Εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης

0

Στην οδό Αριστείδου, στον αριθμό τέσσερα, πολύ κοντά στην Πλατεία Ματσίνη, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Δ.Ε.Α.Ξ., υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» στην όμορφη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης της Παλιάς Πόλης, περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα φροντισμένα, παραδοσιακά σπίτια της περιοχής.
Αναφερόμαστε φυσικά στο νεοκλασικό κτήριο το οποίο είχε αγοραστεί από το Ίδρυμα Παλιννοστούντων και για ένα διάστημα προορίστηκε να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του Ιδρύματος στην πόλη μας, κάτι που θα σήμαινε βέβαια και την αναστήλωση και φροντίδα και του ίδιου του κτηρίου.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως το κτήριο παραδόθηκε στην ερήμωση και την εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει απαξιωθεί αλλά να αντιπροσωπεύει ένα κίνδυνο ακόμη και για τους περαστικούς, δεδομένων των φθορών που του έχει προξενήσει ο χρόνος αλλά και η αδιαφορία των υπευθύνων.
Το «Ε» απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Παλιννοστούντων, εκ μέρους του οποίου μίλησε η περιφερειακή διευθύντρια Ροδόπης, κα Πανταζή, η οποία εξηγώντας την παρούσα κατάσταση μας ανέφερε τα εξής: «Το κτήριο αυτό ανήκει ουσιαστικά στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο έχει μετεγγραφεί μετά από κάποιο διάστημα από την αγορά του από το Ίδρυμα, αποτελώντας πλέον περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Στο Ίδρυμα έχει ανατεθεί μόνο η διαχείριση του κτηρίου και τίποτε περισσότερο». Εύλογη είναι η απορία φυσικά ότι ακόμη και έτσι, η συντήρηση του κτηρίου θα έπρεπε να είναι ευθύνη του Ιδρύματος. Σε αυτό η κ. Πανταζή μας διευκρινίζει: «Η όποιες ενέργειες αναστήλωσης του κτηρίου, οι οποίες είναι πλέον πολύ δαπανηρές, βαρύνουν πλέον το Υπουργείο Οικονομικών, σαν σημερινό ιδιοκτήτη του. Από την πλευρά μας έγινε προσπάθεια παλαιότερα να εξασφαλιστεί η συντήρηση του κτηρίου, πριν φτάσει στην τωρινή του κατάσταση, με την παραχώρησή του με χρησιδάνειο σε ομογενή. Όμως τελικά ο εν λόγω κύριος ουδέποτε εγκαταστάθηκε στον χώρο, ούτε και τον φρόντισε, όπως είχε συμβατική υποχρέωση. Το θέμα της τύχης του κτηρίου έχει απασχολήσει στο παρελθόν το Ίδρυμα και μάλιστα το είχαμε θέσει και στον απελθόντα Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας χωρίς όμως κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να μπορέσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή με κάποιον άλλο φορέα, να μεταβιβάσουμε την διαχείριση ή την κυριότητά του ώστε να μπορέσει να γίνει η αναστήλωσή του και να αξιοποιηθεί από κάποιον από τους προαναφερθέντες φορείς, μέσω ίσως κάποιου Κοινοτικού Προγράμματος. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σαν Υπηρεσία είμαστε υπεύθυνοι για πέντε διαφορετικούς Νομούς στην περιοχή και παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και αλλού. Το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο αλλά παράλληλα και οι δυνατότητές μας είναι σαφέστατα περιορισμένες».
Δεν γνωρίζουμε τελικά αν είναι εφικτή η πρόταση της κας Πανταζή να αναλάβει ο Δήμος Ξάνθης ή η Περιφέρεια Α. Μ. και Θ. την φροντίδα του συγκεκριμένου νεοκλασικού κτηρίου, αλλά ένα είναι βέβαιο. Η παρουσία ενός παραδοσιακού κτηρίου σε τέτοια οικτρή κατάσταση αποτελεί ένα επικίνδυνο (λόγω της κατάστασής του) όνειδος για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και θα έπρεπε να είχε ήδη προβληματίσει τους αρμόδιους, οι οποίοι ελπίζουμε, έστω και μετά την επισήμανσή του, να κινητοποιηθούν.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …