Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αναζητείται διέξοδος στον τουρισμό

Αναζητείται διέξοδος στον τουρισμό

0

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008, στις 11:00 π.μ., στο συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείο «Καζίνο Ξάνθης» η εκδήλωση για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, από τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των έντεκα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που αυτή διασχίζει, μετά τις σχετικές αποφάσεις των οικείων Νομαρχιακών τους Συμβουλίων, αλλά και των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων όσο και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολικής Μακεδονίας Α.Ε. Στην εκδήλωση παρέστη, έστω και με μικρή χρονική υστέρηση, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Ηρακλής Βάλβης, ως εκπρόσωπος του Υπουργού, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης, Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην πόλη μας, διαπίστωσε πως με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού μέσα στο 2008 δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στους νομούς τους οποίους αυτή διασχίζει να εκμεταλλευτούν την σημαντική μείωση των αποστάσεων που αυτή φέρνει για πρώτη φορά. Δίνεται η ευκαιρία να γίνει οδός τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Στόχος της υπογραφείσας σύμβασης είναι η μετατροπή του χώρου εκατέρωθεν της Εγνατίας σε ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό με ενιαία ισχυρή προβολή. «Το ζητούμενο», επισήμανε ο κ. Παυλίδης, «είναι να μετατραπεί η Εγνατία από άξονας φυγής και ταχείας πρόσβασης σε προορισμούς, σε άξονα ευρείας και πολυδιάστατης ανάπτυξης, όπου κάποιος μπορεί να πάει από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη, χωρίς καν να αντιληφθεί τα διοικητικά όρια των περιοχών που διασχίζει. Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο, προσδίδει προστιθέμενη αξία στις κοινωνίες και τους νομούς που διασχίζει. Γι’ αυτό τον λόγο συναποφασίστηκε τότε να: α) συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων επί της Εγνατίας και της ΑΝΚΟ και του ΗΑΤΤΑ, καθώς και όσων κριθεί στη συνέχεια, β) να εκπονηθεί business plan και να ενταχθεί η υλοποίησή του σε διαδικασίες ίδιας ή άλλης χρηματοδότησής του, και γ) να απαιτηθεί η υποστήριξη όλων των συναρμοδίων Υπουργείων. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει συγκροτώντας τα όργανα διοίκησης, καθορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας και προσδιορίζοντας τους τρόπους και τις διαδικασίες υλοποίησής του. Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μεταξύ των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που θα αποτελέσει την αρχή για πολλά έργα για τις κοινωνίες που εκπροσωπούμε, αποτελώντας μια καλή πρακτική για ανάλογες μελλοντικές συνεργασίες».
Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Η. Βάλβης, τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης και η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, για πρώτη φορά, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από την Ήπειρο μέχρι την Θράκη, θα αποτελέσει την αρχή για πολλά άλλα έργα, για πολλές προσπάθειες για την τουριστική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιφέρειας, με θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την χώρα. Με την σειρά του, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μίλησε για την συνεργασία που θα προωθηθεί μεταξύ των έντεκα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στα πλαίσια της σύμβασης αυτής, καθώς και για τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών από αυτή την προσπάθεια. Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Στυλιανίδης, αλλά και οι υπόλοιποι επικεφαλείς και εκπρόσωποι των υπολοίπων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων αλλά και των φορέων που συνυπέγραψαν την σύμβαση.
Την διαδικασία των υπογραφών και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογράφηση, ακολούθησαν οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Πρώτος έκανε δηλώσεις ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης, ο οποίος είχε και την «πατρότητα» του όλου εγχειρήματος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το που στοχεύει αυτή η πρωτοβουλία και αν πιστεύει ότι θα επιτύχει τους στόχους της, ο κ. Παυλίδης απάντησε ότι «ο βασικός στόχος είναι η μετατροπή όλων των νομών που διασχίζει η Εγνατία σε τουριστικούς προορισμούς, προσβάσιμους με ασφάλεια και ταχύτητα. Θέλουμε να μετατρέψουμε το μοναδικό μειονέκτημα της εύκολης φυγής σε προορισμούς, σε πλεονέκτημα και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε, με την συνδρομή όλων». Σε σχέση με τις πιθανές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των συμβαλλομένων μερών που απορρέουν από την σύμβαση, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι «σήμερα δεσμευτήκαμε σε μία συνεργασία με στόχο την τουριστική ανάπτυξη με έντεκα επί μέρους προορισμούς. Επιδιώκουμε τη συνοχή και την συμπόρευση σε αυτή τη διαδρομή με τελικό στόχο την ενοποίηση ολόκληρου αυτού του τουριστικού χώρου και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε την θερμή υποστήριξη τόσο του Υπουργού, του κ. Σπηλιωτόπουλου, όσο και άλλων φορέων όπως ο Ε.Ο.Τ., οι πέντε Περιφέρειες, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης». Στην ερώτηση σχετικά με το αν αυτή η προσπάθεια μπορεί κατά ένα ποσοστό να καλύψει την γενικευμένη αποβιομηχάνιση των περιοχών αυτών σε επίπεδο θέσεων εργασίας, ο κ. Παυλίδης απάντησε ότι «οι οικονομίες αναδιαρθρώνονται και ο τομέας των υπηρεσιών είναι το «μεγάλο γήπεδο» στο οποίο πρέπει να αναπτυχθούμε γιατί η Β. Ελλάδα δεν έχει αναπτυγμένες επαρκώς τις υπηρεσίες, σε βαθμό που να αντιστοιχούν σε σύγχρονες οικονομίες».
Την σκυτάλη πήρε ο Γενικό Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Η. Βαλβης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον του κ. Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο και εκπροσωπεί σε αυτή την πρωτοβουλία. Έδωσε συγχαρητήρια στις Ν. Α. για την πρωτοβουλία τους αυτή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και ο Ε.Ο.Τ., θα βρίσκονται δίπλα τους σε όλη αυτή την προσπάθεια. Σε ερώτηση για το αν έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες πιστώσεις, ο κ. Βάλβης απάντησε ότι τώρα προγραμματίζονται για το 2009 και επανέλαβε ότι θα στηριχθεί η πρωτοβουλία από το Υπουργείο και οικονομικά. Ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, κ. Γιώγιακας, δήλωσε με την σειρά του ότι «είναι ιδιαίτερη η χαρά όλων για την υπογραφή της σύμβασης και σύντομα θα αποδώσει καρπούς αυτή η προσπάθεια, ώστε να μπορούν από την Θεσπρωτία μέχρι τον Έβρο να μπορέσουν να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νομών μας». Παίρνοντας τον λόγο ο Νομάρχης Ημαθίας, κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, δήλωσε ότι «αυτή η κοινή προσπάθεια γίνεται για να προβληθούν καλύτερα οι επιμέρους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και περιμένουμε πολλά από αυτή την κοινή προσπάθεια. Η αρχική σκέψη του κ. Παυλίδη, που του αξίζουν πολλά συγχα&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Δεν είναι επείγον θέμα η ανεργία»

Η τακτική συνεδρ^…