Αγιασμός των Υδάτων στον Κόσυνθο

0

Καθαγιάστηκαν και φέτος τα ύδατα…κλείνοντας τον κύκλο των γιορτών με όλη τη δέουσα λαμπρότητα που επιβάλλει το σημειολογικό περιεχόμενο της ημέρας και το τελετουργικό της Εκκλησίας. Ο έντονος συμβολισμός της τελετής, καθώς «ομολογείται» το τρισυπόστατο της Αγίας Τριάδας, η μελωδικότητα του «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», η ρίψη του Σταυρού στα παγωμένα νερά για να «αγιαστούν» και η παράδοση που επιβάλλει να αγνοείται το κρύο και να πέφτουν τα παλικάρια για να «πιάσουν» το Σταυρό, και να’ ναι «γερά και καλοφωτισμένα» όλο το χρόνο, συνέθεσαν και φέτος την εικόνα του εορτασμού.
Γιορτή Θεοφανείων στον Κόσυνθο
Πλήθος κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο, συγκεντρώθηκε και φέτος στη γέφυρα του Κόσυνθου για να παρακολουθήσουν την τελετή στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων, ενώ η στρατιωτική και η δημοτική μπάντα έδωσαν τον τόνο της επισημότητας στη γιορτή.
Παραβρέθηκαν: Ο υπουργός κ. Κοντός, ο γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Τσαλίδης, ο βουλευτής κ. Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο κ. Πούλιος, η στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία, όπως και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.
«Αγιασμένος» ο μικρός Δημήτρης
Μεγάλη η συμμετοχή παιδιών αλλά και μεγαλύτερων που θεωρούν τιμή τους να βραχούν με τα παγωμένα νερά του Κόσυνθου όπως επιτάσσει το έθιμο και τυχερός για φέτος ο μικρός Δημήτρης που …έπιασε το σταυρό στον αέρα! Δέχτηκε τις ευχές του μητροπολίτη «για υγεία και πρόοδο στη νέα χρονιά», όπως και τα άλλα παιδιά, αλλά και το χρυσό σταυρό, δώρο της Μητρόπολης, ως επιβράβευση της προσπάθειάς του.
Ευχές με μηνύματα από Κοντό και Τσαλίδη
Αλέξανδρος Κοντός: «Εύχομαι τα άγια Θεοφάνεια να φωτίσουν τις καρδιές και τις ψυχές όλων. Εύχομαι να φωτίσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον και το αύριο του τόπου μας. Να φωτίσουν τους δασκάλους τους, να φωτίσουν τους ισχυρούς της γης έτσι ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα. Να φωτίσει όλους όσους παλεύουν για να πάει ο τόπος αυτός μπροστά, να γίνει πιο όμορφος και πιο δυνατός. Και βέβαια να φωτίσουν αυτούς οι οποίοι παλεύουν για μας για να διασφαλίσουν την ειρήνη, την τάξη, την ασφάλεια και την ησυχία στον τόπο μας και γρήγορα ο εικοσάχρονος που βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, ο αστυνομικός που άνανδρα πυροβολήθηκε, να επιστρέψει υγιής στο σπίτι του. Χρόνια πολλά».
Φίλιππος Τσαλίδης, ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας: «Εύχομαι σε όλους τους έλληνες και όλες τις ελληνίδες χρόνια πολλά και ο Θεός πραγματικά να φωτίζει όσους ασχολούνται με τα κοινά, με την πολιτική, ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις κάθε φορά. Σε ό,τι αφορά στο νεαρό αστυνομικό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κι αυτοί είναι άνθρωποι, είναι ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι νέα παιδιά, έχουν μάνες, έχουν παιδιά ίσως, συζύγους και θα πρέπει επιτέλους να πάψουμε να απαξιώνουμε το σώμα της αστυνομίας. Εύχομαι περαστικά και γρήγορα να γίνει καλά».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […