Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δίοδος’ στη θάλασσα με λαμπρή προοπτική ο Νομός Ξάνθης

Δίοδος’ στη θάλασσα με λαμπρή προοπτική ο Νομός Ξάνθης

0

Η διάνοιξη των κάθετων αξόνων σε συνδυασμό με την επέκταση του λιμανιού του Π. Λάγος που προτάθηκε και σχεδιάζεται, δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα στους βόρειους γείτονές μας κι όχι μόνο, προοιωνίζοντας λαμπρό μέλλον ανάπτυξης για τον Νομό, με τους σωστούς χειρισμούς.
Οι πρώτες επενδύσεις απ’ τους βόρειους γείτονες και πλέον εταίρους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, Βούλγαρους, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται στο Νομό Ξάνθης με την κατασκευή ιδιόκτητων παραθεριστικών κατοικιών αλλά και τον σχεδιασμό για κέντρα αναψυχής, στην περιοχή των Αβδήρων.
Το όνειρο των λαών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα που τόσο λείπει σε κείνους και διαθέτουμε σε περίσσεια εμείς, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η αιτία για τις μεγάλες επενδύσεις που παρακολουθούμε να πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η Χαλκιδική. Τώρα φαίνεται πως οι προσπάθειες και ο σχεδιασμός των τελευταίων ετών άρχισαν ν’ αποδίδουν καρπούς και ήρθε η σειρά της Ξάνθης. Πρόκειται για μια ευκαιρία που μπορεί να γίνει χρυσή αν την εκμεταλλευθούμε σωστά.
Η περισσότερη δουλειά για το άνοιγμα της διόδου έχει ήδη σχεδιαστεί και ξεκινάει τους επόμενους μήνες να υλοποιείται, απ’ τη Νομαρχία Ξάνθης και του ελληνικό δημόσιο, με τη διάνοιξη των κάθετων αξόνων ενώ ο συνδυασμός με την επέκταση του λιμανιού του Π. Λάγος θα καταστήσει τον Νομό εκτός από κόμβο και την μοναδική δίοδο προς τη θάλασσα με τεράστιες δυνατότητες να διαφαίνονται στο μέλλον.
Οι Βούλγαροι που βρίσκονται στην αρχή μιας διαδρομής που είναι ‘στρωμένη’ με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τους περιμένουν, δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί στη χώρα τους και προχωρούν σε ιδιωτικά επιχειρηματικά ‘ανοίγματα’ προς την Ξάνθη, ώστε να είναι έτοιμοι με προσφορά επιλογών σε όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους που αφορά την επένδυση στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο εμείς είμαστε έτοιμοι για να δεχθούμε αλλά και να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις δυνατότητες που δίνονται συνυπολογίζοντας ότι η περιοχή μας ακολουθεί τη χώρα στην τελευταία προγραμματική περίοδο αλλά και την αποβιομηχάνιση που στερεί πολλά απ’ τον οικονομικό της ιστό.
Οι λαοί είναι αυτοί που δέχονται ή αποδιώχνουν τέτοιες κινήσεις και στο κράτος μας όπως έχει διαμορφωθεί με το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα και τις συνεχείς προσπάθειες καταπολέμησης δεινών του παρελθόντος όπως η αυθαιρεσία, οι ιδιώτες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο με τις συνεργασίες και την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν ώστε απ’ την μια να διατηρηθεί η επιθυμία για επενδύσεις κι απ’ την άλλη να τηρηθούν οι ισορροπίες και να μείνει σε ελληνικά χέρια ο έλεγχος και ο συντονισμός των επενδυτικών κινήσεων.
Λαμπρό το μέλλον όπως προδιαγράφεται που όμως χρειάζεται προσοχή και προγραμματισμό για ν’ αποφέρει και τα αναμενόμενα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…