Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αντίο καναπέ! Καλωσήρθες συμμετοχή!

Αντίο καναπέ! Καλωσήρθες συμμετοχή!

0

Παραμονή πρωτοχρονιάς και φέτος. Το καταλάβαμε δεν το καταλάβαμε, το 2007 τελείωσε, φεύγει ανεπιστρεπτί παίρνοντας μαζί του όλα τα άσχημα που μας επιφύλασσε αλλά και τις όμορφες στιγμές και καταστάσεις που βιώσαμε.
Γεγονότα που θα θυμόμαστε τόσο σε προσωπικό και οικογενειακό όσο και σε συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο, έχουν ήδη καταγραφεί στον ‘σκληρό δίσκο’ του μυαλού κι είναι έτοιμα να τα ανασύρουμε ανά πάσα στιγμή.
Την χρονική στιγμή που βρισκόμαστε σήμερα, ακριβώς στο μεταίχμιο ανάμεσα στις δυο συνεχόμενες χρονιές, ο απολογισμός του έτους που φεύγει μπερδεύεται ευχάριστα με την αισιοδοξία για τον χρόνο που έρχεται και είναι μια μοναδική εμπειρία που κρατάει ελάχιστα και παρουσιάζεται μια μόνο στιγμή κάθε χρόνο. Απολαύστε την λοιπόν!
Προσωπικά και οικογενειακά, είναι υπόθεση του καθενός για το τι πέρασε, τι κράτησε και τι αναμένει. Σε κοινωνικό επίπεδο όμως, οι ανασκοπήσεις φέρνουν στη μνήμη τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα γεγονότα που στιγμάτισαν το 2007. Κλιματολογικές αλλαγές, εκλογές, εθνικές και εσωκομματικές, πυρκαγιές, κινητοποιήσεις για μείζονα θέματα που αφορούν όλους αλλά και σε τοπικό επίπεδο, έργα, λόγια, υποσχέσεις, προσπάθειες, νέα δεδομένα και προβλήματα που άγγιξαν και την περιοχή, έρχονται στη μνήμη και την ταλαιπωρούν ή φέρνουν άλλοτε γλυκό κι άλλοτε πικρό χαμόγελο.
Όπως και να’ χει όμως, το 2007 φεύγει και τα παίρνει μαζί του. Ευχής έργο θα είναι να έχουμε μάθει και κάτι απ’ όλα αυτά και να έχουμε ωριμάσει όλοι περισσότερο απ’ τις εμπειρίες δημιουργώντας μια νέα καλύτερη βάση για το μέλλον τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά.
Και το 2008; Ενεργοποίηση!
Το 2008 έρχεται. Ο βηματισμός που ακολουθεί δεν μας είναι γνωστός βέβαια και η γοητεία αυτού του άγνωστου είναι που προκαλεί περισσότερο απ’ όλα. Σε κάποιους τομείς, λίγο πολύ είναι γνωστές οι εξελίξεις. Τα οικονομικά θα είναι δύσκολα, για άλλους λιγότερο για άλλους περισσότερο, οι πολιτικές εξελίξεις θα έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους, οι κλιματολογικές αλλαγές θα συνεχιστούν εν πολλοίς στο πλαίσιο που έχουμε μάθει να κινούνται κι όσο για τα τοπικά, οι ρυθμοί θα είναι πάνω κάτω οι ίδιοι και οι εκπλήξεις, αν υπάρξουν, ευχόμαστε να είναι ευχάριστες!
Αλήθεια, τι περιμένουμε τελικά απ’ το 2008 ως μέλη του συνόλου; Να έρθει επιφοίτηση στους κυβερνώντες στο κεντρικό ή τοπικό επίπεδο και να λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα, μάλλον αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Αφού δεν έγινε μέχρι τώρα, γιατί να συμβεί το 2008; Άσε που δεν έχουμε και κανένα στοιχείο που να οδηγεί σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε και να επηρεάσουμε κιόλας να συμβεί, είναι να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες περισσότερο και περισσότεροι. Η συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων, η απόδειξη ότι ενδιαφερόμαστε κι όχι ότι απλώς περιμένουμε, ότι είμαστε ζωντανοί και σκεπτόμενοι κι όχι αγέλη που ‘άγεται και φέρεται’ μπορεί να είναι το δώρο, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε όλοι στους εαυτούς μας και στο σύνολο συγχρόνως.
Μπορούμε ν’ αφήσουμε αυτόν τον έρ’μο τον καναπέ που βαθούλωσε απ’ το βάρος του σώματός μας και να συμμετέχουμε. Επιλογές υπάρχουν πολλές αφού και κοινωνικές ομάδες υπάρχουν με διάφορα αντικείμενα και πολιτικοί σχηματισμοί πέρα από κόμματα και τοπικές οργανώσεις είτε ως παραρτήματα είτε ως κεντρικά, που μπορούν να καλύψουν τις ανησυχίες μας. Αρκεί να υπάρχει διάθεση από μέρους μας. Να πάψουμε να βαριόμαστε και να ξεφύγουμε απ’ αυτή την κατάρα του ωχαδελφισμού και της αδιαφορίας.
Μια απόφαση είναι που όμως πρέπει να πάρει ο καθένας μόνος του για να ενωθούν οι δυνάμεις και να έχουμε αποτελέσματα. Παραδείγματα για τα αποτελέσματα τέτοιων οργανωμένων κινήσεων έχουμε ήδη πολλά που μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο κάθε φορά που θα μας κλείνει και πάλι το μάτι ο καναπές μπροστά στο χαζοκούτι και μας καλεί να παρακολουθούμε όλα όσα γίνονται ερήμην μας ή να ‘ρουφάμε’ αμάσητα όσα μας σερβίρουν.
Γεννηθήκαμε για να είμαστε ενεργοί, να ζούμε, να λειτουργούμε, να συμμετέχουμε στα έργα, στις αποφάσεις, στα δρώμενα. Είναι μια καλή ευκαιρία να το θυμηθούμε κι όσοι από μας τα καταφέρουν, να ενεργοποιήσουν και τους υπόλοιπους. Μόνο έτσι, δυστυχώς, μπορούμε πια να αμβλύνουμε κάποια απ’ αυτά που μας καταδυναστεύουν αφού η δίοδος διαφυγής από πολλά αδιέξοδα είναι πλέον μονόδρομος.
Ας κάνουμε φέτος τη διαφορά! Στο χέρι μας είναι! Καλή χρονιά σε όλους!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μικρό το ενδιαφέρων για τις Σχολικές – Δημοτικές βιβλιοθήκες

Σύμφωνα με ρεπορ`…