Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μουσουλμανική γιορτή με ρίζες στην Παλιά Διαθήκη

Μουσουλμανική γιορτή με ρίζες στην Παλιά Διαθήκη

0

Τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, μια απ’ τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης, οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι γιορτάζουν το κουρμπάν – μπαϊράμι που έχει τις ρίζες του στη θυσία του Αβραάμ όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, με πολλά απ’ τα εορταστικά έθιμα κοινά.

Η κινητή γιορτή ‘Κουρμπάν – Μπαϊράμι’ που γιορτάζουν μια φορά το χρόνο οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι, φέτος ξεκινάει στις 20 Δεκεμβρίου, δέκα ημέρες πριν απ’ την περσινή ημερομηνία ως είθισται.

Ρίζες στην Παλαιά Διαθήκη

Όπως μας είπε ο μουφτής Ξάνθης κ. Εμίν Σινίκογλου: «στο ‘Κουρμπάν Μπαϊράμ΄ γιορτάζουμε την άφιξη του Αβραάμ, που μας έρχεται από τη δική σας ‘Παλαιά Διαθήκη’».

Κατά την κινητή αυτή γιορτή των Μουσουλμάνων, υπάρχουν πολλά κοινά έθιμα με αντίστοιχα του Πάσχα της Χριστιανοσύνης.

‘Κουρμπάν’ λέγεται επειδή σφάζουν ζώο και ‘Μπαϊράμι’ σημαίνει γιορτή. Της συγκεκριμένης γιορτής δεν προηγείται νηστεία. Την παραμονή το απόγευμα γίνεται η προσευχή στο τζαμί και την επομένη αρχίζει επίσημα ο εορτασμός με προσευχή και πάλι στις 7.30΄το πρωί στο τζαμί. Στη συνέχεια ευλογούνται απ’ τον Χότζα οι «τυχείες». Τα ζώα δηλαδή που σφαγιάζονται για να καταναλωθούν. Πρόκειται για βόδια, αρνιά και πρόβατα που κάθε οικογένεια μαγειρεύει για τη γιορτή. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί ένα ζώο ενώ μια αγελάδα αντιστοιχεί σε επτά.

Τα τρία τέταρτα του ζώου μοιράζονται στους οικονομικά ασθενέστερους και γενικά στους φίλους και γείτονες και δεν είναι λίγες οι φορές που τα κιλά του κρέατος που δίνονται, επιστρέφουν στο σπίτι στο πολλαπλάσιο. Αν μια οικογένεια τάξει το σφάγιο στη μνήμη κάποιου νεκρού, η σφαγή γίνεται την παραμονή, σε άλλη περίπτωση ακολουθείται το τυπικό που προβλέπει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 5.00΄ το απόγευμα, όποιας από τις τέσσερις μέρες διαλέξουν οι πιστοί. Αυτές τις τέσσερις μέρες συν την παραμονή, είναι αργία για τους εορτάζοντες.

Κοινά έθιμα

Έθιμα που μοιάζουν με αυτά του Χριστιανικού Πάσχα και αποδεικνύουν ότι οι δυο μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν ομοιότητες στη βάση τους και κοινούς συμβολισμούς. Σε περιοχές όπως η πολυπολιτισμική Θράκη που αρμονικά συμβιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αυτά τα κοινά σημεία είναι πυλώνες οικοδόμησης αγαστών και ειρηνικών ανθρώπινων σχέσεων.

 Τις θερμές ευχές του στους Ελληνορθόδοξους συμπολίτες επί τη ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων, εκφράζει ο Μουφτής Ξάνθης, ευχόμενος         : «Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία» καθώς και στους ομόθρησκούς του Μουσουλμάνους. Σε όλους εύχεται : «Ειρήνη, Υγεία, Αγάπη».

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …