«Η Θράκη δεν είναι Κόσοβο»!

0

Μεγάλο ενδιαφέρον, ως φαίνεται από τις συχνές επισκέψεις του, παρουσιάζει η περιοχή μας για τον Αμερικανό Γενικό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης κ. Χόιτ Μπράιαν Γι, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2008 που επισκέπτεται τον νομό μας και έχει συναντήσεις με την ηγεσία του. Έτσι χθες το πρωί επισκέφτηκε τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη στο γραφείο του και σύμφωνα με τις δηλώσεις και των δύο είχαν μια ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια της συνεργασίας τους σε θέματα που άπτονται τους τομείς της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του νομού καθώς και του αγροτικού τομέα.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ξάνθη
Έτσι ο κ. Γι δήλωσε σε καλά ελληνικά ότι είναι χαρούμενος που βρίσκεται στην ωραία μας Ξάνθη και ότι είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον νομάρχης Ξάνθης για τη συνεργασία που υπάρχει και για τη δυνατότητα διεύρυνσης αυτής: « Πιστεύω ότι έχουμε κοινούς στόχους, όπως να βρούμε ευκαιρίες για επενδύσεις από την Αμερική και από την Ευρώπη για την Ξάνθη. Επίσης να προσελκύσουμε τους Αμερικανούς τουρίστες εδώ να δουν την περιοχή και τη φύση της. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά αλλά νομίζω ότι με τη συνεργασία και με την ανταλλαγή ιδεών που είχαμε σήμερα θα προχωρήσουμε».
Κληθείς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το σκοπό αλλά και τη συχνότητα των επισκέψεων του ο κ. Γι τόνισε ότι την προηγούμενη φορά είχε συνάντηση με τον δήμαρχο όπου συζητήθηκε η δυνατότητα να υπάρξει πιο στενή συνεργασία στα πολιτιστικά θέματα και στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη. Επίσης αναφέρθηκε στην Αμερικανική Γωνιά που λειτουργεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ξάνθης όπως και στην μελέτη που έχει ολοκληρώσει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αναφορικά με τη βιωσιμότητα εναλλακτικών καλλιεργειών στον νομό μας. Επίσης αναφέρθηκε και στην Αμερικανική εταιρεία που είναι ένας από τους δύο πιθανούς στρατηγικούς επενδυτές που θα μετατρέψουν το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης (όταν αποφασιστεί από την ΕΒΖ) σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης, καταδεικνύοντας έτσι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Οικοτουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας με… Αμερικανική βοήθεια
Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης με τη σειρά του αναφέρθηκε και σε άλλες συνεργασίες που αφορούν τον καπνό και την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας οδού: «Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με την Γεωργία και την οικονομική ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής μας όπως το θέμα του καπνού που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Επιδιώκουμε αυτό το προϊόν να μην χαθεί γιατί αποτελεί ένα πλούτο για την περιοχή και εισόδημα για τους ανθρώπους μας αλλά και ταυτόχρονα και ένα παραδοσιακό προϊόν για όλη την Ευρώπη. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Εγνατίας Οδού και της οικοτουριστικής της αξιοποίησης. Ο οικοτουρισμός όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πρόξενος ενδιαφέρει του αμερικανούς ακόμη και για επισκεψιμότητα. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μια ημερίδας, ενός σεμιναρίου με ειδικούς από την Αμερική και την Ευρώπη σε συνεργασία με τους 12 νομάρχες που διασχίζει η Εγνατία Οδός για να δούμε τις καλές προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί. Η περιοχή μας χρειάζεται καινούργιες ιδέες, κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για την οικονομική μας πρόοδο, τα πηγαίνουμε καλά μπορούμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα».
Η Θράκη δεν είναι Κόσοβο…
Ο κ. Πρόξενος κλήθηκε να απαντήσει σε θέμα της Εφημερίδας «Το πρώτο θέμα» που σε άρθρο αναφέρεται στο ρόλο του ως …ενορχηστρωτή ενός σχεδίου που απεργάζονται οι Αμερικανοί για την απόσχιση της Θράκης με την εφαρμογή του μοντέλου του Κοσόβου: «Ο ισχυρισμός που δημοσιεύτηκε ότι η Αμερική συνωμοτεί και έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο απόσχισης της Θράκης παρόμοιο μ’ αυτό που έγινε στο Κόσοβο είναι απόλυτα ψευδής», τόνισε με έμφαση ο κ. Πρόξενος ενώ για το δικό του ρόλο διευκρίνισε: «Η δουλειά μου είναι να έχω επαφές για να καταλάβω τι γίνεται στη χώρα αυτή. Να αποκομίσω άποψη για την οικονομία, για την πολιτική, για τον πολιτισμό. Γι αυτό επισκέπτομαι όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας. Όπως ξέρετε κάθε χρόνο γράφουμε αναφορές για τις μειονότητες για όλες τις χώρες του κόσμου και για αυτό έχουμε επαφές με όλους»
Για το θέμα ο Νομάρχης κ. Παυλίδης έκανε την εξής δήλωση: «Η περιοχή μας είναι απόλυτα ασφαλής και έχει άριστες προοπτικές. Κάθε άλλο σενάριο είναι εκτός πραγματικότητας και ανάξιο συζήτησης».

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…