Ποδαρικό…με αυξήσεις στο νερό!

0

Με… λικεράκι και φοντάν, ευχές και το εθιμοτυπικό κόψιμο της βασιλόπιτας, από τον Δήμαρχο Ξάνθης εγκαινιάστηκε η νέα χρονιά του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης! Τυχερός της χρονιάς – κατά το έθιμο – ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Νίκος Παπαδόπουλος στον οποίο επιδόθηκε και το συμβολικό δώρο (σετ γραφείου) με το έμβλημα του Δήμου Ξάνθης. Όμως και για τα ΜΜΕ προνόησε το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος έκοψε ξεχωριστή πίτα γι’ αυτά, γεγονός που χαιρετίστηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τους, δημοσιογράφους. Τυχερός ο κ. Μίμης Μουρτζόπουλος από τον «Μαχητή» και το «Xanthi channel», ο οποίος έλαβε ανάλογο …μποναμά!
Μνημονεύτηκε το «Μνημόνιο συνεργασίας»
Η συνέχεια ήταν λιγότερο γιορταστική αφού τα προβλήματα της καθημερινότητας «τρέχουν» και οι Δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ταχθεί εκεί από τους πολίτες για να τα λύνουν! Έτσι κάπως μετριάστηκε η εμφανώς καλή διάθεση του Δημάρχου από την εκτός ημερησίας ερώτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκου Ανταμπούφη, που επανέφερε το «ενοχλητικό» θέμα της παρ’ ολίγον αδελφοποίησης που μεταλλάχθηκε την τελευταία στιγμή στο αλήστου μνήμης «μνημόνιο συνεργασίας»!
Η ένσταση του κ. Ανταμπούφη αφορούσε όχι τόσο την ουσία του θέματος αλλά τη διαχείριση του από τον Δήμαρχο Ξάνθης ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά τη θεσμική λειτουργία. Ο κ. Ανταμπούφης ρώτησε ευθέως το Δήμαρχο Ξάνθης:
•Γιατί δεν ενημερώθηκαν την ίδια ημέρα (14-12-07 η τελετή της αδελφοποίησης) οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων; Γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη τους;
•Γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 17-12-07 μετά την τελετή υπογραφής και τις επιστολές που έλαβε ο Δήμος Ξάνθης;
•Με βάση ποιο σκεπτικό νομιμοποιείται η εκ των υστέρων αλλαγή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου;
Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Ανταμπούφη του είπε ότι από τη στιγμή που υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για αδελφοποίηση, εξυπακούεται ότι νομιμοποιείται ο Δήμαρχος να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας. Η απόφαση για τη διαφοροποίηση πάρθηκε πολύ λίγες ώρες πριν την τελετή και δεν ήταν δυνατόν να γίνει ενημέρωση. Στις 17/12 το Δ.Σ γνώριζε τι είχε συμβεί και κλείνοντας το θέμα τόνισε ότι ανεξάρτητα με τι ονομασία δόθηκε ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα αφού στις προθέσεις και των δύο δήμων είναι μια συνεργασία στο πολιτιστικό και αθλητικό τομέα και η διάνοιξη δρόμων συνεννόησης και συναδέλφωσης. Χαρακτήρισε δε
« τεχνικής φύσης προβληματάκια αυτά που προέκυψαν»!
Παρενέβη ο κ. Πούλιος και αναφέρθηκε στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο για την οποία όπως είπε δεν πήρε απάντηση παρά μόνο μέσω του Τύπου και είχε ένσταση στην αναφορά του δημάρχου ότι «νομιμοποιείται για την υπογραφή του μνημονίου χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το Δ.Σ.». Εκεί όμως ο κ. Δήμαρχος του… την βγήκε απ’ αριστερά: «Μήπως και σεις δεν το γνωρίζατε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Πούλιος είχε ενημερωθεί πριν από τις 17/12/. Το θέμα έκλεισε βιαστικά με τη φράση του Δημάρχου: «Δεν συζητώ τίποτε άλλο» και κανείς δεν επανήλθε.
Τα ακαλαίσθητα περίπτερα…
Στη συνέχεια ο κ. Ξυνίδης έθεσε το γνωστό θέμα των περιπτέρων, της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και την επιβολή προστίμων. Προέτρεψε το Δήμαρχο να καλέσει το σωματείο των περιπτερούχων και να κατατεθεί ένα σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα καθορίζει με βάση τη νομοθεσία το χώρο και την αισθητική τους, ώστε να πάψει αυτή η ασύδοτη και ακαλαίσθητη εμφάνισή τους. Ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο Δ.Σ. θα συναποφασιστεί ο τύπος του περιπτέρου αφού η επιτροπή που ορίστηκε (Μούρκας – Ξυνίδης – Φωτιάδης) καταθέσει το σχέδιο.
Κυκλοφοριακό και Χονδρεμπόριο – «Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»
Δυο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή», καλώντας σε απαντήσεις τη δημοτική αρχή. Ειδικότερα: Το οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας που χρήζει άμεσων μέτρων καθώς και την απαράδεκτη – όπως τονίστηκε από τον κ. Μελισσόπουλο – κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Χονδρεμπορίου. Ειδικότερα για το μεν κυκλοφοριακό η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «χαοτική που αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται» και τέθηκαν ερωτήματα όπως: «Συμφωνείτε ότι το πρόβλημα πια κινείται εκτός ορίων ή διαφωνούμε ακόμα και σ’ αυτό καθαυτό το γεγονός; Τι μέτρα πήρε ή τι σκοπεύει να πάρει η Δημοτική Αρχή για την ανακούφιση των συμπολιτών μας και των πεζών αλλά και των εποχούμενων; Πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση όταν θ’ αρχίσουν τα έργα για την ενοποίηση των πλατειών; Έχετε ζητήσει κυκλοφοριακές μελέτες για να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα μας ανακουφίσουν από το πρόβλημα; Τι βελτιώσεις έχουν γίνει στις περίφημες μονοδρομήσεις (περιοχή Μ.Αλεξάνδρου – Λεωφόρος Στρατού) τη στιγμή που άλλοι μικρότεροι και στενοί δρόμοι που χρειάζονται μονοδρόμηση είναι διπλής κατεύθυνσης»; Για δε το θέμα του Χονδρεμπορίου (συνοδεύονταν από φωτο) τονίστηκε: «Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο όπου στεγάζεται το Χονδρεμπόριο (πίσω από το ξενοδοχείο «Νέστος») είναι απογοητευτική και δεν ταιριάζει με εικόνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης όπως θέλουμε να λέμε ότι είμαστε». Το ερώτημα που τέθηκε ήταν : «Τι σκοπεύετε να κάνετε για το κτίριο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί; Ο Δήμος δεν πρέπει να προστατεύσει την περιουσία του αλλά και τους συμπολίτες μας που εργάζονται εκεί;»
Ο κ. Δήμαρχος στην απάντηση του η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν ικανοποίησε διόλου του «Πολίτες για την Αλλαγή», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, παραδέχτηκε την όξυνση του κυκλοφοριακού που όμως δεν αποτελεί θλιβερό προνόμιο της πόλης μας. Σημείωσε δε ότι στις ανακατασκευές που γίνονται στις οδούς λαμβάνονται μέτρα, όπως κυκλικές προσβάσεις, διανοίξεις, κόμβοι και φανάρια, καθορίζονται χώροι στάθμευσης (1ο Γυμνάσιο στο «Αμοιρίδειο κ.λ.π.) που θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Αναφορικά με το χονδρεμπόριο ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί βαρύνει και τους μισθωτές επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί και ο δήμος απ’ την πλευρά του παρεμβαίνει κατά το δυνατόν αλλά: « να μην ζητούν μέχρι και τα τζάμια να τους αλλάζει, παρά να φροντίζου και οι ίδιοι το χώρο τους».
Δημοτική «κοινοπραξία» για τζαμί στο Δροσερό
Κοινό μέτωπο… ανέπτυξαν οι τέσσερις μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι (2 από την παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» Τοπ Ισμέτ και Χασάνογλου Φερτούν και ο κ. Μπαντάκ και Μαλκότς) θέτοντας εγγράφως αίτημα στον Δήμαρχο Ξάνθης για παραχώρηση χώρου στο Δροσερό προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί τζαμί. Όμως προφανώς δεν ήταν ενημερωμένοι επί των δ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φέτος το αρνί έχει ταυτότητα!

Εντατικοποιούντ…