Γιόρτασε η πατάτα αν και…αδιάθετη

0

Με ποδοσφαιρικό αλλά και αγώνα ανωμάλου δρόμου στα πατατοχώραφα που συνδυάστηκαν με ποντιακό γλέντι και διάθεση εδεσμάτων από πατάτα που ετοίμασαν οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Φελώνης γιορτάστηκε και φέτος η θύμηση του πρώτου πατατοπαραγωγού στην περιοχή που ήταν απ’ τη Φελώνη του Δήμου Βιστονίδας.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008 ξεκίνησε στη Φελώνη η ‘Πατατιάδα 2008’ ένας θεσμός αφιερωμένος σε ένα απ’ τα πιο αγαπημένα φυσικά προϊόντα των Ελλήνων, που συνδυάστηκε για πρώτη φορά με τη γιορτή του πολιούχου του οικισμού, Αγ. Παντελεήμονα.
Ποντιακό γλέντι και ποδοσφαιρικός αγώνας
Την Παρασκευή το απόγευμα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των παλαιμάχων και των νεώτερων παικτών της Φελώνης ενώ το Σάββατο μετά την λειτουργία για τον πολιούχο, ξεκίνησε το γλέντι με ποντιακά άσματα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φελώνης.
Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος: «η ‘Πατατιάδα’ είναι μια παραδοσιακή γιορτή κι έχει ως στόχο να τιμήσει το προϊόν της πατάτας. Αφού η περιοχή εδώ γύρω είναι πατατοχώρια. Προς τιμή αυτού που έφερε την πατάτα στην περιοχή που ήταν απ’ τη Φελώνη γίνεται η ‘Πατατιάδα’ που φέτος κράτησε τρεις μέρες και συνδυάστηκε με τη γιορτή του Α. Παντελεήμονα, πολιούχου αγίου της Φελώνης».
Πολιτιστικός Σύλλογος Φελώνης
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φελώνης μας μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Α. Μουρατίδου: «ο Σύλλογός μας έχει 52 μέλη και κάθε χρόνο διοργανώνουμε του Αγ. Παντελεήμονος τη συγκεκριμένη εκδήλωση και συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου. Την πατάτα την έχει φέρει στην Ξάνθη κάποιος απ’ τη Φελώνη γι’ αυτό η γιορτή γίνεται στο χωριό μας. Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι περισσότεροι και λόγω του ότι δεν υπάρχει ΚΑΠΗ στο δήμο μας, συμμετέχουν και οι μεγαλύτεροι βοηθώντας, για να περνούν το χρόνο τους. Είναι το γεγονός για μας, συμμετέχει το χωριό όλο. Όλη η μέρα είναι μια γιορτή και φέτος τα συνδυάζουμε όλα και την πατατιάδα και του Αγ. Παντελεήμονος. Κάνουμε πολλές δραστηριότητες όπως χειροτεχνίες αλλά επειδή έχουμε όλες και τις εργασίες μας, δεν έχουμε χρόνο ν’ αφιερώσουμε».
Αδιάθετες ποσότητες πατάτες
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι πατατοπαραγωγοί προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια του Δημάρχου και του Υπουργού όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζλάτκος: «φέτος δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι οι παραγωγοί. Αυτοί που είχαν συμβόλαια δεν είχαν πρόβλημα, οι υπόλοιποι όμως έχουν αδιάθετες ποσότητες και γίνεται μια κίνηση απ’ την προηγούμενη εβδομάδα, έκανα κουβέντα και με τον Υπουργό και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο τις όποιες ποσότητες έχουν μείνει αδιάθετες κι εδώ στην περιοχή αλλά και γενικότερα στο νομό, να τις διαθέσουμε στην εγχώρια αγορά είτε σε εμπόρους είτε σε φορείς του δημοσίου, μέσω του Υπουργείου».
Γλέντι, κέφι, χορός και πολλή πατάτα!
Την Κυριακή που οι γιορτές κορυφώθηκαν ήταν μια κουραστική μέρα για τις γυναίκες του χωριού αφού μετά την εκκλησία που γιορτάστηκε ο Αγ. Παντελεήμονας, μαζεύτηκαν στο χώρο που διαθέτει ο Σύλλογος κι άρχισαν τις ετοιμασίες για τα πιροσκί που θα πρόσφεραν μεταξύ άλλων το βράδυ στους καλεσμένους της ‘Πατατιάδας’. Κρεμμύδια, κόσκινα, αλεύρι, μυρωδικά και πολλή πατάτα , τα υλικά που με μεράκι και σπιτική ‘σειρά’ οι γυναίκες ετοίμαζαν, μορφοποιήθηκαν και τηγανίστηκαν το μεσημέρι, για να προσφερθούν ως πιροσκί που ο κόσμος τίμησε δεόντως το βράδυ. Όπως και την πατατοσαλάτα, τη πατάτα φούρνου αλλά και τις τηγανιτές που δεν προλάβαιναν να βγαίνουν απ’ τις φριτέζες συνδυασμένες με κρύα ρετσίνα και τους ήχους της ορχήστρας με παραδοσιακά κι όχι μόνο τραγούδια.
Όλο το χωριό συμμετείχε και πολλοί επισκέπτες που ενθουσιασμένοι δοκίμαζαν τα νόστιμα εδέσματα κι εύχονταν στους εορτάζοντες που φέτος ‘ένωσαν’ τη γιορτή τους με πολλούς καλεσμένους που τίμησαν τη Φελώνη κι ενθουσιασμένοι έδιναν ραντεβού για του χρόνου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…