Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Καθολική η αποχή των δικηγόρων της Ξάνθης

Καθολική η αποχή των δικηγόρων της Ξάνθης

0

Το ασφαλιστικό και οι φήμες που έχουν διαρρεύσει ξεσηκώνουν και του δικηγόρους της χώρας που προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στην ενοποίηση του υγιούς ταμείου ασφάλισης και καταθέτουν τις προτάσεις τους δηλώνοντας έτοιμοι για έναρξη διαλόγου.
Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετείχε στην πανελλαδική κινητοποίηση της αποχής των μελών του απ’ τα καθήκοντά τους με αφορμή τις φήμες για την ένταξη του ταμείου των νομικών σε νέο ενοποιημένο ταμείο.
Καθολική η συμμετοχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης
Καθολική ήταν η αποχή των δικηγόρων της Ξάνθης όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κ. Γούναρης: «καθολική αποχή των μελών του δικηγορικού συλλόγου στην Ξάνθη που εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι αλλά και πολλοί άλλοι κλάδοι σε όλη την Ελλάδα εν όψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».
Την μη κατάθεση επισήμως των προτάσεων του Υπουργείου Απασχόλησης στηλίτευσε ο κ. Γούναρης: «η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης απ’ τον Νοέμβριο περίπου, όμως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν προτάσεις. Συνήθως, αυτός που ανακινεί το θέμα έχει και την υποχρέωση να προτείνει κι ένα πλαίσιο λύσεων. Εμείς απ’ την αρχή δεν αρνηθήκαμε το διάλογο, θέλαμε όμως ο διάλογος να γίνει βάσει ενός κειμένου του Υπουργείου Απασχόλησης ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Η κυβέρνηση, κατά δήλωση του πρώην Υπουργού, είχε ειλημμένες αποφάσεις κι απλώς έκαναν ένα διάλογο κατά τη γνώμη μου προσχηματικό. Όμως αυτές τις αποφάσεις ακόμη και στα μέσα Ιανουαρίου, δεν τις έχουμε δει. Άλλαξε ο Υπουργός Απασχόλησης αλλά προτάσεις δε βλέπουμε. Παρ’ ότι ήταν υποχρέωση του Υπουργείου να καταθέσει προτάσεις, εμείς ως ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ήδη απ’ τις 23 Νοεμβρίου 2007 στείλαμε τις προτάσεις μας στον Υπουργό Απασχόλησης και περιμένουμε από τότε τις απαντήσεις ».
Υγιές και αυτοχρηματοδοτούμενο το Ταμείο Νομικών
Την άρνησή τους για ενοποίηση με άλλα ταμεία δηλώνουν με την αποχή τους οι δικηγόροι αφού το ταμείο τους είναι υγιές και αυτοχρηματοδοτούμενο όπως μας ανέφερε ο κ. Γούναρης: «οι θέσεις μας είναι σαφείς. Λέμε ότι το ταμείο μας είναι υγιές ταμείο πρώτον γιατί υπάρχουν ελάχιστοι συνταξιούχοι δικηγόροι σε σχέση με τους εν ενεργεία και δεύτερον γιατί η σύνταξη είναι πάρα πολύ χαμηλή. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ξάνθη έχουμε 200 περίπου δικηγόρους κι ούτε 10 συνταξιούχους. Το ταμείο είναι υγιές και αυτοχρηματοδοτούμενο».
Βάσει των φημών που κυκλοφορούν κινούνται και οι δικηγόροι όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης: «αιωρείται η φήμη ότι κάποια απ’ τα ταμεία θα ενοποιηθούν όπως είναι των μηχανικών, των δικηγόρων, των γιατρών, των δημοσιογράφων που θα ενταχθούν σ’ ένα ταμείο. Αυτή φήμη που έχει διαρρεύσει επανέρχεται με διάφορες μορφές όπως αυτό τον καιρό που ακούγεται ότι θα εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι, διαβάζουμε ότι μπορεί να εξαιρεθούν οι μηχανικοί και τελικά κανείς δεν ξέρει γιατί κανείς απ’ το Υπουργείο δε λέει υπεύθυνα κάτι συγκεκριμένο».
Διάλογος με προτάσεις
Τρεις είναι οι βασικότερες προτάσεις που κατέθεσαν οι δικηγόροι όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γούναρης: «είμαστε διατεθειμένοι να μετέχουμε σε κάποιο διάλογο με κάποια προαπαιτούμενα.
1. Η σύνταξή μας είναι πάρα πολύ χαμηλή και δε μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μείωση της σύνταξης.
2. Δε μπορεί να γίνει συζήτηση για αύξηση εισφορών και ορίων
3. Έχουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα των νέων δικηγόρων που όσοι έχουν ασφαλισθεί απ’ το 1993 και μετά, βάσει του νόμου Σιούφα, δικαιούνται τη μισή περίπου σύνταξη απ’ αυτή που δικαιούνται οι παλαιότεροι συνάδελφοι άρα λοιπόν αυτό είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στο διάλογο γιατί όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι απλώς άδικο αλλά απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι, πληρώνοντας τις ίδιες εισφορές να έχουν άδικη και άνιση μεταχείριση.
Περιμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου κι εν όψει των απαντήσεων αποφασίσαμε τις κινητοποιήσεις στις οποίες εντάσσεται και η εικοσιτετράωρη αποχή της 17ης Ιανουαρίου».
Το Σάββατο θα συνέλθει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων για να επανακαθορίσει τη στάση της ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν.
Ο κ. Γούναρης κλείνοντας ανέφερε: «μας προβληματίζει αυτή η στάση του Υπουργείου να μην θέλει να δώσει τις απόψεις και να μην καταθέτει προτάσεις. Όσο το θέμα είναι ανοιχτό, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κι επιφυλακή».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…