Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Προτάσεις που ανέδειξαν προβλήματα

Προτάσεις που ανέδειξαν προβλήματα

0

Εποικοδομητική κρίνεται η δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρίας της κατάθεσης προτάσεων που αφορούν στους Οδηγούς Ποιότητας για την λειτουργία της Παλιάς Πόλης αφού αν κι επικεντρώθηκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, έδωσε την ευκαιρία ν’ αναδειχθούν και να επανατοποθετηθούν χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων όσο και στην ομαλή ένταξη του οικισμού στο οικιστικό σύνολο της πόλης.
Θετική ήταν η ανταπόκριση των εκπροσώπων φορέων που παρακολούθησαν την κατάθεση των προτάσεων στα πλαίσια του προγράμματος για την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης, αν και όπως τονίζεται από κάποιους, μεγάλο μέρος των προτάσεων είτε έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί. Εκείνο που διαφαίνεται είναι η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων για την ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου που θα λειτουργεί ασχέτως σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου, με αποκλειστικό αντικείμενο την διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν στην Παλιά Πόλη. Εμφανές και απολύτως σαφές δε, κατέστη το γεγονός ότι όλοι αποδέχονται την αξία του παλιού οικισμού για το παρόν και το μέλλον του τόπου όπως και η ανάγκη για την σημαντικότητα του ρόλου του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ζητήσαμε απ’ τους συμμετέχοντες να μας εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ιδού τι μας είπαν:
Μ. Φανουράκης: «πολλές απ’ τις προτάσεις συμπίπτουν με όσα έχουν ήδη γίνει»
Ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ μας είπε: «οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πολύ καλές και συμπίπτουν με πολλά απ’ αυτά που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται. Το θέμα είναι ότι τα κονδύλια που χρειάζονται για να υλοποιηθούν είναι πολλά κι απ’ τη στιγμή που ο Δήμος θα προτείνει στους συλλόγους κάποια πράγματα, πρέπει να βοηθηθούν κιόλας. Οι προτάσεις για την ομοιομορφία, τον στολισμό και τη θέσπιση του σήματος μπορούν να υλοποιηθούν κι απ’ τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης».
Ν. Μίχος: «απ’ τα ευχολόγια περάσαμε σε κάτι χειροπιαστό πλέον»
Ο υπέυθυνος για το πρόγραμμα απ’ την ΤΕΔΚ Ν. Μίχος μας ανέφερε: «οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γίνεται και χρειάζεται πολιτική στήριξη αλλά και την στήριξη των κοινωνικών φορέων και των συλλόγων για να υλοποιηθούν. Εξ αφορμής της παρουσίασης έγινε μια γενικότερη συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν στην Παλιά Πόλη και σημειώθηκαν και παρατηρήσεις.
Η διαδικασία τώρα προβλέπει την κατάθεση στο δημοτικό συμβούλιο για την δημιουργία των κανονιστικών διατάξεων. Κάποιες απ’ τις προτάσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως το ανταποδοτικό που υιοθέτησαν οι ξενοδόχοι στο καρναβάλι και τα μπάνερ των συλλόγων που ήδη τοποθετήθηκαν.
Το σήμα που προτείνεται για την Παλιά Πόλη και παρουσιάστηκε, έγινε δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια απ’ τους παρευρισκόμενους κι επόμενο βήμα είναι να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο.
Εκείνο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι άρχισε να γίνεται χειροπιαστό το σχέδιο για την Παλιά Πόλη και δε μένουμε πλέον στα ευχολόγια. Όσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα του παλιού οικισμού, μια κυκλοφοριακή μελέτη μπορεί να λειτουργήσει θετικά για να δοθούν οι ορθές λύσεις».
Χ. Πούλιος: «επιβάλλεται να μπουν προτεραιότητες και να υπάρξει μια συνεπής στρατηγική για την υλοποίηση του σχεδιασμού που θα προκύψει»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης αναφέρθηκε γενικά στα προβλήματα της Παλιάς Πόλης λέγοντας: «το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις, αποτελεί μια θετική κίνηση και μας βρίσκει σύμφωνους όπως και κάθε ενέργεια που συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων της Παλιάς Πόλης. Στη προσπάθεια αυτή μπορεί να λειτουργήσει θετικά και η ένταξη της Ξάνθης στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων με Ιστορικά Κέντρα αφού πολλά μπορούμε κερδίσουμε απ’ την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Σε τόσο μεγάλα και σημαντικά ζητήματα δεν χωράει αντιπολίτευση παρά μόνο σχεδιασμός από κοινού.
Εκείνο που έχω να παρατηρήσω απ’ την παρουσίαση των προτάσεων με τις οποίες γενικώς συμφωνούμε, είναι το γεγονός ότι κατά 90% επικεντρώθηκαν στις Γιορτές Παλιά Πόλης κι όχι στα ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας του οικισμού. Σαφώς όλα μαζί δε μπορούν να γίνουν, επιβάλλεται να μπουν προτεραιότητες και να υπάρξει μια συνεπής στρατηγική για την υλοποίηση του σχεδιασμού που θα προκύψει, η οποία θα ακολουθείται ανεξαρτήτως των προσώπων που μετέχουν στην δημοτική αρχή. Εκείνο που πρέπει να δούμε όμως είναι το ύφος και η υφή των Γιορτών της Παλιάς Πόλης.
Στο γενικότερο πλαίσιο, εκείνα που πρέπει να δούμε είναι η πεζοδρόμηση και η ενοποίηση του κέντρου της πόλης με τον παλιό οικισμό. Όπως είδαμε στο προτεινόμενο σήμα, εμφανίζονται το ρολόι κι ένα χαρακτηριστικό μπαλκόνι της Παλιάς Πόλης ως σημεία που σηματοδοτούν την Ξάνθη. Δεν πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να το δούμε συνολικά;
Μια άλλη πρόταση που επίσης πρέπει να δούμε είναι αυτή της επανατροφοδότησης των Γιορτών Παλιάς Πόλης απ’ τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές με τα έσοδα που προκύπτουν απ’ την κορυφαία στιγμή επισκεψιμότητας της Ξάνθης.
Ένα άλλο ζήτημα που επιβάλλεται οπωσδήποτε να δούμε είναι η διαχείριση εξαιρετικών γεγονότων. Επιβάλλεται να καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τον ρόλο του ο καθένας και τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε κρίσιμες καταστάσεις. Για το μικρό ευέλικτο όχημα που περιμένει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα μπορεί να κινείται στους στενούς δρόμους του παλιού οικισμού, αναρωτιέμαι, δε θα μπορούσε να αγοράσει ένα ο δήμος και να το δωρίσει στην Πυροσβεστική αφού αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα της πόλης;».
Ν. Λεοντής: «κορυφαίο γεγονός οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αλλά δεν είναι το άπαν»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων της Παλιάς Πόλης εξέφρασε τις εξής απόψεις: «υπήρξε μια στρεβλή παρουσίαση του ζητήματος. Δεν ήταν το θέμα η διαχείριση του παλιού οικισμού αφού η εισήγηση και το ακροατήριο, περιορίστηκαν στη διαχείριση των Γιορτών Παλιά Πόλης. Είναι αναμφίβολα το κορυφαίο γεγονός αλλά δεν είναι το άπαν. Βεβαίως για μας είναι προεξάρχον το ζήτημα της ποιότητας κι έκρουαν ανοιχτές θύρες οι εισηγητές. Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων ήταν απ’ αυτές που έχουμε κατά καιρούς καταθέσει όταν κληθήκαμε. Οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης όμως αποτελούν μια ευκαιρία για να προσεγγίσει κάποιος το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης. Και τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά για την καθημερινότητά τους και πρέπει ν&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…