Για προσκύνηση και ευλογία

0

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την τοπική μας εκκλησία γιατί υποδεχόμαστε για προσκύνηση και ευλογία ότι ιερότερο και ότι αγιότερο έχει η εκκλησία μας Τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου πάνω στον οποίο ο Κύριός μας σταύρωσε και έσχισε το χειρόγραφο των δικών μας αμαρτιών με το Τίμιο αίμα Του…»! Με τα λόγια αυτό ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων υποδέχτηκε στην Ξάνθη, την εικόνα του Κωνσταντίνου και Ελένης στην οποία περιέχεται τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού και φυλάσσεται στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
Για προσκύνηση και ευλογία
Ήταν 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου, όταν παρουσία των τοπικών αρχών – Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σταμάτη, Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη, Στρατηγό Διοικητή Δ’Σ.Σ. κ. Ταμουρίδη, δήμαρχων Αβδήρων και Βιστονίδας, Αντιδημάρχων καθώς και χριστεπώνυμου πλήθους, υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και της απόδοσης τιμών από στρατιωτικό άγημα, η εικόνα του Τιμίου Σταυρού βασταζόμενη από τον Μητροπολίτη Καπητωλιάδος κ. Ησύχιο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατέρα Δαμιανό από την Αγιοταφική Αδελφότητα ήρθε στην Ξάνθη στην είσοδο της κεντρικής πλατείας. Εκεί την υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ξάνθη κ. Παντελεήμων ο οποίος αφού προσκύνησε μετέφερε με συνοδεία από Ιερείς την εικόνα στην εξέδρα της πλατείας. Ακολουθήθηκε το τελετουργικό της Δοξολογίας και κατόπιν ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και την Αγιοταφική αδελφότητα γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Μητρόπολης μας. Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή είναι η τρίτη φορά που εξέρχεται για προσκύνημα από το Ναό της Αναστάσεως.
Θα παραμείνει δε για προσκύνημα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας με την ευκαιρία των γιορτών των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Τις ευχαριστίες του Μητροπολίτη Ξάνθης ανταπέδωσε ο μητροπολίτης Ησύχιος, ο οποίος παράλληλα μετέφερε το μήνυμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων που ήταν μια έκκληση προς την εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική πολιτεία να στηρίξουν το έργο του Πατριαρχείου και της Αγιοταφικής Αδελφότητας γιατί όπως είπε υπάρχει κίνδυνος απώλειας των προσκυνημάτων λόγω λειψανδρίας: «Είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και η ελληνική πολιτεία και η τροφός εκκλησία της Ελλάδος ώστε να μην απολεσθούν τα προσκυνήματα ένεκα λειψανδρίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων». Ακολούθως ο κ. Ησύχιος δώρισε στον Μητροπολίτης Ξάνθης ένα γλυπτό με τον Σταυρό και η πομπή κάνοντας το γύρο της πλατείας κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Πλήθος κόσμου προσκύνησε την εικόνα στην είσοδο της εκκλησία και κατόπιν Αυτή μεταφέρθηκε μέσα στον κυρίως Ναό και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όταν ο πολυπολιτισμός και η διγλωσσία γίνονται καθημερινή κατάσταση

Το Σάββατο 12 Ιανου&…