Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Για «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία

Για «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία

0

Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης διαμαρτύρεται μετά από παράπονα που εξέφρασαν ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού μας για το καθεστώς που διέπει τις ξανθιώτικες παραλίες με βάση τη συνθήκη Ramsar, σε αντίθεση με τις παραλιακές περιοχές όμορων νομών, όπου ακολουθούνται «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά».
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία θεωρεί την εν λόγω συνθήκη «ευλογία για τον τόπο μας», αλλά παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ειδικό καθεστώς να ισχύει μόνο στην περιοχή μας και να αποτελεί εμπόδιο στην περαιτέρω τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παρακείμενων επιχειρήσεων και του νομού. Αναλυτικότερα αναφέρει:
«Η Συνθήκη Ramsar όπως και πολλές άλλες με παρόμοιους στόχους επιβεβαιώνουν τη βούληση της Διεθνούς Κοινότητος, αλλά και των εθνικών κοινωνιών να προστατευθούν οι περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλη ασφαλώς οικολογική αξία, ώστε η άγρια φύση και ο πολιτισμένος άνθρωπος να γίνουν μια συμβιωτική κοινότητα, όπου άνθρωποι, ζώα, φυτά να ζουν αρμονικά και ειρηνικά, προς όφελος όλων των μερών της κοινότητος.
Με αυτό το σκεπτικό η Συνθήκη αυτή είναι ευλογία για τον τόπο μας γιατί στοχεύει στην προστασία και αναζωογόνηση των υδροβιοτόπων, των λιμνών, των εκβολών του Νέστου και των παραλίων μας, που είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας, τις δραστηριότητές μας και την περιουσία μας στην περιοχή, που με τη σειρά τους δημιουργούν χώρους τουριστικής αξίας και συνεπώς προσελκύουν κύμα τουριστών – δικών μας και ξένων κάτι που συμφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Έτσι η Συνθήκη RAMSAR αποτελεί ασφαλώς μοχλό ανάπτυξης και προκοπής. Η Ομοσπονδία μας, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των Σωματείων – μελών μας πιστεύουμε στην αξία της Συνθήκης για τους ειδικούς και γενικούς σκοπούς, που υπηρετούν ποικιλότροπα τα συμφέροντα του τόπου μας.
Η Ομοσπονδία μας και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές εκφράζουν καθημερινά τις πικρίες και τα παράπονά τους καθόσον: α) Για τις ίδιες περιοχές των όμορων Νομών της περιφέρειας δεν ισχύουν τα «ίδια μέτρα και σταθμά» β) Οι σχετικές περιοριστικές διατάξεις εφαρμόζονται αυστηρά και με ακρότητες σε βάρος των δικών ΜΜΕ στις παραλίες μας, κάτι που δε συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές γ) Οι έχοντες αναψυκτήρια στις παραλίες του Νομού μας κατά κάποιο τρόπο απαξιώνονται και η συμβολή τους για την εξυπηρέτηση του τουριστικού κόσμου υποβαθμίζεται, πράγμα το οποίο «καθ’ ημάς» όχι μόνο δεν είναι σωστό και σκόπιμο, αλλά παρά πολύ επιζήμιο και αντιτουριστικό, που θα το πληρώσουν ακριβά οι ΜΜΕ και γενικότερα ο τουρισμός και η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε, ύστερα από παράπονα των εκπροσώπων των ΜΜΕ των παραλίων μας στην υποβάθμιση όλων των σταθερών αναψυκτηρίων της παραλιακής ζώνης, τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο και με τα μέτρα καθαριότητας που παίρνουν δημιουργούν ανέσεις και πολιτισμό όπως ξαπλώστρες, σκιάστρα, κάδους απορριμμάτων και την γενική επιμέλεια και προσοχή, που επιδεικνύουν σε αντίθεση με την εγκατάλειψη των λοιπών χώρων.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στις παραλίες μας, παρατηρούμε στους άλλους Νομούς της περιφέρειας δε γίνεται το ίδιο, δεν εφαρμόζονται τα «ίδια μέτρα και σταθμά» με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με παράλληλη εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων της ΑΜΑΘ. Πολύ σωστά ενεργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και αυτό θέλουμε να γίνει και στις δικές μας παραλίες με τη διευκόλυνση και τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων αναψυκτηρίων.
Επί πλέον και σχετικά με την ανάπτυξη των παραλίων μας επισημαίνουμε την παντελή έλλειψη «Γαλάζιων Σημαιών» και το κυριότερο πρέπει να τονίσουμε την επικινδυνότητα, που αντιμετωπίζει η νεολαία μας κατά την επιστροφή της, από τους όμορους Νομούς καθόσον γίνονται πολλά ατυχήματα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…