Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

0

Ενώπιον της εισαγγελέως Εφετών κας Ευσταθίας Σπυροπούλου που μετά την παραίτηση του κ. Κολιούση και της κας Σωτηροπούλου έχει αναλάβει τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατέθεσε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου το πρωί. Η κατάθεση του κ. Στυλιανίδη σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε κυρίως την επίμαχη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι φορείς – τον Ιούνιο του 2004 – με τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλου για το θέμα των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου. «Τώρα μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης βγαίνοντας από το γραφείο της κ. Σπυροπούλου, ενώ διευκρίνισε πως αν και ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει καμία περιοχή από τις διεκδικούμενες περιοχές, ωστόσο είναι ενήμερος για την κατάσταση και κυρίως ως προς τις διεκδικήσεις της Μονής στο Πόρτο Λάγος.
«Εμείς θα τα δώσουμε…είναι τελειωμένο…αλλά θα δοθούν αλλού»!
Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στην Ξάνθη Φίλιππος Τσαλίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε εκείνη τη συνάντηση εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή παρότι είχαν μεταβεί γι’ αυτό τον λόγο στην Αθήνα ο τότε δήμαρχος Βιστονίδας κ. Τσολακίδης, ο οποίος είχε και άμεσο ενδιαφέρον για την υπόθεση, και ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Θανάσης Ξυνίδης, ο οποίος με την έρευνά του γύρω από την υπόθεση και με τις ενέργειες των άλλων προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων της Θράκης είχαν υποχρεώσει τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη να ζητήσει την αναπομπή της υπόθεσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μαρτυρίες προσώπων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Ρουσόπουλο, ο υπουργός Επικρατείας σε ύφος που δεν σήκωνε αντιρρήσεις τους είπε: «Πρέπει να τα βρείτε με τη Μονή Βατοπεδίου Το μοναστήρι δικαιούται να πάρει αυτά που ζητάει και θα τα πάρει». Να σημειώσουμε ότι μετά απ’ αυτή τη συνάντηση ακολούθησε ενημέρωση στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για την υπόθεση και όσα τους μετέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και τα οποία κατά την εκτίμηση τους σήμαιναν την οριστική αποδοχή των διεκδικήσεων του Βατοπεδίου στα 45.000 στρέμματα της λίμνης Βιστωνίδας και στα 25.000 στρέμματα των παραλιμνίων εκτάσεων της. Ο κ. Τσολακίδης που πληροφορήθηκε τότε τα νέα καταθέτει στο «Ε» ότι ο κ. Ρουσόπουλος είπε επί λέξει στους φορείς: «Εμείς θα τα δώσουμε…είναι τελειωμένο…αλλά θα δοθούν αλλού»!
Όλα αυτά συνέβησαν τον Ιούνιο δυο μήνες πριν όμως – τον Απρίλιο του 2004 – οι φορείς της Ξάνθης είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την προσπάθεια της Μονής να κατοχυρώσει προς όφελός της τη Βιστονίδα. Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως δεν θα επιστρέψει καμία χαριστική ρύθμιση προς όφελος της Μονής, ενώ ο κ. Δούκας ζήτησε αναλυτικό φάκελο με την υπόθεση για να ενημερωθεί. Προτού ωστόσο προλάβουν οι φορείς να τον ενημερώσουν, ο κ. Δούκας είχε υπογράψει την παραίτηση του Δημοσίου από την υπόθεση!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…