Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 4ωρος «αγώνας» στο Νέστο και στην αγορά της Ξάνθης

4ωρος «αγώνας» στο Νέστο και στην αγορά της Ξάνθης

0

Με στόχο το συντονισμό της πανξανθιώτικης απεργίας και διεκδικητικό πλαίσιο: την τόνωση της βιομηχανίας του νομού, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και νέο αναπτυξιακό νόμο που θα προσελκύσει επενδύσεις στη περιοχή, το Εργατικό κέντρο Ξάνθης απηύθυνε κάλεσμα σ’ όλους του εκπροσώπους των σωματείων της δύναμής του, και στους παραγωγικούς φορείς – ΟΕΒΕ Ξάνθης και Περιφέρειας, ΕΒΕ Ξάνθης, Εμπορικό σύλλογο Ξάνθης – ΑΔΕΔΥ – προκειμένου να συναποφασιστεί η μορφή και η έκταση της κινητοποίησης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και η προσέλευση ήταν ικανοποιητική παρότι δεν ανταποκρίθηκαν κάποιοι φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ.
Οι εργατοπατέρες αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις
Η συζήτηση ξεκίνησε με τη διαφωνία αρχικά του πρώην προέδρου του εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Παπαβασιλείου με τον νυν πρόεδρο κ. Παπαχρήστου. Σημείο τριβής το διεκδικητικό πλαίσιο όπως το κατέθεσε ο κ. Παπαχρήστου στο οποίο δεν γινόταν αναφορά για το θέμα αιχμής και την αφορμή της κινητοποίησης: το κλείσιμο των συνεταιριστικών ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ και την πώληση της ΡΟΔΟΠΗ αλλά γενικά και αόριστα για το πρόβλημα αποβιομηχάνισης του νομού. Ο κ. Παπασιλείου τόνισε ότι υπάρχει μια σκόπιμη ασάφεια επ’ αυτού, υπονοώντας ότι έτσι εξυπηρετείται ο κ. Κοντός και ότι για να πετύχει η κινητοποίηση και να σταλούν τα μηνύματα εκεί που πρέπει είναι επιβεβλημένο να είναι συγκεκριμένη η στόχευση και η δυναμική παρουσία όλων. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των συνεταιριστικών οι οποίες ήταν απούσες, ζητώντας ανάληψη των ευθυνών τους. Επί πλέον έπιασε εξ’ αποίνης τον πρόεδρο του ΕΚΞ στην ερώτησή του ποια είναι η ανεργία στον νομό. Εκείνος απάντησε πάνω από 10%, ενώ ο κ. Παπαβασιλείου τον κατακεραύνωσε λέγοντας ότι το 2004 ήταν 13%. Από τότε έκλεισαν χάθηκαν και άλλες θέσεις εργασίας και ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην γνωρίζει το εργατικό κέντρο Ξάνθης το ακριβές ποσοστό της ανεργίας. Αίσθηση προκάλεσε για το ίδιο θέμα η επισήμανση του προέδρου του σωματείου της ΣΕΠΕΚ κ. Καρασακαλίδη, ότι η ανεργία μέχρι 25 ετών είναι 22%!
Κλείνοντας ο κ. Παπαβασιλείου τάχθηκε υπέρ μιας δυναμικής κινητοποίησης και όχι μόνο 24ωρης, ενώ δευτερολογώντας πρότεινε να καλεστούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση η ΠΑΣΕΓΕΣ η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ και η Ομοσπονδία συνεταιριστικών υπαλλήλων, ώστε να είναι πιο ηχηρό το μήνυμα.
Την θέση του κ. Παπαβασιλείου ενστερνίστηκε και ο πρόεδρος του σωματείου της ΣΕΠΕΚ, κ. Καρασακαλίδης, ο οποίος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην εταιρεία επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση και επίσης πρότεινε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με οριστικό κλείσιμο του Νέστου αν δεν δοθεί άμεση λύση στα συνεταιριστικά.
Ο κ. Μυλωνάς εκπροσωπώντας το ΕΒΕ Ξάνθης τάχθηκε υπέρ του 3ωρου κλείσιμο της αγοράς και του Νέστου και παράλληλα την ενημέρωση με φυλλάδια, με το αιτιολογικό να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.
Ο κ. Πυργελής γραμματέας της Ν.Ε. ΚΚΕ Ξάνθης υπέδειξε τους ενόχους για την δεινή κατάσταση της βιομηχανικής εικόνας του νομού και δη τις πολιτικές που ασκήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και συγκεκριμένα που: « έδωσαν λεφτά σε κάποιους κυρίους και μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία» και «τα μικροκομματικά παιχνίδια όλων στην πλάτη των συνεταιριστικών και την πολιτική της ΑΤΕ». Ο κ. Παπαχρήστου προσπάθησε να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Πυργελή τονίζοντας ότι εδώ δεν κάνουμε κομματική συζήτηση!
Το σωματείο της ΣΕΒΑΘ εκπροσώπησε ο κ. Μπάμπης Χρυσοχοϊδης – παρότι παρευρίσκονταν ο πρόεδρος κ. Αραμπατζής. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για «θολή τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΞ», θέτοντας της ουσία του ζητήματος και την αναγκαιότητα της κινητοποίησης: «Θα πάμε στον Νέστο για τα συνεταιριστικά». «Μετράμε μέρες, εμεί θα πάμε στο Νέστο. Όποιοι θέλουν να ακολουθήσουν»!
Ο κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης (ΠΑΣΚΕ) κατέθεσε την πρόταση να κλείσουν τα πάντα στον νομό για 24 ώρες για να δοθεί το μήνυμα στους πολιτικούς.
Τελικά μετά από τοποθετήσεις και άλλων παρευρισκομένων και αφού συνεκτιμήθηκαν και οι απόψεις της ΟΕΒΕ από τον κ. Τσιακίρογλου, του ΕΒΕ από τον κ. Μυλωνά και του Εμπορικού συλλόγου από τον κ. Τσάβα πάρθηκε η απόφαση:
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης κηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης, το Επιμελητήριο Ξάνθης συμμετέχουν με ταυτόχρονο κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων από τις 8.30 – 12.30, ώρα που θα γίνει και ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο αρχικό διεκδικητικό πλαίσιο (όπως το παρουσίασε ο κ. Παπαχρήστου) όπου δεν γινόταν αναφορά στα συνεταιριστικά εργοστάσια προστέθηκε:Συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών βιομηχανιών του νομού Ξάνθης, εξυγίανση και εκσυγχρονισμός τους. Το νέο διεκδικητικό πλαίσιο υπογράφουν η ΟΕΒΕ – ΕΒΕ – Εμπορικός Σύλλογος
Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε επίσης να συσταθεί μια επιτροπή από φορείς η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και αν αυτή αποβεί άκαρπη θα ακολουθήσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με οριστικό κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επέστρεψαν με το διεθνές βραβείο από τη Ρώμη

Επέστρεψε από τη …