Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καλοκαιρινό πανηγύρι για ‘καλό καλοκαίρι’

Καλοκαιρινό πανηγύρι για ‘καλό καλοκαίρι’

0

Η καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης που σηματοδοτεί και την έναρξη των θερινών διακοπών για τα παιδιά που φιλοξενούνται, ήταν το γεγονός που γέμισε με κόσμο και τραγούδια την αυλή του Κέντρου σ’ ένα καλοκαιρινό γλέντι που περισσότερο απ’ όλους χάρηκαν οι πρωταγωνιστές του, τα παιδιά.
Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008 στις 20.00’ ξεκίνησε το ‘Καλοκαιρινό Πανηγύρι’ του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης που διοργανώνεται απ’ τους εργαζόμενους και τους φίλους του Κέντρου κάθε χρόνο με το κλείσιμο του Κέντρου για τις θερινές διακοπές.
Το ευχάριστο αεράκι και το υπέροχο περιβάλλον που συμπλήρωναν οι μελωδίες της ορχήστρας του Δ’ Σώματος Στρατού, έφτιαχναν τη διάθεση όχι μόνο των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων αλλά κυρίως των παιδιών που δεν έκρυβαν τη χαρά τους σε κάθε ευκαιρία.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων ως Πρόεδρος του Ιδρύματος υποδέχθηκε με τα θερμότερα λόγια ευχαριστώντας για τη βοήθειά τους στο Κέντρο όσους παρευρέθηκαν αλλά κι εκείνους που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δε μπόρεσαν να συμμετέχουν. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, Αντινομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Θ. Καλαϊτζής, ο Χ. Πούλιος απ’ τους ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ με τον Σ. Μελισσόπουλο, εκπρόσωποι του Στρατηγού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Ε. Στυλιανίδου, η Πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης Β. Στυλιανίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου ‘Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ Κ. Ψωμά.
Οι γονείς των παιδιών και πολλοί ξανθιώτες που παρευρέθηκαν θαύμασαν και ενίσχυσαν αγοράζοντας τις δημιουργίες των παιδιών απ’ το εργαστήρι αγγειοπλαστικής και παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και ποτών ενώ οι ψησταριές ‘ντουμάνιαζαν’ με τα εδέσματα που ετοιμαζόταν για να συνοδεύσουν την κρύα μπύρα και ρετσίνα.
Ένα ξεχωριστό βράδυ που πρώτα απ’ όλα χάρηκαν οι πρωταγωνιστές του, τα παιδιά που χόρεψαν και τραγούδησαν ξεφαντώνοντας εν όψει των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Σημαντικό το έργο του Ψυχολογικού Κέντρου
Χαρά στα παιδιά δίνει η επίσκεψη κάθε χρόνο των επισκεπτών όπως μας είπε ο Μητροπολίτης ενώ μας ενημέρωσε για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου: «το Κέντρο θα κλείσει σε λίγες μέρες για ένα μήνα για να πάρει το προσωπικό την άδειά του αλλά και να επιστρέψουν τα παιδιά για λίγο στις οικογένειές τους γιατί θα πρέπει να διατηρείται κι αυτός ο δεσμός και να μην αποξενώνονται. Μετά απ’ της Παναγίας τα παιδιά θα κάνουν τις οργανωμένες διακοπές που προγραμματίζει το Κέντρο με τα μπάνια στη θάλασσα και κάποιες εκδρομές στην ορεινή περιοχή μέχρι τέλος Αυγούστου οπότε απ’ την 1Η Σεπτεμβρίου ξεκινάει το νέο σχολικό έτος».
Στο σημαντικό έργο του Ψυχολογικού Κέντρου αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος λέγοντας: «γίνεται μια προσπάθεια απ’ όλους μας να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά, να τα βγάλουμε απ’ το σπίτι και την απομόνωσή τους, να τα φέρουμε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, να δώσουμε στα μέλη των οικογενειών τους να κινηθούν ελεύθερα κάποιες ώρες γιατί τα παιδιά που είναι απ’ τη γύρω περιοχή μεταφέρονται στα σπίτια τους. Τα παιδιά που είναι από μακριά μένουν στο οικοτροφείο κι έχουν τη δυνατότητα μια φορά το μήνα να πάνε στα σπίτια τους, αν όχι πηγαίνουν στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα» ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην πολυτιμότητα της δημιουργικής απασχόλησής τους στα εργαστήρια αλλά και στην εργασία που προσφέρουν όσα απ’ αυτά απασχολούνται εκτός Κέντρου: «στα εργαστήρια που λειτουργούν και σήμερα εκθέτουμε έργα απ’ το εργαστήριο αγγειοπλαστικής, λειτουργεί επίσης το ξυλουργείο κι ένα εργαστήριο που παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά και ποτά, τα παιδιά χαίρονται να συμμετέχουν γιατί νιώθουν ότι κάτι προσφέρουν, ότι δημιουργούν κι ότι είναι χρήσιμα. Όπως διαπιστώνουμε έχουν πολλές δυνατότητες αρκεί εμείς να τα βοηθήσουμε να τις αξιοποιήσουν και κάποια απ’ αυτά να μπορέσουν να βγουν και στην ελεύθερη εργασία. Άλλωστε ο σκοπός του Κέντρου αυτός είναι να τα προετοιμάσει και να τα δώσει στην κοινωνία. Έχουμε ήδη παιδιά που δουλεύουν σε κάποια επιδοτούμενα προγράμματα στους δήμους κι όπως λένε οι φορείς που τα φιλοξενούν, είναι υποδειγματικοί υπάλληλοι. Κατ’ αρχήν δε βλέπουν το ρολόι τους».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …