«Η ώρα της περιφέρειας» …δεν ήρθε!

0

Όχι απλά δεν ήρθε η «Ώρα της περιφέρειας» – προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού – αλλά επιπρόσθετα οι κυβερνητικές πολιτικές θέτουν στο περιθώριο την τοπική αυτοδιοίκηση με τη γιγάντωση της κεντρικής εξουσίας εις βάρος της, με την δρομολόγηση πολιτικών χειραγώγησης, με την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών της πολιτείας – τα νομαρχιακά και τα περιφερειακά συμβούλια – και με την πενιχρή οικονομική στήριξη σε δυσαναλογία με τις θεσμικές αρμοδιότητες και ευθύνες της. Αυτό αποτέλεσε το δια ταύτα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της ΕΝΑΕ από το «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ – Ευαγγελία Σχοιχναράκη – Ηλιάκη, νομάρχης Ηρακλείου, νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης, μέλους της ΕΝΑΕ κ. Κορυφίδης (Δράμα). Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 5.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» και εντάσσεται στα πλαίσια των περιφερειακών συσκέψεων που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ σ’ όλη τη χώρα προκειμένου να προβάλλει και να αναδείξει τις θέσεις του για τη τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοικητική μεταρρύθμιση, εν’ όψει του 13ου συνεδρίου της ΕΝΑΕ που θα πραγματοποιηθεί 11 και 12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Η ώρα της περιφέρειας» …δεν ήρθε!
Η κα Σχοιναράκη που είναι Εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ήταν και η κεντρική ομιλήτρια τόσο στη συνέντευξη τύπου όσο και στην σύσκεψη με μέλη και στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε αρχικά στην πολιτική συγκυρία και στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία η οποία αφού αρχικά κατασυκοφαντήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση (απογραφή) αποδείχθηκε απροετοίμαστη για την κρίση και ότι στην αγωνία του κόσμου δεν μπορεί να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση και λύση, επικεντρώθηκε στα «δεινά» της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική για τον «μαρασμό, τη συρρίκνωση και την απαξίωσή της».
Σχοιναράκη: «Ακούσαμε ότι η ήρθε η ώρα της περιφέρειας, ακούσαμε για τοπική αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη, για επανίδρυση του κράτους και όμως τίποτε δεν είδαμε απ’ αυτά. Ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκηση τίθεται στο περιθώριο, σε σχέση με το ΕΣΠΑ αφού πέρα από το σύμπλεγμα των δομών που έχουν διαμορφώσει που είναι πολυποπλοκότερες σε σχέση με το Γ.ΚΠΣ το 50% από τα ΠΕΠ μεταφέρεται σε τομεακά προγράμματα των υπουργείων, στην κεντρική εξουσία. Ήρθε η ώρα της περιφέρειας μας είπε ο πρωθυπουργός και το 82% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν θα το διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά με βάση τον προγραμματισμό που θέλει ο κάθε κομματάρχης να διαμορφώσει στην περιοχή του. Οδηγούμαστε σε λογικές «κατόπιν ενεργειών μου» και απαξιώνονται οι θεσμοί. Φορτωνόμαστε ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και δεν τις αποποιούμαστε χωρίς όμως οικονομική στήριξη».
Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση: Ο μεγάλος ασθενής
Η κα Σχοιναράκη σημείωσε ότι δείγμα της αναξιοπιστίας και της ανακολουθίας κυβερνητικών λόγων και έργων αποτελεί το γεγονός ότι ενώ υπάρχει υπουργική απόφαση για την απόδοση 65 εκ. ευρώ στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ενώ έχει γίνει καταμερισμός τους από την ΕΝΑΕ ακόμη δεν έχει αποδοθεί η α’ πρώτη δόση. Επίσης το ίδιο συμβαίνει αναφορικά με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ενώ περιμένουν στην ΕΝΑΕ τη κατάθεση του νομοσχεδίου από τον περασμένο Αύγουστο αυτό δεν έχει κατατεθεί ακόμη. Περιέγραψε γενικότερα μια παθογένεια στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που «μαστίζεται» από ελλιπή στελέχωση, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία της και θέτει προσκόμματα στην εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων της και των ευθυνών που έχει απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.
Ως ένα μείζον δείγμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης κατέδειξε τη διοικητική μεταρρύθμιση που ενώ στο περσινό συνέδριο της ΕΝΑΕ της Δράμας υπήρξε ομόφωνη απόφαση της ΕΝΑΕ για μετεξέλιξη του θεσμού σε ένα διοικητικό σχήμα περιφερειακό όπου οι νομαρχίες θα αποτελούν διοικητικές μονάδες της περιφέρειας παρόλα αυτά η κυβέρνηση στέλνει το θέμα στις καλένδες εξαιτίας του γεγονότος – όπως είπε η κα Σχοιναράκη – ήταν ανέτοιμη γι’ αυτό και ότι το «μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γαντζωθούν στην εξουσία».
Επίσης ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τον πρόεδρό κ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΕΝΑΕ της Δράμας είναι ταυτόσημη με της ΕΝΑΕ δηλαδή αιρετή περιφέρεια με εκλεγμένο περιφερειάρχη και εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …