«Δεν είναι επείγον θέμα η ανεργία»

0

Η τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, στις 14:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Ξάνθης, με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη και δύο ερωτήματα της αντιπολίτευσης, εκτός ημερησίας διατάξεως.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε πάντως με δύο ανακοινώσεις του Νομάρχη, κ. Παυλίδη, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα τόσο για το Συνέδριο για την λιμνοθάλασσα Βιστονίδα, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, όσο και για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας οδού, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην πόλη μας. Όσον αφορά το Συνέδριο, ο κ. Παυλίδης στάθηκε στο επιστημονικό υλικό, το οποίο χαρακτήρισε απολύτως αξιοποιήσιμο τόσο για την καταγραφή όσο και για την αποκατάσταση και την μελλοντική προστασία της Βιστονίδας. Προανήγγειλε μάλιστα σειρά δράσεων με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ξάνθης, αν και αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της πληθώρας των εμπλεκομένων με την Βιστονίδα φορέων. Για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης την χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής, ενώ εξήρε και την υποστήριξη που έλαβε τόσο από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όσο και από τους άλλους Νομάρχες που συνυπέγραψαν την σύμβαση.
Ακολούθησαν δύο ερωτήματα από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φ. Καραλίδη, σχετικά με την αποβιομηχάνιση και τα επακόλουθα προβλήματα σε ανεργία και οικονομική κατάσταση, καθώς και για το θέμα των εργαζομένων στην πρώην «Φωνή της Αμερικής» και την μη ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. Για το πρώτο θέμα, ο κ. Παυλίδης αρνήθηκε, σε έντονο ύφος, να συζητηθεί ως κατεπείγον θεωρώντας ότι δεν είναι έτσι, ενώ για να υποστηρίξει την θέση του αυτή παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας, την ποσότητα των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά της Ξάνθης, καθώς και των αριθμό των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν στην πόλη μας. Κατηγόρησε μάλιστα έμμεσα την αντιπολίτευση για αιφνιδιασμό και παραπέμφθηκε το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ανταπαντώντας ο κ. Καραλίδης επισήμανε ότι ζήτησε έγκαιρα να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ σχολίασε δηκτικά και την ετοιμότητα του Νομάρχη Ξάνθης για παράθεση στατιστικών, αν και είχε αιφνιδιαστεί από το θέμα που πρότεινε η αντιπολίτευση για συζήτηση. Προσπάθεια, σε αυτό το σημείο του κ. Φωτιάδη να παρέμβει στη συζήτηση δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κάτι που εξόργισε τον κ. Φωτιάδη.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τους εργαζόμενους στην πρώην «Φωνή της Αμερικής», ο κ. Παυλίδης, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αντιστοιχεί από την ατυχή κατάληξη του αιτήματος των εργαζομένων για υπαγωγή τους σε πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ., παρατήρησε πως αν και γνώριζε τα εμπόδια που θα συναντούσε το αίτημα των εργαζομένων, είχε υπολογίσει τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρώην Υφυπουργού Εργασίας, σε δηλώσεις του τελευταίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ότι αυτές θα ξεπεραστούν, με αποτέλεσμα την ατυχή για τους πρώην εργαζόμενους κατάληξη. Ενημέρωσε πάντως το Σώμα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για το θέμα, ενώ έχει ήδη προτρέψει τους πρώην εργαζόμενους να ζητήσουν να υπαχθούν στη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται και για τους εργαζόμενους σε ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ. Στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του στην κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση για το θέμα, της καταλόγισε αδράνεια στην επισήμανση του συγκεκριμένου προβλήματος, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες του κ. Καραλίδη.
Σε αυτό το σημείο έγινε μία διευκρινιστική ερώτηση από τη Νομαρχιακή Σύμβουλό της αντιπολίτευσης, κα Μαραγκού, σχετικά με τους ιδιοκτήτες ταξί της πόλης που αναλαμβάνουν τη μεταφορά μαθητών και την εκκρεμή εξόφλησή τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Παρεμβαίνοντας ο Προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, κ. Καρακώστας, ενημέρωσε ότι οι όποιες εκκρεμότητες έχουν τακτοποιηθεί πολύ πρόσφατα, αναφερόμενος σε ένα μικρό υπόλοιπο από το 2007.
Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενδιαφέρον παρουσίασε η επιστροφή διακοσίων είκοσι μετοχών της «Αναπτυξιακής Ξάνθης» Α.Ε. από την εταιρεία «SUNLIGHT¨» του Ομίλου «Γερμανός», στην διαχείριση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης, αξίας 6.357 ευρώ, για την οποία δωρεά αλλά και για το συνολικότερο κοινωνικό έργο της εταιρείας, όπως το χαρακτήρισε, αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας τόσο στο εργοστάσιο της «SUNLIGHT», όσο και για τις θέσεις εργασίας στην θυγατρική τους, εισπρακτική εταιρεία, «E-VALUE», που εδρεύει επίσης στο νομό μας. Τα υπόλοιπα θέματα ήταν διαδικαστικά και μαζί με το παραπάνω ψηφίστηκαν ομοφώνως.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν»

Κλειστές θα παρα_…