Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Είμαστε…πρωταθλητές στην διαρροή μαθητών από τα σχολεία

Είμαστε…πρωταθλητές στην διαρροή μαθητών από τα σχολεία

0

Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η περιφέρειά μας αλλά και ο νομός μας σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, με βάση την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: Το μεγαλύτερο ποσοστό ((9,69%), μαθητικής διαρροής στο γυμνάσιο (υποχρεωτική εκπαίδευση). Ακολουθούν η Kρήτη (8,34%), τα IόνιαNησιά (7,15%), το BόρειοAιγαίο (6,91%), ενώ το μικρότερο ποσοστό διαρροής έχει η Δυτική Mακεδονία (2,73%). Σε επίπεδο νομών, ο νομός μας έχει το υψηλότερο ποσοστό (17,08%) και ακολουθεί η Ροδόπη (14,43%) και ο νομός Ρεθύμνου (10,79%). Το θέμα δεν είναι πρωτάκουστο ή πρωτοεμφανιζόμενο καθώς όπως αναφέρεται και στην έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οφείλεται στην ιδιόμορφη κατάσταση λόγω μειονότητας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου παρουσιάζεται η υψηλότερη μαθητική διαρροή στο Γυμνάσιο, ενώ καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διαρροής στο Ενιαίο Λύκειο (2,36%). Τα Δωδεκάνησα είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη μαθητική διαρροή (6,85%) και ακολουθούν οι νομοί Ρεθύμνου (6,79%) και Ηρακλείου (6,57%).

Το 14,14% των νέων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, δεν πηγαίνει στο σχολείο

 Η μαθητική διαρροή στην Ελλάδα, παρότι μειώνεται τα τελευταία χρόνια, είναι υπαρκτή και συνδέεται τόσο με τη σχολική αποτυχία όσο και με ευρύτερες  κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι τα υψηλότερα ποσοστά μαθητικής διαρροής παρουσιάζονται στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, περιοχές τουριστικά αναπτυγμένες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο για τις οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιφέρεια με ιδιαιτερότητες λόγω των μειονοτικών ομάδων.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη δευτεροβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, αφού όπως αποδεικνύεται τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) δεν κέρδισαν την εμπιστοσύνη των μαθητών ενώ για τις εγγραφές στην Α΄ τάξη του νέου Επαγγελματικού Λυκείου (που λειτουργεί πρώτη φορά φέτος) δεν υπάρχουν στοιχεία.

Έτσι, ενώ στο Ενιαίο Λύκειο το ποσοστό διαρροής είναι στο 3,32% στα ΤΕΕ φθάνει στο 20,28%. Η Κρήτη (23,21%), η Ήπειρος (22,24%) και η Κεντρική Μακεδονία (22,03%), παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά. Οι νομοί με τη μεγαλύτερη διαρροή είναι Άρτας (29,38%), Φθιώτιδας (28,93%) και Ιωαννίνων (27,46%).

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

H μαθητική διαρροή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί στη χώρα μας, όπως υπογράμμισε και η υπουργός Παιδείας, αλλά υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών, που θα έπρεπε να εγγράφεται στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν παρουσιάζεται ποτέ στο σχολείο. Tα παιδιά αυτά ανήκουν κυρίως σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες (π.χ. αθίγγανοι, μετανάστες κ.λπ.).

Ο στόχος

Tο έτος 2000 το ποσοστό του πληθυσμού της EE που είχε εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο ήταν περίπου 20%. Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του στρατηγικού στόχου που τέθηκε στο Eυρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Eκπαίδευσης (Bρυξέλλες 2003) έθεσε τον εξής στόχο: «Eως το 2010 θα πρέπει να έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό το ποσοστό των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, σε σχέση με το ποσοστό του 2000, ώστε ο μέσος όρος για τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο να είναι ίσος ή μικρότερος του 10%»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …