Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Έργα και δράσεις 13 εκατομμυρίων ευρώ στο Ν. Ξάνθης

Έργα και δράσεις 13 εκατομμυρίων ευρώ στο Ν. Ξάνθης

0

Ορατά τα θετικά αποτελέσματα της δράσης του ΟΠΑΑΧ στον ορεινό όγκο του Νομού Ξάνθης καθώς και του LEADER στις πεδινές περιοχές που έφτασαν συνολικά τα 13 εκατομμύρια, όπως παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ν. Ξάνθης στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Νομάρχης και Δήμαρχοι του νομού.
Το Σάββατο 17 Μαϊου 2008 στις 11.00’ στο ξενοδοχείο ‘Έλενα’ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δράσης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στο Ν. Ξάνθης απ’ την Αναπτυξιακή Εταιρία Ν. Ξάνθης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, οι Δήμαρχοι Αβδήρων Ε. Τσακίρη, Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, Μύκης Μ. Αγκά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος, εκπρόσωποι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και παραγωγικών φορέων του νομού και πλήθος κόσμου.
Σημαντική η προσφορά της Αναπτυξιακής
Την ημερίδα ‘ανοιξε’ ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ν. Ξάνθης Π. Λύρατζης που ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «θα ήθελα εδώ να αναφέρω τη σημαντική προσφορά της Αναπτυξιακής Εταιρείας στην ανάπτυξη των ορεινών και πεδινών περιοχών του Νομού μας.
Ο ρόλος της εταιρείας είναι να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στο Ν. Ξάνθης και ειδικότερα στην ύπαιθρο, με έμφαση στη διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Ο ρόλος αυτός συνδέεται με το εξής όραμα «Επίτευξη της μέγιστης δυνατής και τεχνικής στήριξης των φορέων και των επιχειρήσεων της περιοχής, να προβληθούν τα πλεονεκτήματα της και να γίνει πόλος έλξης οικονομικής δραστηριότητας».
Τα ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου και γνωστά σε όλους μας ΟΠΑΑΧ, το LEADER, τα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης περιβάλλοντος και αρκετά άλλα, αποτελούν μερικούς από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της».
Στον κεντρικό στόχο των προγραμμάτων καθώς και στα συνολικά οικονομικά στοιχεία αναφέρθηκε επίσης ο Πρόεδρος: «κεντρικός Στόχος των ΟΠΑΑΧ όπως αναφέρεται και στο φυλλάδιο αναλυτικότερα, είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στις περιοχές που αυτά υλοποιούνται.
Επιγραμματικά σας αναφέρω τις Περιοχές Εφαρμογής του ΟΠΑΑΧ στο Ν. Ξάνθης που όπως θα δείτε είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως προς την μειονεκτικότητα τους.
Δήμος Σταυρούπολης, Δ. Μύκης, Κοινότητες Θερμών, Σατρών και Κοτύλης καθώς και το Δημοτικό Διαμέρισμα Γαλάνης του Δ. Τοπείρου, είναι περιοχές οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από τις παρεμβάσεις των ΟΠΑΑΧ.
Ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 2.767.67 € , Δημόσιες επενδύσεις ύψους 7.144.643
εκατομμυρίων ευρώ, δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ) ύψους
2.810.000 εκατομμυρίων ευρώ είναι η εικόνα που δίνεται με αριθμούς όσον αφορά τη
σημαντικότητα του προγράμματος σε αυτές τις περιοχές εφαρμογής του.
Συνολικά λοιπόν επιχορηγήθηκαν έργα και δράσεις συνολικού ύψους 12.992.110
Ευρώ».
Κλείνοντας ο κ. Λύρατζης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ‘Α. Μπαλτατζής’: «μία σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αγροτική ανάπτυξη αποτελεί η αξιοποίηση των Δράσεων της 4ης Προγραμματικής Περιόδου του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, το οποίο προβλέπει στους άξονες 3 & 4, την ιδιαίτερη ενίσχυση των ορεινών περιοχών από τα ΟΠΑΑΧ αλλά και των πεδινών μέσω του LEADER.
Ανοίγονται λοιπόν για την περιοχή μας νέες προοπτικές ανάπτυξης, με προνομιούχα μέτρα και ενισχύσεις για τους κατοίκους των ορεινών και αγροτικών περιοχών».
Διαπιστώσεις και…παράπονα
Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης ανέφερε ότι είναι πολλά και σημαντικά τα αποτελέσματα της τρίτης προγραμματικής περιόδου ενώ επαίνεσε την Αναπτυξιακή Ν. Ξάνθης για το έργο της όπως και όλους όσους συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Κλείνοντας τόνισε ότι τα προγράμματα συνεχίζονται δίνοντας νέες δυνατότητες στους κατοίκους όλου του νομού ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι άλλαξε το ‘πρόσωπο’ της ορεινής περιοχής τα τελευταία χρόνια.
Η Δήμαρχος Αβδήρων Ε. Τσακίρη ανέφερε το παράπονό της για το γεγονός ότι στην πεδινή περιοχή υπήρχε μόνο το LEADER και μετά από παρεμβάσεις, ο Υπουργός Α. Κοντός κατάφερε να ενταχθούν στο ΟΠΑΑΧ πολλά έργα και δράσεις. Κλείνοντας η κ. Τσακίρη τόνισε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί ο Δήμος Αβδήρων για να καλυφθούν τα κενά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αναπτυξιακή στην ανάπτυξη του νομού και τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούν όλοι την ευκαιρία για το επόμενο οικονομικό πακέτο στήριξης και να αγκαλιάσουν την Αναπτυξιακή.
Ο Δήμαρχος Μύκης Μ. Αγκά αποδέχθηκε ότι έγιναν πολλά έργα στην ορεινή περιοχή τονίζοντας ότι ήταν απαραίτητα γι’ αυτό δόθηκαν και περισσότερα χρήματα. Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι τα προγράμματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και τόνισε ότι πρέπει ν’ αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του νομού και οι λόγοι που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δράσεων και έργων του ΟΠΑΑΧ ανά κλάδο από τους ομιλητές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …