Ενημερώθηκαν για να ενημερώσουν

0

‘Οικολογικό σαββατοκύριακο’ πέρασαν οι εκπαιδευτικοί που επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Δήμου Βιστονίδας κι ενημερώθηκαν για τον υδροβιότοπο αλλά και τη λειτουργία του κέντρου ώστε να γίνουν πρεσβευτές αλλά και διοργανωτές επισκέψεων με τις περιβαλλοντολογικές ομάδες των σχολείων τους.
Στα πλαίσια της έναρξης και της επίσημης λειτουργίας του το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Δήμου Βιστονίδας, φιλοξένησε εκπαιδευτικούς απ’ όλη τη χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο.
Επισκέψεις στον υδροβιότοπο κι ενημέρωση
Οι φιλοξενούμενοι που συμμετείχαν στην επίσκεψη ξεκίνησαν τη γνωριμία τους με τη Λίμνη Βιστονίδα την Παρασκευή παρακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων που αφορούσαν στις κλιματικές αλλαγές, τον ευτροφισμό και την τροφική κατάσταση της Βιστονίδας αλλά και στην συμπεριφορά και το ρόλο του συντονιστή της Περιβαλλοντολογικής Ομάδας.
Το Σάββατο το πρωί η ομάδα των εκπαιδευτικών ανακάλυψε μέσα από τις εισηγήσεις των υπευθύνων του Κέντρου και επιστημόνων, τα στοιχεία που συνθέτουν τον υδροβιότοπο αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των παραλίμνιων και παραποτάμιων περιοχών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ενημερώθηκαν για τη συνθήκη Ραμσάρ αλλά και την αειφορική διαχείριση του υγροτόπου αλλά και τη βιωματική μάθηση και τη συμβολή του φορέα διαχείρισης στην προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου.
Την τρίτη και τελευταία μέρα, Κυριακή, οι επισκέπτες κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν το σύστημα μέσα από την θεατρική έκφραση αλλά και την βιοποικιλότητα ως αξία ζωής καθώς και τον επανακαθορισμό των ζωνών της συνθήκης Ραμσάρ.
Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και επισκέψεις στον υγροβιότοπο με ξεναγήσεις στα σημεία και απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί.
Πρεσβευτές του Κέντρου και της λίμνης
Οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν ενθουσιασμένοι τόσο απ’ τη φιλοξενία όσο κι απ’ την μοναδικότητα του υγροβιότοπου αλλά και της λίμνης γενικότερα, θα γίνουν οι πρεσβευτές της Λίμνης Βιστονίδας και του Κέντρου. Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του θ’ αποτελέσει πόλο έλξης για περιβαλλοντολογικές ομάδες σχολείων απ’ όλη τη χώρα συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της απαραίτητης περιβαλλοντολογικής συνείδησης των νέων αλλά και την διατήρηση και ανάπτυξη του μοναδικού πολύτιμου οικοσυστήματος που διαθέτει ο Νομός Ξάνθης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μία συνάντηση με ξεχωριστή πολιτιστική βαρύτητα

Θα μπορούσε να χα …