Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Κοντός: «Είμαι ικανοποιημένος για τον καπνό»

Κοντός: «Είμαι ικανοποιημένος για τον καπνό»

0

«Ικανοποιημένος», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός στο «Ε», από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για τις επιδοτήσεις στον καπνό που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε μόλις προχθές. Η ικανοποίησή του απορρέει από το γεγονός ότι η Ε.Ε. αποφάσισε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις να βάλει …νερό στο κρασί της και να φανεί «γενναιόδωρη» στους καπνοπαραγωγούς! Πράγμα που σημαίνει ότι προσθέτει ένα 20% στο 50% επιδοτήσεων μέχρι το 2013 αναθεωρώντας την απόφαση του 2004 που προέβλεπε περικοπή στο 50% των επιδοτήσεων μετά το 2009 και να μεταφέρει το 30% να μεταφερθεί στο Β’ πυλώνα από το 50% που είχε αποφασιστεί. Έτσι με την νέα απόφαση οι καπνοπαραγωγοί θα παίρνουν το 70% των επιδοτήσεων μέχρι το 2013. Επιπλέον ανοίγει ένα παράθυρο για διεκδίκηση επιδοτήσεων και μετά το 2013 με την απόφαση της Επιτροπής να συμπεριλάβει τον καπνό στον έλεγχο υγείας της Αγροτικής Πολιτικής κάτι που δεν ήταν στην αρχική πρόταση.
Το 70% των ενισχύσεων μετά το 2010 στους αγρότες
Κοντός: «Είμαι ικανοποιημένος γιατί πλέον με σφραγίδα και βουλοκέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνεται η δυνατότητα το 70% των ενισχύσεων μετά το 2010 άμεσα να δίνεται στους αγρότες και το υπόλοιπο 30% να τους αποδίδεται στους καπνοπαραγωγούς από προγράμματα ανάπτυξης. Κατά συνέπεια όπως είχα διαβεβαιώσει το 100% των πόρων στον τομέα του καπνού αποδίδεται έως το 2013 στους καπνοπαραγωγούς».
Ο κ. Κοντός επεξήγησε ότι τα προγράμματα ανάπτυξης αφορούν εξισωτική, πρόωρη συνταξιοδότηση και μια σειρά δράσεων για τους καπνοπαραγωγούς.
«Παράθυρο» και για μετά το 2013 για επιδοτήσεις στον καπνό
Κοντός: «Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ ο καπνός δεν ήταν στην αρχική πρόταση για τον έλεγχο υγείας της Αγροτικής Πολιτικής κατορθώσαμε στο τελικό κείμενο να συμπεριληφθεί, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για συνέχιση των επιδοτήσεων του καπνού και μετά το 2013».
Απ’ την πλευρά των καπνοπαραγωγών μετριασμένη είναι η ικανοποίησή τους αφού το αίτημα τους ήταν να πάρουν μέχρι το 2013 το 100% της επιδότησης τονίζοντας ότι είναι «δικά τους λεφτά» ενώ με πολύ σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τα προγράμματα γι’ αυτούς, του Β’ πυλώνα. Την άποψή τους μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Πασχαλίδης. Σημειώνεται ότι η Ομάδα περιλαμβάνει 3500 καπνοπαραγωγούς από τους οποίους φέτος οι 2000 είναι ενεργοί και έχει πιστοποίηση και ολοκληρωμένη στα πρότυπα της Ε.Ε.
Καπνοπαραγωγοί: «Καλύτερο απ’ αυτό που είχαμε…»
Πασχαλίδης: «Σίγουρα είναι κάτι καλύτερο απ’ αυτό που είχαμε. Ήταν αδικία αυτό που είχαν ψηφίσει το 2004. Να παίρνουμε δηλαδή μετά το 2009 μόνο το 50% των επιδοτήσεων. Τώρα έχουμε κάτι καλύτερο, ένα επιπλέον 20%. Εμείς θέλαμε να παίρνουμε το 100% των επιδοτήσεων. Είναι δικά μας λεφτά!».
Αναφορικά με τα προγράμματα του Β’ πυλώνα ο κ. Πασχαλίδης σημειώνει: χαρακτηριστικά: « Τρέχα γύρευε… θα πρέπει να κάνει πρόγραμμα κάθε παραγωγός…Τι πρόγραμμα μπορεί να κάνει ο μικρός καπνοπαραγωγός από την Σμίνθη;»!
Μάντατζη: «Το ψέμα, όμως, έχει «κοντά ποδάρια»
Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη κάνει λόγο για περικοπή του 50% των επιδοτήσεων από το 2010, μιλά για ψέμα και «δείχνει» τον κ. Κοντό υπογραμμίζοντας ότι «έβαλε ταφόπλακα στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών.
Δήλωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη για την περικοπή των επιδοτήσεων στο καπνό κατά 50% από το 2010:
«Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την περικοπή των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς κατά 50% από το 2010, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ήταν το αποτέλεσμα της ηχηρής απουσίας του Πρωθυπουργού στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΚΟΑ Καπνού που ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή στα πλαίσια της ΚΑΠ το 2004.
Ήταν το αποτέλεσμα των λανθαμένων χειρισμών της κυβέρνησης από το 2004 και μετά και της αδυναμίας της να διαπραγματευτεί τα δικαιώματα των καπνοκαλλιεργητών.
Ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να κατανοήσει ότι δεν διαπραγματευόταν απλά τη μη περικοπή των επιδοτήσεων, αλλά το μέλλον χιλιάδων καπνοπαραγωγών και ταυτόχρονα το μέλλον του Νομού μας.
Ήταν το αποτέλεσμα της απουσίας μακροπρόθεσμης και ουσιαστικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσε καμία μάχη για τους καπνοπαραγωγούς.
Αντίθετα, με ψέματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια τους.
Το ψέμα, όμως, έχει «κοντά ποδάρια».
Οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης γνωρίζουν ποιος έβαλε ταφόπλακα στο εισόδημά τους».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mariannaxan&yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …