Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Όταν το σκουπίδι μετατρέπεται σε …στολίδι!

Όταν το σκουπίδι μετατρέπεται σε …στολίδι!

0

Μια πρωτότυπη και ευφάνταστη ιδέα είχαν τα παιδιά της 4η Δημοτικού του 14ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης και η δασκάλα τους κα Δημητριάδου. Να στείλουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στον κόσμο των μεγάλων, αποδεικνύοντας τους πως ένα σκουπίδι μπορεί να μετατραπεί σε…στολίδι που θα στολίσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έτσι έφεραν από το σπίτι τους ανακυκλώσιμα υλικά, μπουκάλια από πλαστικό και γυαλί , χαρτιά, αλουμίνια, τα συγκέντρωσαν στο σχολείο τους και σήμερα το πρωί βάλθηκαν να στολίσουν μ’ αυτά δύο δέντρα στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου που είναι απέναντι από το σχολείο τους.
Τα παιδιά ζητούν ανακύκλωση….
Για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της ανακύκλωσης που την μαθαίνουν μέσα από μαθήματα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και όμως δεν τη βλέπουν στην πράξη, λόγω ανυπαρξίας κάποιου σχεδιασμού και προγράμματος από το Δήμο κάνει λόγο η κα Δημητριάδου: «Τα παιδιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένα και γνωρίζουν πολλά για την ανακύκλωση. Στο σχολείο μας έχουμε μόνο κάδους ανακύκλωσης για αλουμίνιο και μπαταριών. Δεν έχουμε για πλαστικά και γυαλί. Όταν υπήρχαν κάδοι ανακύκλωσης στο Λιμνείο τα παιδιά συμμετείχαν. Όμως απογοητεύτηκαν πολύ όταν έμαθαν ότι αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονταν στο ΧΥΤΑ όπως και τα άλλα σκουπίδια. Ο Δήμος δυστυχώς δεν κάνει τίποτε για το θέμα της ανακύκλωσης. Έτσι και μεις αποφασίσαμε να στείλουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης στολίζοντας δυο δέντρα στο πάρκο μας από ανακυκλώσιμα υλικά».
Όταν το σκουπίδι μετατρέπεται σε …στολίδι!
Κάποτε που δεν υπήρχε αφθονία παιχνιδιών τα παιδιά έπαιζαν… με τη φαντασία τους. Με τα μάτια της μεταμόρφωναν τα πιο απλά πράγματα του γύρω τους κόσμου σε φανταχτερά παιχνίδια. Και το παιχνίδι ήταν δημιουργικό γιατί αυτό ήταν μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν με όλο τους το είναι. Έτσι και τώρα τα παιδιά μεταμορφώνουν τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια σε χριστουγεννιάτικα στολίδια! Ένας φιόγκος από χαρτί ως αισθητική παρέμβαση και έτοιμο για κρέμασμα το στολίδι στο κλαδί του δέντρου! Μπορεί να μην δημιουργεί την αίσθηση της χριστουγεννιάτικης αχλύς, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο περίλαμπρος και περίτεχνος αλλά επίπλαστος στολισμός αλλά αντίθετα μια αφαιρετική αίσθηση που είναι πιο κοντά σε μια μορφή τέχνης που κυριαρχεί ενώ παράλληλα φέρει έντονο το συμβολικό στοιχείο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σπουδαίοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Να που τώρα και τα παιδιά του 14ου σχολείου αναδεικνύονται σε μικροί μοντέρνοι καλλιτέχνες!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …