7 απολύσεις σε δύο μήνες

0

Έκκληση για βοήθεια και στήριξη, προς όλους τους φορείς απευθύνουν οι 50 εργαζόμενοι του εργοστασίου Ξάνθης, της εταιρείας Αλουμινίου Groupal ΑΒΕΕ. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου κ. Τσελεπάκης Κώστας καθώς καθημερινά αντιμετωπίζουν το κίνδυνο της απόλυσης. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εγκαλεί την εταιρεία ότι αθέτησε τη συμφωνία που έγινε στις αρχές του Φθινοπώρου του 2008 μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων για εκ περιτροπής διαθεσιμότητα, να εργάζονται δηλαδή τις μισές μέρες του μήνα με μισό μεροκάματο και μισό ένσημο κατόπιν και προχωρεί σε απολύσεις. Ήδη όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσελεπάκης έχουν απολυθεί 4 εργαζόμενοι τον προηγούμενο μήνα και άλλοι 3 τώρα. Η ίδια η εταιρεία διατείνεται ότι είναι νομότυπες οι απολύσεις καθώς κάνει χρήση του νέου νόμου για τις απολύσεις.
Εργαζόμενοι στην Groupal: «Μας απολύουν …βοηθείστε μας»!
Επίσης μεταφέροντας την εργασιακή εικόνα που επικρατεί στο εργοστάσιο ο κ. Τσελεπάκης καταγγέλλει μεθόδευση τεχνητής έλλειψης αντικειμένου στο εργοστάσιο της Ξάνθης προκειμένου να το οδηγήσει σε κλείσιμο, την ίδια ώρα που δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα οι υπόλοιπες μονάδες της εταιρίας στην Αλεξανδρούπολη και στην Αθήνα. Μ’ αυτό το δεδομένο οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν ότι η… κρίση έπληξε μόνο το εργοστάσιο της Ξάνθης αλλά ότι η ειδοποιός διαφορά των δύο αυτών μονάδων με το εργοστάσιο της Ξάνθης έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων σ’ αυτές και το σωματείο της Ξάνθης θεωρεί ότι «τιμωρούνται» για το συνδικαλισμό τους.
Την ίδια στιγμή που εξεδόθη η ανακοίνωση του σωματείου την οποία παραθέτουμε παρακάτω πραγματοποιήθηκε τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας με το πόρισμα της οποίας θα γίνουν οι αγωγές κατά της διοίκησης.
Στο πλευρό των εργαζομένων δηλώνει το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης το οποίο με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την επιχείρηση Groupal ΑΒΕΕ για τις απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν αποδεχτεί την εκ περιτροπής διαθεσιμότητα. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αθετεί τη συμφωνία και να προβαίνει σε απολύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ανακοίνωση – Καταγγελία του σωματείου στην Groupal
«Καταγγέλλουμε την διοίκηση της επιχείρησης GROUPAL Α.Ε., για την απαράδεκτη και καταχρηστική ενέργειά της να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων από την έναρξη του έτους μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Φθινοπώρου του 2008 σε συμφωνία μα το Σωματείο οι εργαζόμενοι απεδέχθησαν την εκ περιτροπής διαθεσιμότητα ώστε η διοίκηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις.
Επίσης ενώ υπήρξε συμφωνία για οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων με επιπλέον ποσοστό επί της αποζημίωσης δεν απολύονται όσοι το επιθυμούν αλλά απολύονται άλλοι συνάδερφοι χωρίς προειδοποίηση και παρά την θέλησή τους. Αυθαίρετα η επιχείρηση καταπατώντας την συμφωνία, προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων από τον Ιανουάριο 2009.
Η ίδια επιχείρηση έχει στην διοίκησή της άλλα δύο εργοστάσια στον Έβρο και την Αττική, τα οποία λειτουργούν και παράγουν, το ίδιο προϊόν, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Θεωρούμε ότι η έλλειψη αντικειμένου εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι τεχνητή και σκοπό έχει το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ξάνθη. Στο εργοστάσιο της Ξάνθης όμως υπάρχει Σωματείο εργαζομένων ίσως να είναι αυτός ο πραγματικός και μόνος λόγος που η διοίκηση της επιχείρησης επιθυμεί το κλείσιμο του εργοστασίου και τους εργαζομένους στην ανεργία .
Καλούμε όλες τις δημόσιες αρχές να παρέμβουν και να στηρίξουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2009
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άρχισε η «μάχη» των πρυτανικών εκλογών

Ξαναθυμήθηκε το […