Για την οικονομία ρε γ….ο!

0

Σε στρογγυλή τράπεζα του επιμελητηρίου Ξάνθης έθεσαν το θέμα της οικονομίας του νομού οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νομού «εισακούγοντας» την προτροπή του υπουργού κ. Κοντού να τεθεί σε σύσκεψη η αντιμετώπιση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο και να συγκεκριμενοποιηθεί ένα οργανόγραμμα μέσα από μια ιεράρχηση των πιο καίριων οικονομικών προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου του νομού προκειμένου να υπάρχει το πλάνο και να κλειστούν ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να επιδιωχθούν κάποιες λύσει ς σε θέματα βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Το σκεπτικό βασίζεται στο: « καλύτερα Προμηθείς παρά Επιμηθείς» και για τούτο οι: πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ανδρικόπουλος, ο γραμματέας κ. Κατσαρίκας, το μέλος του Δ.Σ. κ. κ. Παμπουκίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτος, πρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου, του Εμπορικού συλλόγου κ. Αλεξιάδης, μετά του αντιπροέδρου κ. Τσάβα και του γραμματέα κ. Μίλκογλου, , ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παπαχρήστου(στη σύσκεψη τέθηκε πρόταση και από την ΕΑΣ Ξάνθης), συσκέφτηκαν υπό την παρουσία εκπροσώπου του κ. Κοντού, καταθέτοντας ο καθένας ξεχωριστά τις προτάσεις του οι οποίες αποτέλεσαν μετά από ιεράρχηση το βασικό κείμενο που θα τεθεί ως ψήφισμα στον υπουργό κ. Κοντό.
Τι ζητούν οι παραγωγικοί φορείς του Νομού
Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
Ζητάμε:
1.Άμεση καταβολή στις επιχειρήσεις της επιδότησης 12% στο κόστος εργασίας.
2.Άμεση καταβολή των επιδοτήσεων που οφείλει η Πολιτεία στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων.
3.Ρύθμιση των οφειλών μέχρι 31/12/2008 για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης, όλων των επιχειρήσεων του Ν. Ξάνθης με την επιδότηση επιτοκίου και με καταβλητέα την πρώτη δόση στις 1/1/2011.
4.Άμεση επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από πραγματοποίηση εξαγωγών.
5.Επαναφορά του αφορολόγητου ποσού 10.500,00 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
6.Επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του Δημοσίου για κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων. .
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ζητάμε:
7.Άμεση μετατροπή του εργοστασίου ζάχαρης στο Ν. Ξάνθης σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης.
Από το Υπουργείο Ανάπτυξης
8.Άμεση προκήρυξη από τα Υπουργεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
9.Ανάληψη νέων υποστηρικτικών δράσεων από το ΤΕΜΠΜΕ, με αύξηση του εγγυημένου κεφαλαίου, χωρίς αποκλεισμούς και με ταχύτερες διαδικασίες.
Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
10. Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διατήρηση παλιών με αυστηρή σύσταση στις επιχειρήσεις για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προτάσεις που υπογράφονται από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων αποφασίστηκε να διαβιβαστούν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε επόμενη συνάντηση θα αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες των παραγωγικών φορέων του Νομού Ξάνθης, για την άμεση υλοποίηση τους.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…