Η οδική ασφάλεια ακόμη ζητούμενο

0

Έγιναν την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, στις 12 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου, τα εγκαίνια της καθιερωμένης πλέον Έκθεσης του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, με την παρουσία, εκτός των εκπροσώπων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ανδρών και γυναικών της Α. Δ. Ξάνθης, πολλών μικρών μαθητών και των γονέων τους.
Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, Αντιδήμαρχος, κ. Κωνσταντινίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Μητσέλος, αλλά και στον χαιρετισμό του απόντος, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστου Νικολόπουλου, ο κοινός τόπος ήταν η αδυναμία μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων. Όπως παρατήρησαν όλοι οι προαναφερθέντες, παρά την μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια, τόσο της ποιότητας και της προσφερόμενης οδικής ασφάλειας από τα οχήματα, όσο και των νέων και ασφαλέστερων οδικών αρτηριών που κατασκευάστηκαν στην περιοχή μας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων δεν παρουσιάζει καμία μείωση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νομάρχης Ξάνθης, αφού ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό της Α. Δ. Ξάνθης και του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης για τις προσπάθειές τους στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων, τους οποίους προέτρεψε να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, ζήτησε παράλληλα την συνδρομή όλων των αρχών και των φορέων της περιοχής σε αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας την δεδομένη συμπαράσταση της Νομαρχίας Ξάνθης στο δύσκολο έργο τους. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις ενέργειες που έχουν γίνει και γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, «δεν φαίνεται να έχουμε αγγίξει τις πτυχές εκείνες οι οποίες θα ενεργοποιούσαν πολύ περισσότερο τις αντιστάσεις μας. Βλέποντας τις στατιστικές παρατηρούμε όλο και περισσότερους νέους να εμπλέκονται σε ατυχήματα, δηλώνοντας σχεδόν μία απαξίωση στην ίδια την ζωή. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στις δικές μας συμπεριφορές, οι οποίες δεν αφορούν μόνον εμάς σαν οδηγούς αλλά και τους άλλους που κυκλοφορούν δίπλα μας στους δρόμους» δήλωσε ο κ. Παυλίδης, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.
Με την σειρά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων αφού επέκρινε επίσης την οδηγική συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας, τόνισε το κοινωνικό και ψυχολογικό πλήγμα που υφίστανται τόσο οι παθόντες όσο και ο κοινωνικός και οικογενειακός τους περίγυρος μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του Αντιδημάρχου Ξάνθης, κ. Λεωνίδα Κωνσταντινίδη και του Αστυνομικού Διευθυντή Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Μητσέλου, που αναφέρθηκαν στο δυσβάσταχτο βάρος που αποτελούν για την ελληνική κοινωνία τα τροχαία ατυχήματα.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία πρωτότυπη ομιλία του κ. Αθανάσιου Χούντρα, δημοσιογράφου και Διευθυντή της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης «California Superbike School», ο οποίος μίλησε με άμεσο και γλαφυρό τρόπο για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των ελλήνων οδηγών αλλά και για τρόπους που η οδήγηση μπορεί να γίνεται ασφαλέστερη.
Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βράβευση τόσο επαγγελματιών οδηγών για την ασφαλή οδήγηση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, όσο και μικρών μαθητών, για τα έργα τους που φιλοξενήθηκαν σε έκθεση που λειτουργεί στο χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, με θέμα την ασφαλή οδήγηση.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μητσέλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της έκθεσης αυτής από την Τροχαία Ξάνθης για αποφυγή, πρόληψη και αν είναι δυνατόν, μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Ζήτησε όμως από τους πολίτες να αποκτήσουν καλύτερη οδική συμπεριφορά δεδομένου ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά άλλος τρόπος για την μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων. Όσο για τον ρόλο των τροχονόμων, ο κ. Μητσέλος ήταν εξαιρετικά σαφής «ο ρόλος του τροχονόμου δεν είναι σε καμία περίπτωση εισπρακτικός, δεδομένου ότι δεν εισπράττουμε τίποτα. Όλα τα έσοδα από πρόστιμα πηγαίνουν στους Δήμους. Ο ρόλος της Τροχαίας είναι να περάσει στους οδηγούς μία καλύτερη οδική συμπεριφορά, Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περιοχή μας, ο κ. Μητσέλος τόνισε ότι «παρ’ όλο που έχει βελτιωθεί πολύ το οδικό δίκτυο, τα ατυχήματα δεν μειώθηκαν καθόλου, ενώ σημείωσε ότι οι είκοσι νεκροί που υπήρξαν κατά την περυσινή χρονιά από τροχαία ατυχήματα στο νομό μας, ήταν όλοι ξανθιώτες, γεγονός που δείχνει ότι ενώ οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή, μη γνωρίζοντας καλά το οδικό δίκτυο είναι πολύ προσεκτικοί, οι ξανθιώτες οδηγοί έχουν μία κακώς εννοούμενη «σιγουριά», με αυτά τα αποτελέσματα».

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…