«Το κρασί είναι προϊόν πολιτισμού»

0

Οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στην πόλη μας είναι αλήθεια πως δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Οπότε η παρουσίαση παλαιότερων αλλά και ενός νέου κρασιού, που έγινε από το «Κτήμα Βουρβουκέλη», την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, στις εννέα το βράδυ, στο εστιατόριο «Ξανθίππη», αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός για τους πελάτες του γνωστού εστιατορίου της πόλης μας.
Η διακριτική παρουσίαση του Γιώργου Βουρβουκέλη, αλλά και η γνωστή ποιότητα των κρασιών του «Κτήματος» αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους πελάτες του εστιατορίου, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα κόκκινα κρασιά του οινοποιείου, τα οποία ήταν ήδη γνωστά στους περισσότερους από αυτούς, χωρίς να παραλείψουν να δοκιμάσουν τον, εσοδείας 2008, «Λαγάρα Λευκό». Αυτή ήταν και η νέα δημιουργία του οινοποιείου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη εκδήλωση και απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια όλων όσων το δοκίμασαν.
Ενημερωτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από το 1999 η οικογένεια του Νίκου και της Φλώρας Βουρβουκέλη ξεκίνησε να φυτεύει στους λόφους των Αβδήρων γηγενείς και ξενικές οινοποιήσημες ποικιλίες σταφυλιών, σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας, εκμεταλλευόμενος τις ιδιαιτερότητες του τοπικού κλίματος, σε μία έκταση εκατό στρεμμάτων. Εκμεταλλευόμενη τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για τις αυστηρές προδιαγραφές που επιβάλλουν σε όλα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού, η οικογένεια προσπαθεί να αναβιώσει, με μεράκι, πολλή προσπάθεια και μία ερωτική σχέση με την τέχνη της οινοποιίας, τον φημισμένο αμπελώνα των Αβδήρων. Στην είσοδο του ομώνυμου χωριού βρίσκεται και το οινοποιείο της οικογένειας, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να ξεναγηθεί στον αμπελώνα και να επισκεφτεί τόσο το κελάρι των βαρελιών όσο και τον χώρο παλαίωσης των φιαλών.
Η αγάπη για την οινοποιία εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχει μεταλαμπαδευτεί και στον Γιώργο Βουρβουκέλη, γιο του Νίκου και της Φλώρας Βουρβουκέλη, γεωπόνο και υπεύθυνο παραγωγής του «Κτήματος», του οποίου η βαθιά γνώση και η επιστημονική κατάρτιση, συνδυασμένη με το μεράκι του, την χαρά της δημιουργίας που τον διακρίνει αλλά και την διάθεση για ανάδειξη του τόπου του μέσα από τις δημιουργίες του, τον αναδεικνύουν σε ένα πολύτιμο στέλεχος τόσο για το «Κτήμα Βουρβουκέλη» όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτάσεις που ανέδειξαν προβλήματα

Εποικοδομητική κ…