρώπων που έκαναν αυτή την πράξη, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό όσο και λυπηρό», κατέληξε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου.
Από την πλευρά μας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρόμοιων γεγονότων που έχουν αρχισει να συμβαίνουν στην πόλη μας. Είχαμε δημοσιεύσει σε παλαιότερο φύλλο μας αντίστοιχη επίθεση προς την υπαίθρια έκθεση γλυπτών – πασχαλινών αυγών στην οδό Δαγκλή, κάτι που έγινε μάλιστα δύο φορές, με «θύματα», την πρώτη φορά δύο και την δεύτερη πέντε ή έξι από τα εικαστικά αυτά έργα τέχνης μικρών μαθητών που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας. Δυσάρεστα γεγονότα που θα πρέπει να μας κάνουν από την μία να ανησυχούμε και από την άλλη να επαγρυπνούμε για να προφυλάσσουμε την πόλη μας από παρόμοιες συμπεριφορές «συμπολιτών» μας…

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ναι θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές»!

Αναπτερώνονται ο…