Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Έπεσε η αυλαία για τα «Δημοκρίτεια 2008

Έπεσε η αυλαία για τα «Δημοκρίτεια 2008

0

Με τη συναυλία έντεχνου και ροκ τραγουδιού με τον Γιάννη Χατζόπουλο και το Quartet του έπεσε η αυλαία των Δημοκριτείων 2008 στα Άβδηρα. Ένας 20χρονος θεσμός που τηρείται απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια και συμπίπτει χρονικά με το Παλιό Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, πολιούχο των Αβδήρων. Έτσι τα «Δημοκρίτεια» περιλαμβάνουν πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και προσελκύουν κάθε χρόνο πολύ κόσμο απ’ όλο τον νομό.
Οι εκδηλώσεις «άνοιξαν» την Πέμπτη 23 Ιουλίου με την τέλεση του Εσπερινού στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού στο Πολύστυλο, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Πανελεήμονος και κορυφώθηκαν με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής το απόγευμα της Παρασκευής 25 Ιουλίου και την περιφορά της εικόνας. Φέτος επίσημοι προσκεκλημένοι της …οικοδέσποινα Δημάρχου Αβδήρων κας Τσακίρη ήταν ο Γ. γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρης Σταμάτης ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Νίκος Ζλάτκος καθώς και νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων του νομού.
Οι καλεσμένοι παρουσία πολύ κόσμου ακολούθησαν την περιφορά της εικόνα της Αγίας Παρασκευής και παρακολούθησαν το τελετουργικό της αρτοκλασίας που φέτος πραγματοποιήθηκε στο κέντρο των Αβδήρων. Ο σεβασμιώτατος κ.κ. Παντελεήμων εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στο Βίο της Αγίας Παρασκευής, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με την συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το μουσικό σχήμα «Ανατολή». Την 26η Ιουλίου ημέρα Σάββατο το πρωί τελέστηκε ο Θεία λειτουργία στο Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου κ.κ. Παντελεήμονος ενώ το απόγευμα πανηγυρικός εσπερινός στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος στο λιμάνι των Αβδήρων.
Την ίδια μέρα το βράδυ πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τη συναυλία – αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη & το Στράτο Διονυσίου με τον Χρήστο Πετρίδη και το Λαϊκό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Αβδήρων …ξεπούλησαν το ξακουστό ψωμί της Γαίας που παρασκεύασαν με τελετουργικό τρόπο την Παρασκευή και οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου ομοίως τα ξακουστά γλυκά τους.
Γεμάτα κόσμο τα πλαστικά τραπεζάκια που στήθηκαν παντού και οι ψησταριές των αθλητικών συλλόγων του Δήμου σκόρπισαν τις ευωδιές τους και τα παρασκευάσματά τους σ’ όλους τους συνδαιτημόνες του υπαίθριου καλοκαιρινού πανηγυριού!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …