«Τορπίλη» απ’ τα ορεινά!

0

Άνοιξε ο κύκλος συζήτησης στο νομό αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, αρχής γενομένης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, όπου και συζητήθηκε το θέμα με βάση το κείμενο – απόφαση της ΚΕΔΚΕ. Και παρότι αυτό είναι γενικόλογο και δεν αναφέρεται σε χωροθετήσεις, συνενώσεις και όρια δήμων, παρά μόνο στις γενικές κατευθύνσεις και στα κριτήρια που πρέπει να στηριχθεί η μεταρρύθμιση όμως το γεγονός ότι στον αρχικό σχεδιασμό του διοικητικού χάρτη ο νομός Ξάνθης έχει την μορφή ενός Δήμου που κατατέθηκε και ως πρόταση από την Δ.Π. «Πολίτες για την Αλλαγή» και υποστηρίχθηκε από τον κ. Χρίστο Πούλιο και Θανάση Ξυνίδη φαίνεται ότι …άναψε φωτιές στους άλλους δημάρχους του νομού! Και μάλλον βγαίνει αληθινός ο δήμαρχος Ξάνθης που είπε ότι «θα βγουν μαχαίρια», δικαιολογώντας εμμέσως τους υπόλοιπους δημάρχους αφού ουσιαστικά αν εφαρμοστεί αυτό, θα …αυτοκαταργηθούν! Το «Ε» ανοίγει τον κύκλο συζήτησης παρέχοντας βήμα στους δημάρχους του νομού προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Πρώτος στη σειρά ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης που ήταν καλεσμένος στο Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Ο κ. Καρασακαλίδης παρότι υπογράμμισε ότι δεν διακατέχεται ούτε από φοβικά σύνδρομα ούτε από προσωπικές αγωνίες» ωστόσο δεν απέκρυψε τη διαφωνία του για ένα μόνο δήμο στο νομό τονίζοντας ότι «η πρόταση Πούλιου ήταν τορπίλη της συζήτησης»!
Να μεταρρυθμιστεί πρώτα το κράτος
Δήμαρχος Σταυρούπολης: «Η άποψή μου είναι ότι αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να ξεκινήσει με κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτη είναι ότι το ίδιο το κράτος πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που απασχολούν τους δημότες. Υπάρχουν κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών, δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και αυτή την στιγμή οι δήμοι παρέχουν υπηρεσίες, για τις οποίες δεν έχουν την ευθύνη, προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. Ως στόχος της αυτοδιοίκησης παραμένει για μας η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες και η βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Δίνουμε την προτεραιότητα μας σ’ αυτό και επιδιώκουμε την καλύτερη επάνδρωση των ΟΤΑ. Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο των οικονομικών των ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί δήμοι έχουν χρέη.
Σε καμιά περίπτωση η Ξάνθη δεν μπορεί να είναι ένας δήμος
Ο κ. Καρασακαλίδης σημείωσε ότι διαφωνεί με την λογική των μητροπολιτικών δήμων ενώ σε τοπικό επίπεδο υποστήριξε: « Σε καμιά περίπτωση η Ξάνθη δεν μπορεί να είναι ένας δήμος». Επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού ανέφερε ότι κάθε δήμος έχει τις ιδιαιτερότητές του και έφερε για παράδειγμα το δήμο του: «Ο δήμος Σταυρούπολης έχει τρεις φορές το δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Ξάνθης. Υδρεύεται από 100 ελεύθερες πηγές και 43 αντλιοστάσια. Συνεπώς υπάρχει πρόβλημα στη διατήρηση όλων αυτών των έργων υποδομής. Είναι δεκάδες τα προβλήματα που είναι διαφορετικά σ’ όλους τους δήμους. Άλλα προβλήματα έχουν οι παραλιακοί και άλλα οι ορεινοί δήμοι».
Εν κατακλείδι ο Δήμαρχος Σταυρούπολης …αποτάσσει την πρόταση Πούλιου: « διακατέχονταν από μη αυτοδιοικητικά κριτήρια», ενώ εξαίρει την πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης: «Η προχθεσινή τοποθέτηση του δημάρχου ήταν πολύ σοβαρή και μετρημένη. Ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ είναι βαθύς γνώστης των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Σε επόμενα ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε τις θέσεις όλων των δημάρχων του νομού.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …