Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Έντονες διαφωνίες για τεχνικές λεπτομέρειες

Έντονες διαφωνίες για τεχνικές λεπτομέρειες

0

Δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που έθεσε η παράταξη του κ. Τσολακίδη και το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης απασχόλησαν σχεδόν αποκλειστικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βιστονίδας, στην μαραθώνια (πλέον των τεσσάρων ωρών σε διάρκεια) συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008, στις 18:30.
Το πρώτο, εκτός ημερησίας διάταξης, θέμα που έθεσε η παράταξη του κ. Τσολακίδη, μέσω του κ. Παραστατίδη, αφορούσε την διεκδίκηση μέρους ή του συνόλου των εκτάσεων του, τέως πλέον, εργοστασίου της ΣΕΒΑΘ. Σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη, ο Δήμος οφείλει να δώσει δυναμικά το «παρών» στην διεκδίκηση των εκτάσεων από την Αγροτική Τράπεζα αλλά και τον όποιο πιθανό ιδιώτη αγοραστή των εκτάσεων που βρίσκονται στην κατοχή της ΣΕΒΑΘ Α.Β.Ε. και οι οποίες ανήκαν στο Δήμο Βιστονίδας, ο οποίος και τις παραχώρησε στο πρώην συνεταιριστικό εργοστάσιο, λόγω του χαρακτήρα του (συνεταιριστικό) αλλά και του γεγονότος ότι απασχολούσε σημαντικό αριθμό δημοτών του. Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου και την πιθανή αγορά των εκτάσεων από ιδιώτες, προς όφελος της Αγροτικής Τράπεζας, υποστήριξε ο κ. Παραστατίδης, πρέπει οι εκτάσεις αυτές να διεκδικηθούν από τον Δήμο, σαν ελάχιστη αποζημίωση για τις απώλειες που υφίσταται από την παύση της λειτουργίας του. Στο αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας, κ. Ζλάτκος, πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας διεκδίκησης η οποία, σε συνεργασία και με την νομική σύμβουλο του Δήμου, να εξετάσει τις νομικές δυνατότητες και να προβεί σε διεκδίκηση των εκτάσεων, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η μείζονα αντιπολίτευση τέθηκε μέσω της κατάθεσης του ψηφίσματος του Δήμου Ξάνθης ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στην Βιστονίδα, που κατέθεσε ο κ. Τσολακίδης στο σώμα. Με αυτή του την κίνηση υποστήριξε παράλληλα ότι ο Δήμος επέδειξε ολιγωρία στο να καταγγείλει τις ενέργειες της Μονής, αν και έχει τόσο το όνομα της λιμνοθάλασσας όσο τις περισσότερες από τις διεκδικούμενες εκτάσεις στα διοικητικά του όρια, με αποτέλεσμα να το πράξει αυτό ο Δήμος Ξάνθης, που δεν εμπεριέχει καν μέσα στα όριά του τις διαφιλονικούμενες εκτάσεις. Έθεσε μάλιστα παράλληλα και το θέμα του καθαρισμού του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, στον οποίο, όπως υποστήριξε, προχώρησε ο Δήμος μόνο μετά από τις σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης, επιδεικνύοντας και πάλι ολιγωρία. Αντικρούοντας τις θέσεις του κ. Τσολακίδη, ο Δήμαρχος Βιστονίδας υποστήριξε για το μεν πάρκο ότι αντικειμενικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τον προκαθορισμένο καθαρισμό του, ενώ για το θέμα του ψηφίσματος επανέλαβε την θέση του για κάλυψη του Δήμου από την σχετική ανακοίνωση της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ξάνθης για το ίδιο θέμα, θεωρώντας περιττή αντίστοιχη διακήρυξη από τον Δήμο Βιστονίδας. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσολακίδη για προσωπική εμπάθεια απέναντί του, κάτι που προκάλεσε ένταση στη συζήτηση.
Το επόμενο θέμα, πρώτο στην Ημερήσια Διάταξη, ήταν το τεχνικό πρόγραμμα για τα έργα του Δήμου για το έτος 2009. Η συζήτησή του ήταν εξοντωτικά λεπτομερής, ακόμη και για τα ίδια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Δημοτική Αρχή για ανικανότητα στην εξεύρεση και αξιοποίηση κονδυλίων από Κοινοτικούς και άλλους πόρους, για ανικανότητα να βοηθήσει, μέσα από τα προγράμματά της, τους δημότες που υφίστανται τις συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αφού δεν δίνει βαρύτητα σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, ενώ πρότεινε να πραγματοποιήσει ο Δήμος τα έργα που έχει προγραμματίσει με αυτεπιστασία, στοχεύοντας στο να δώσει απασχόληση στον ντόπιο πληθυσμό. Σε απάντηση των κατηγοριών αυτών ο Δήμαρχος, κ. Ζλάτκος, έκανε κριτική στην διακυβέρνηση του Δήμου από την σημερινή αντιπολίτευση και στα προβλήματα που η σημερινή Δημοτική Αρχή κληρονόμησε από την περίοδο εκείνη. Χαρακτήρισε μάλιστα το τεχνικό πρόγραμμα ως «ρεαλιστικό, δίκαιο, εφαρμόσιμο και κοινωνικά ευαίσθητο», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κ. Τσολακίδη. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και πολλά από τα δεκαέξι υπόλοιπα, διαδικαστικού χαρακτήρα κυρίως, θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, τα οποία παρουσιάστηκαν προς ψήφιση επί τροχάδην, στην τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, ενώ σε εννέα από αυτά, η ψήφισή τους υπήρξε ομόφωνη.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…