‘Ναι μεν αλλ’ όμως’ απ’ την ΚΕΔΚΕ

0

Επίσημα κατέθεσαν τις θέσεις τους οι δήμαρχοι της χώρας στην κυβέρνηση, για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, μετά τη λήξη του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, καθιστώντας σαφές ότι για την αποδοτική λειτουργία της επιβάλλονται οικονομικές ρυθμίσεις αλλά και να καθιερωθεί ο β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 και 24 Ιουνίου 2008.
Τα ζητήματα που απασχόλησαν τους δημάρχους και κοινοτάρχες της χώρας αφορούσαν στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και την καταγραφή της βούλησης των δημοτικών συμβουλίων για τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μετά την έγκρισή τους όπως είχαν κατατεθεί.
Δήμαρχος Ξάνθης: «μέχρι τέλους του έτους θα έχει κλείσει το θέμα»
Στο συνέδριο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης και ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις. Όπως μας ανέφερε ο κ, Στυλιανίδης πρόκειται για ένα παραγωγικό συνέδριο που ακούστηκαν θέσεις και απόψεις καθώς και οι αντιδράσεις κάποιων απ’ τους δημάρχους για το ψήφισμα που τελικά εκδόθηκε. Το πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τους σύνεδρους αφορούσε στις οικονομικές δεσμεύσεις που επιβάλλεται να πάρει η κυβέρνηση έναντι των δήμων για να διασφαλισθεί η ορθή λειτουργία της μεταρρύθμισης. Όπως τονίσθηκε, απαραίτητη είναι η εκταμίευση μέχρι τον Αύγουστο των 250 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους δήμους, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενώ μέχρι τις 31 Αυγούστου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για την απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους αντί του 50% που ισχύει.
Ένα άλλο τεράστιο οικονομικό ζήτημα είναι αυτό της κατάθεσης νομοσχεδίου μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, για την κατοχύρωση καταβολής των παρακρατηθέντων σε οκτώ δόσεις όπως έχει αποφασισθεί. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ξάνθης, μέχρι τέλους του 2008 θα έχει κλείσει το θέμα και με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Μελέτη για την χωροθέτηση
Για το θέμα της χωροθέτησης στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, αποφασίσθηκε όπως μας είπε ο κ. Στυλιανίδης, ν’ ανατεθεί στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης η σύνταξη μελέτης η οποία ν’ αναφέρεται και στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ αλλά και την κοστολόγηση και την οικονομική στήριξη και κάλυψη απ’ τους αυτοτελείς πόρους χωρίς την αύξηση της φορολογίας. Το μόνο που συζητήθηκε είναι η πρόταση για την δημιουργία ενός δήμου σε μικρά νησιά όπως π.χ. η Άνδρος που σήμερα έχει τέσσερις δήμους.
Το ψήφισμα της ΚΕΔΚΕ που τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα
Το ψήφισμα που εκδόθηκε απ’ το συνέδριο, πέρασε ομόφωνα απ’ την διοικούσα επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο κ. Στυλιανίδης και τελικά ομόφωνα πέρασε κι απ’ την ολομέλεια παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν από δημάρχους μικρών κυρίως δήμων ή κάποιων που έχουν ιδιαιτερότητες όπως ορεινά σημεία που θα κληθούν να συνενωθούν με μακρινά αστικά κέντρα. Η αγωνία των δημάρχων αφορούσε στη δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής μεταξύ των δημοτών και βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους απ’ τους συναδέλφους τους.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
– να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ , όπως η εκταμίευση του ποσού των 250 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μέρος των παρακρατηθέντων πόρων του 2008.
– να αποδοθεί το συμπληρωματικό ποσοστό 40% από τα τέλη κυκλοφορίας στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (επιπλέον του ποσοστού 50% που αποδίδεται σήμερα).
– να ψηφιστεί διάταξη νόμου για την απόδοση μέρους των παρακρατηθέντων, ύψους 1.700 εκατ. ευρώ σε οκτώ δόσεις αρχής γενομένης από το Δεκέμβρη του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.
– να καλυφθούν όλες οι δαπάνες για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες.
– να καθιερωθεί ο β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια.
– οι συνενώσεις των δήμων να γίνουν με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά.
– να υπάρξει ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση χωρίς την επιβολή νέων φόρων.
Εκλογές με το νέο νόμο αλλά με όρους
Όσον αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου, το κείμενο συμπερασμάτων της ΚΕΔΚΕ αναφέρει:
«Καταγράφουμε ως θετικό το γεγονός ότι, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και η κυβέρνηση, διατύπωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της ευρύτερης συναίνεσης, προκειμένου οι εκλογές του 2010 για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνουν σύμφωνα με τον νέο νόμο.
»Επισημαίνουμε ωστόσο ότι, η πρόθεση αυτή δεν αρκεί να εκφράζεται με μετέωρες τοποθετήσεις και γενικόλογες ευχές, αλλά είναι ανάγκη να διατυπώνεται με προτάσεις και δεσμεύσεις για συγκεκριμένες λύσεις, κυρίως από την κυβέρνηση. Άρα εκλαμβάνουμε το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, ως εσωτερικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφώσει τις οριστικές και τελικές θέσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα τις καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…