Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διεθνές Διαπολιτισμικό Συνέδριο της Οργάνωσης Γυναικών Χωρίς Σύνορα

Διεθνές Διαπολιτισμικό Συνέδριο της Οργάνωσης Γυναικών Χωρίς Σύνορα

0

Η Πρόεδρος του Σωματείου «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» Τμήμα Ξάνθης κ. Βασιλική Ψωμά-Ψαρρή συμμετείχε στο τριήμερο Διεθνές Διαπολιτισμικό Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η μητρική Οργάνωση στη Ρόδο και κλήθηκαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών Τμημάτων και Παραρτημάτων του Εξωτερικού καθώς και Γυναίκες που πρόκειται να ιδρύσουν τμήματα και Παραρτήματα . Οι εισηγήτριες που πήραν μέρος ήταν επιστήμονες και ακτιβίστριες ειρήνης από χώρες της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα: « Γυναίκες και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» παρουσιάστηκαν καινοτόμοι τρόποι, χρήση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκαν θεμελιώδη ερωτήματα για τον ορισμό της ειρήνης και των τρόπων προώθησής της. Ακούστηκαν συγκλονιστικές βιωματικές κοινές ιστορίες γυναικών από την Κύπρο με χρήση σπαρακτικών ελληνικών από την Τουρκοκύπρια γυναίκα. Ακόμα προξένησε ενδιαφέρον εμπειρία των γυναικών αραβικών χωρών για τους αγώνες κατοχύρωσης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα: «Γυναίκες και πολιτισμός στην Ανατολική Μεσόγειο» παρουσιάστηκε το συσκοτισμένο τοπίο της ιστορίας των γυναικών, καθώς και τα πρώιμα θρησκευτικά συστήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η σύγχρονη φεμινιστική πραγματικότητα. Έγινε αναλυτική αναφορά στη συμβολή των Χριστιανών γυναικών στη διάδοση και διατήρηση της θρησκευτικής παράδοσης . Επίσης αναλύθηκαν μέσα από το πρίσμα του φύλου, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί.
Στην τρίτη θεματική ενότητα με θέμα: « Γυναίκες και κοινωνία» αρχικά συσχετίστηκαν «οι γυναίκες χωρίς σύνορα» με «τα σχολεία χωρίς σύνορα». Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η σχέση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, παγκόσμιο αγαθό, που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές και τονίστηκε ότι η εκπαίδευση θα δομήσει την κουλτούρα της ειρήνης. Ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε στερεότυπα στην ελληνική εκπαίδευση και σε τρόπους αποδόμησής τους. Έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα διδασκαλίας του λαϊκού πολιτισμού και παρουσιάστηκαν παραδοσιακές στολές της Δωδεκανήσου, κομψοτεχνήματα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από τις γυναίκες της Δωδεκανήσου.
Επιπλέον θίχτηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της διεθνικής σωματεμπορίας καθώς και τα αίτια της. Αναλύθηκε η παρουσία Αλβανίδων, σε γερμανικά διπλωματικά έγγραφα που αφορούν την προ-κομμουνιστική περίοδο. Τέλος γνωστοποιήθηκε η τουρκική εμπειρία, μιας κρίσιμης αντίληψης περί παγκοσμιοποίησης και γυναικείων κινημάτων και περιγράφηκε γλαφυρά η εικόνα της κοινωνικής θέσης των γυναικών στη σύγχρονη Τουρκία . Συγκίνησε το ανατολίτικο ρητό: «Aν μορφώνεις έναν άνδρα, μορφώνεις ένα άνθρωπο, εάν μορφώνεις μια γυναίκα , μορφώνεις την κοινωνία»
Oι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση ενός ντοκυμαντέρ για τη ζωή και τις δραστηριότητες επιτυχημένων γυναικών τόσο της Ελληνοκυπριακής όσο και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, το οποίο ήταν παραγωγή της οργάνωσης metamorfosis και περιλάμβανε γυναίκες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση τραγούδι σε στίχους του μέλους μας ελληνοκύπριας Βάσως Μιχαλαρέα και μουσική του Βασίλη Κετεντζόγλου με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…