«Θερίζει» ο καρκίνος στην Ξάνθη

0

Καταπέλτης η είδηση που «βγήκε» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών κ. Γιάννη Παπαχρόνη: «Από τον Απρίλιο του 2007 υπάρχει πολλή αρρώστια στον νομό! Υπάρχουν πολλά περιστατικά που ακόμη και ο Σύλλογος Αιμοδοτών της Ξάνθης δεν μπορεί να καλύψει». Ο κ. Παπαχρόνης μας «αποκάλυψε» ότι έχει διαπιστωθεί μια κατακόρυφη και μεγάλη αύξηση στα λευχαιμικά και καρκινικά επεισόδια που ξεπερνά τις πρώτες αιτίες θανάτου που μέχρι τώρα ήταν τα καρδιακά και τα ατυχήματα. Και αυτό βεβαίως ο Σύλλογος αιμοδοτών είναι σε θέση να το γνωρίζει πολύ καλά αφού προσπαθεί να καλύψει σε μονάδες αίματος όλες τις ανάγκες του νομού. Όπως όμως μας επεσήμανε και είναι χαρακτηριστικό, από τα 20 λευχαιμικά επεισόδια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης περίπου τα μισά είναι από την Ξάνθη, γεγονός που έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» το σύλλογο που πάντα είχε επάρκεια και ιδιαίτερα φέτος αύξηση κατά 23% αύξηση σε μονάδες αίματος.
Αύξηση των καρκίνων στην Ξάνθη
Το «Ε» θορυβημένο απ’ αυτή την «αποκάλυψη» απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Ξάνθης προκειμένου να αποκομίσει στοιχεία που πιστοποιούν την αύξηση αυτή.
Έτσι: Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Παθολογική και Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, ανέρχονται από 1/1/2007 – 31/12/2007 σε 195 συνολικά. Σε 35 θανάτους ως αιτία θανάτου στη διάγνωση αναφέρεται καρκίνος, ενώ σε 45 απ’ αυτούς ως αιτία θανάτου είναι κάθε λογής καρδιοπάθειες. Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι οι περιπτώσεις των καρκίνων είναι πολύ περισσότερες καθώς είναι συχνό το φαινόμενο ως αιτία θανάτου να αναφέρεται άλλη πάθηση, απόρροια όμως νεοπλασίας. Επίσης ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι αφορά τον καρκίνο είναι ότι υπάρχει η αύξηση και εντοπίζεται σε λευχαιμίες και καρκίνο του πνεύμονος.
Φταίει το Τσερνομπίλ ή το ουράνιο της Ροδόπης;
Ως πιθανό αίτιο της αύξησης των καρκίνων στον νομό που σημειωτέον πλήττει όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα οι λευχαιμίες, ο κ. Παπαχρόνης ανέφερε τα μετά 20ετίας ολέθρια αποτελέσματα του Τσερνομπίλ. Όμως παράλληλα κάθε φορά θίγεται αυτό το θέμα γίνεται και ο απαραίτητος συνειρμός με το ουράνιο στη Ροδόπη.
Ο κ. Επιτρόπου προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Ξάνθης, μας πληροφόρησε ότι το 1980 είχε γίνει μια μελέτη από το ΙΓΜΕ στα ορεινά του νομού η οποία και διήρκησε αρκετό καιρό. Τα αποτελέσματα της έρευνας – μελέτης και χαρτογράφησης των κοιτασμάτων αποδόθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο. Όμως είναι γνωστό και το επιβεβαιώνει ο κ. Επιτρόπου ότι βρέθηκε κοίτασμα ουρανίου μεσαίου μεγέθους ικανό όμως να καλύψει ενεργειακά τη χώρα αν αποφασιστεί να αξιοποιηθεί. Όμως ο κ. Επιτρόπου διαβεβαιώνει ότι το κοίτασμα δεν αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή μας καθώς είναι σε μεγάλο βάθος και δεν εκπέμπεται ραδιενέργεια. Βρίσκεται δε βόρεια του Παρανεστίου και είναι ενδεικτικό στοιχείο (ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από το κοίτασμα), ότι η είναι περιβαλλοντικά ένας επίγειος Παράδεισος η περιοχή. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκεί επίσης υπάρχουν τα εγκαταλειμμένα χωριά Πρασινάδα Σήμη, τα οποία όμως δεν εγκαταλείφτηκαν για το λόγο αυτό. Το θέμα όμως λόγω της σπουδαιότητάς του χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, δεδομένου
και το «Ε» θα επανέλθει με περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις από ειδικούς επιστήμονες. Η ανάγκη αυτή δε γίνεται επιτακτικότερη δεδομένου και του θορύβου που προσκλήθηκε στην περιοχή μας από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ισοτιμία» (19/1/2008) όπου γίνεται για «κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Θράκη(Κομοτηνή) από τη ΔΕΗ»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …