Πυρηνικός… καπνός χωρίς φωτιά;

0

Εμβόλιμο: Ως πότε θα μπορεί να λέει και τι νόημα θα’ χει δηλαδή (σε περίπτωση ατυχήματος) όταν η Βουλγαρία σε συνεργασία με τη Ρωσία, κατασκευάζει μονάδα 2.000 μεγαβάτ (Βορειανατολικά κοντά στη Ρουμανία), όταν η Τουρκία έχει πυρηνικά εργοστάσια;

Θορυβήθηκε η τοπική κοινωνία από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ισοτιμία» με τίτλο: «Πυρηνικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Θράκη!», καθώς νωπές είναι ακόμη οι μνήμες του Τσερνομπίλ αλλά και η ανησυχία για το Βουλγαρικό Κοσλοντούι. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη Θράκη εξετάζει η ΔΕΗ. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ σε αρχικό στάδιο βρίσκεται η εξέταση της πρόταση η οποία προκρίνει την περιοχή της Κομοτηνής». Μάλιστα αναφέρεται ως αιτία της ανακίνησης του θέματος καθώς πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια εγκατάστασης πυρηνικών εργοστασίων- 1η και 2η το 1960 3η το 1973,4η το 1978 – που απέβησαν άκαρπες – η πετρελαϊκή κρίση καθώς το πετρέλαιο τείνει να ξεπεράσει τα 100 δολ. το βαρέλι αλλά και η δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια που έκανε λόγο για αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής.
Πληροφορίες της εφημερίδας επίσης, αναφέρουν ότι «σε επίπεδο διερευνητικών επαφών έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για περιοχή της Κομοτηνής που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως ασεισμικότητα αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στις αντλητικές μονάδες του Θησαυρού στη Δράμα και της Σφηκιάς στη Βέροια. Τα θέμα δε έχει προωθηθεί μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία ακολουθώντας τη γραμμή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, θεωρεί την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή ως λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής».
Διαψεύδει το Υπουργείο Ανάπτυξης
Άμεση ήταν η απάντηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο με ανακοίνωση του διευκρινίζει τα εξής: «Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου σε κανένα σημείο της ελληνικής επικράτειας, ούτε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ούτε από οιαδήποτε εποπτευόμενη υπηρεσία και αρχή. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας έρχεται πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ομολογουμένως πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, στη Σόφια, της Συμφωνίας Μετόχων του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που ιδρύει τη Διεθνή Εταιρία του Έργου, παρουσία του Ρώσου Προέδρου κ. Βλάντιμιρ Πούτιν και του Βούλγαρου Προέδρου κ. Γκιόργκι Παρβάνοφ. Επίσης, το δημοσίευμα αυτό έρχεται στη δημοσιότητα σε μια χρονική συγκύρια που το ΥΠΑΝ με πολύ προσεκτικά αλλά αποφασιστικά βήματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος της χώρας και των καταναλωτών. Και μάλιστα όταν λίγες ημέρες πριν, δια στόματος του ιδίου του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια, το ενδεχόμενο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είχε αποκλειστεί με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο. Τέλος, η συγγραφή και μετάδοση τέτοιων πληροφοριών προβληματίζει και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο, τον στόχο, αλλά και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τους».
Το «Ε» προσπάθησε να έχει την άποψη του γ. γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σταμάτη, ο οποίος όμως παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης που διαψεύδει το θέμα.
Πυρηνικός καπνός χωρίς φωτιά;
Όμως εγείρονται μερικά ερωτήματα: 1) Είναι καπνός χωρίς φωτιά το όλο θέμα με δεδομένο ότι οι συνθήκες ωρίμανσης της δημιουργίας πυρηνικών εργοστάσίων στην Ελλάδα είναι πιο πρόσφορες παρά ποτέ αφού πλήττεται από τη ενεργειακή κρίση και είναι ήδη περικυκλωμένη από πυρηνικά εργοστάσια των οποίων τις συνέπειες ενός πυρηνικού ατυχήματος θα κληθούμε να πληρώσουμε όπως στην περίπτωση του Τσερνομπίλ;
2)Ως πότε η Ελλάδα θα μπορεί να λέει όχι στην πυρηνική ενέργεια όταν στην Ε.Ε,. λειτουργούν σήμερα 147 αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 130 γιγαβάτ, ενώ παγκοσμίως οι αντιδραστήρες ανέρχονται σε 448; Σημειώνεται ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας προτείνει την ανέγερση 200 νέων πυρηνικών σταθμών τα 25 επόμενα χρόνια για να επιλυθούν τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.
3)Ως πότε θα μπορεί να λέει και τι νόημα θα’ χει δηλαδή (σε περίπτωση ατυχήματος) όταν η Βουλγαρία σε συνεργασία με τη Ρωσία, κατασκευάζει μονάδα 2.000 μεγαβάτ (Βορειανατολικά κοντά στη Ρουμανία), όταν η Τουρκία έχει πυρηνικά εργοστάσια;
Να σημειώσουμε ότι το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ λειτουργεί με φυσικό αέριο που δεν έχει καθόλου ρύπους.
3) Όμως το γεγονός ότι όλη η διερευνητική διαδικασία έχει επίκεντρο την περιοχή της Κομοτηνής μήπως οφείλεται και στην βεβαιωμένη ύπαρξη του κοιτάσματος ουρανίου στη Ροδόπη το οποίο προφανώς αν αξιοποιηθεί, όπως σημειώνεται στην έρευνα του ΙΓΜΕ μπορεί να καλύψει ενεργειακά τη χώρα;
Ο «ευλογημένος» λιγνίτης
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» η ΔΕΗ με την Γερμανική RWI προτίθενται να συνεργαστούν για κατασκευή πυρηνικής μονάδας στα Σκόπια.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα έκλεισε έξω από τα σύνορά της την πυρηνική ενέργεια οφείλεται όπως εκτιμούν ειδικοί μόνο στο «ευλογημένο» κοίτασμα του λιγνίτη που όμως επαρκεί για 40 ακόμη χρόνια. Ο λιγνίτης όμως δεν είναι καθόλου φιλικός στο περιβάλλον αφού η τέφρα του έχει «διαποτίσει» την περιοχή της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης – παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ προτίθεται να εγκαταστήσει ηλεκτροστατικά φίλτρα αξίας 2 δις το ένα στα 5 εργοστάσια της σε 5 χρόνια – σε αντίθεση με την πυρηνική ενέργεια που όπως κρίνεται από ειδικούς επιστήμονες είναι φιλική προς το περιβάλλον αν διαχειριστούν με τις σύγχρονες προδιαγραφές ταφής τα πυρηνικά απόβλητα και βεβαίως δεν υπάρξει ατύχημα.
Μετά απ’ όλα αυτά, είναι εμφανές ότι η πυρηνική ενέργεια μας χτυπάει την πόρτα και είναι θέμα χρόνου πότε θ’ ανοίξουμε…
Μαριάννα Ξαναθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…