Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ‘Βαρύ’ το τιμολόγιο για τον Καποδίστρια ΙΙ

‘Βαρύ’ το τιμολόγιο για τον Καποδίστρια ΙΙ

0

Το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα που καλείται να καλύψει το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την αιτία διάστασης των δυο πλευρών και υπονομεύει την επιτυχία του εγχειρήματος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας που όμως τελικά οι περισσότεροι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί.
Την ανησυχία των Δημάρχων για το θέμα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, γνωστής ως Καποδίστρια ΙΙ φέρνει η διαφαινόμενη αδυναμία καταβολής του ποσού που είχε συμφωνηθεί ν’ αποδοθεί τον Αύγουστο ενώ εκκρεμούν κι άλλα οικονομικά ζητήματα που κρίνονται απαραίτητα να τακτοποιηθούν για την εξέλιξη του εγχειρήματος.
Μ. Στυλιανίδης: «πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι πρέπει ν’ αποδίδουν τους θεσμοθετημένους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση»
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης και μέλος της ΚΕΔΚΕ, Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης μας ενημέρωσε ότι η ανησυχία των δημάρχων πηγάζει απ’ το γεγονός ότι διαφαίνεται να μην τηρούνται τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως μας είπε ο κ. Στυλιανίδης: «έγινε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία πρέπει να δοθούν κάποια χρήματα για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες. Μέσα στον Αύγουστο έπρεπε ν’ αποδοθούν στους δήμους τα 250 εκατομμύρια ευρώ απ’ τα 490 συνολικά, πράγμα που δεν έγινε. Επίσης έχει συμφωνηθεί να κατατεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο η νομοθετική ρύθμιση για την μεταφορά και του υπόλοιπου 40% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους».
Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης, απ’ τον Δεκέμβριο θα έπρεπε να ξεκινήσει η καταβολή βάσει συμφωνίας των συμφωνηθέντων και η ανησυχία επιτείνεται λόγω του ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα κι άλλα ζητήματα: «πρέπει να συζητηθεί η χρηματοδότηση των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους αλλά και για την κατάρτιση του νέου χάρτη της χώρας».
Προκαθορισμένη είναι η συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στυλιανίδης και θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «ας ελπίσουμε ότι θα έχουν γίνει τα απαραίτητα για την απόδοση των 250 εκατομμυρίων ευρώ που περιμένουμε να αποδοθούν».
Ανήσυχος αλλά αισιόδοξος
Στην ερώτηση αν κινδυνεύει τελικά το όλο εγχείρημα λόγω των μεγάλων οικονομικών οφειλών προς τους δήμους, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι: «θα πρέπει οι κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να αποδίδουν τους θεσμοθετημένους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και να τηρηθεί η συμφωνία όπως έχει γίνει. Δεν είναι λογικό να προχωρήσουμε σε νέα διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς να έχουν λυθεί αυτά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι επιθυμία κανενός να ενώσουμε τις φτώχειες μας. Με τις καθυστερήσεις και την διαιώνιση της κατάστασης απλώς δημιουργείται και νέα γενιά παρακρατηθέντων».
Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις και το σχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα προχωρήσει κανονικά και τελικά θα εφαρμοσθεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…